Terrasdeuren, welke kies je en waarom?

Terrasdeuren, welke kies je en waarom?

Terrasdeuren zijn er om jouw woonkamer of woonkeuken te verbinden met je tuin of terras. Hiervoor zijn verschillende oplossingen in diverse prijsklassen. In dit artikel leg ik de basisverschillen voor je uit. Dat maakt het hopelijk gemakkelijker voor je om een keuze te maken.

Schuifdeur of pui als tuindeuren

Een van de bekendste oplossingen voor het creëren van meer licht in de kamer en een doorgang naar de tuin is een schuifpui. Zo’n schuifdeur zorgt voor een royale opening en is zeer praktisch.

De grootste voordelen van een schuifdeur:

 • De deur neemt geen ruimte in beslag
 • Zeer veel lichtinval door weinig kozijn
 • Je kiest zelf hoever je de deur openzet
 • Geen ruimte verlies van deuren dus ideaal voor kleine buitenruimtes

Nadelen van de schuifdeur:

 • Je opent de schuifdeur niet in het midden
 • Je moet al dat glas wel schoonhouden
 • Met een schuifdeur kun je in principe slechts de helft van de wand echt openen

Dubbele openslaande terrasdeuren

Met dubbele openslaande deuren creëer je de mooiste gang naar je tuin. Als je kiest voor volledig glazen tuindeuren versterkt dit effect. Zelf vind ik deuren mooier, stukken mooier dan een schuifpui. Ik vind het ook eleganter ogen. De opening van de deuren bevindt zich middenin en dat creëert een sprookjesachtige verbinding van kamer en tuin. Dit voegt de woonkamer echt bij de deur, meer dan dat een schuifdeur ooit zal doen. Een pui opent namelijk aan één kant, niet in het midden.
Dubbele terras deuren | Interior Insider
Het grote voordeel van een schuifdeur ten opzichte van een normale deur is natuurlijk de lagere prijs en het gemis van de deur zelf. Heb je een kleine buitenruimte? Hou dan rekening met de ruimte die je verliest als de deuren beide open staan. De buitenruimtes achter de deuren kun je niet gebruiken om te zitten en gaan dus verloren. Dit is niet handig bij een balkon of klein terras. Hiervoor zijn verschillende oplossingen.

Vouwdeur of harmonicadeur

Er bestaan bijvoorbeeld dubbele terrasdeuren die je volledig naar buiten kan klikken. Daar zit een speciaal scharnier in. Daarnaast is er de vouwdeur of harmonicadeur. Met dit vouwmechanisme verdwijnt de volledige wand als het ware. Dat levert een volledige verbinding van kamer en tuin op. Het enige wat overblijft is de ruimte die de vouwdeur zelf inneemt. Er is geen loze ruimte achter de deur zoals bij normale deuren wel het geval is. Harmonicadeuren zijn fantastisch maar behoorlijk prijzig. Lees ook: schuifpui prijzen.

Welke terrasdeuren zijn de beste keuze?

Tja dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden. De beste oplossing is een compromis tussen smaak, budget en esthetica. Vraag jezelf een aantal dingen af en maak dan de beste keuze voor jou:

 1. Moet je meubels verplaatsen om de deuren naar buiten open te kunnen doen?
 2. Hoeveel van de wand wil je echt kunnen openen en verbinden aan binnen?
 3. Hoe groot is je buitenruimte? Heb je plek voor openslaande tuindeuren?
 4. Vind je prijs of charme belangrijker?
 5. Is er budget voor harmonicadeuren?

openslaande tuindeuren inspitratie | Interior Insider
Schuifdeuren als terrasdeuren | Interior Insider
Schuifpui ideale terrasdeuren op balkon | Interior Insiderharmonica deuren voorbeeld inspiratie | Interior Insider
terrasdeuren-schuifpui
terrasdeuren-modern

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Vertaalt woontrends naar DIY's, houdt van vernuftige oplossingen, vindt dat het altijd nog beter kan, heeft niets met symmetrie, opgeruimd type, is dol op vreemde combinaties, kookt lekker, zingt vals.