Erker aanbouwen, de tips en kosten

Erker aanbouwen, de tips en kosten

Een erker aanbouwen is een gaaf project. Je maakt je huis in één klap groter, eigenzinniger en lichter. De kosten voor zo’n aanbouw aan je huis zijn afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Ik wals je er in dit artikel snel en simpel doorheen. Lees je mee?

Waarom een erker aanbouwen?

Een erker is een kleine uitbouw van je huis en zorgt voor meer ruimte en ook voor meer licht. Een erker aanbouwen is minder prijzig dan een aanbouw aan je huis. Daarover zo meteen meer. Je ziet vaak dat mensen een erker aanbouwen aan de voorkant van hun huis. Dat is logisch en slim want veel meer mag je met je voortuin wettelijk niet doen in Nederland. Overigens moet je hiervoor wel een vergunning aanvragen bij de gemeente.

Behalve een vergroting en verlichting van je huis is een erker stijlvol en tijdloos. Veel jaren ‘30 woningen zijn voorzien van een erker, als je geluk hebt met glas-in-lood ramen. Prachtig! Sommige erkers kun je afsluiten met mooie deuren. Ideaal als leeshoek, speelhoek voor de kinderen en een perfecte plek voor de kerstboom.

Kosten erker aanbouwen

Wat kost het om een erker aan te bouwen? Tja, je voelt ‘m al aankomen. De kosten variëren nogal. De afmeting van een gemiddelde erker is 1,5 meter bij 3 meter. Als we daar vanuit gaan liggen de totaalprijzen tussen de 4000 euro en 12000 euro. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wilt met een knipvoeg tussen de bakstenen, en suite deuren, glas-in-lood, koperen hemelwaterafvoer, openslaande terrasdeuren en granieten vensterbanken.
erker kleine ramen erker aanbouwen kosten vergunning

Wil je een extra geïsoleerde erker? Lijkt me handig want daar bespaar je aanzienlijk mee in de toekomst. Misschien wil je zelfs zonnepanelen op je erker? Goed idee! Maar dat is iets voor in een ander artikel.
De kosten voor jouw erker aanbouw zijn ook afhankelijk van voorbereidende werkzaamheden die het bouwbedrijf moet maken om de plaatsing van de erker mogelijk te maken. Want het begint allemaal bij de fundering. Afhankelijk van de grondsoort is er een extra fundering nodig. Grofweg hangen de totaalkosten van jouw aan te bouwen erker af van:

  • Grondsoort en fundering
  • Ga je voor de gerenommeerde aannemer of de Poolse buurman?
  • Keuze van de materialen die je gebruikt (baksteen, kunststof kozijnen, hout)
  • Afwerkingskosten (stucen, schilderen, vensterbanken, isolerend glas)

Tips voor het aanbouwen van een erker

  • De klusjesman op de hoek doet het vaak voor minder met dezelfde garantie. Hij werkt vaak ook in de avonduren en het weekend, als je dat wilt. Check wel de achtergrond van je klusjesman. Heeft hij ervaring met erkers aanbouwen?
  • Vraag verschillende offertes aan. Laat je goed inlichten waar bepaalde kosten vandaan komen. Vergelijk de materiaalkosten en personeelskosten van alle offertes.
  • Willen de buren of overburen ook een erker? Sla de handen in elkaar voor kwantum korting en vraag samen de vergunning aan. Dat gaat ook een stuk gemakkelijker.
  • Ben je zelf een beetje handig? Huur dan geen stucadoor in, die zijn goed prijzig. Schilderen kun je ook zelf toch?

Een erker is een vergroting van je huis. Dat is niet zomaar iets. Welke keuzes je ook maakt in het proces, zorg er altijd voor dat je precies begrijpt wat er gaat gebeuren en waar kosten op gebaseerd zijn. Als je met een helder hoofd bewuste keuzes maakt dan kan het niet misgaan.

Zie jij jezelf al zitten in je luie stoel met een goed boek, naast de kerstboom?

Elke van elky.nl

Erker aanbouwen voorbeelden

erker slaapkamer kostprijs erker

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Vertaalt woontrends naar DIY's, houdt van vernuftige oplossingen, vindt dat het altijd nog beter kan, heeft niets met symmetrie, opgeruimd type, is dol op vreemde combinaties, kookt lekker, zingt vals.