Tips om je interieur helemaal zen te maken

Tips om je interieur helemaal zen te maken

Vandaag de dag hebben we het allemaal druk. We moeten lange dagen op het werk maken. De kinderen moeten van school gehaald worden. Het huishouden moet gedaan worden. de hond moet nog uitgelaten worden. En dan hebben we ook nog een sociaal leven te onderhouden. Het is dan ook belangrijk dat je bij thuiskomst kunt afschakelen en tot rust kunt komen in je vertrouwde omgeving. De nieuwste woontrends spelen op het realiseren van rust in huis handig in. Deze blog zal daarom een aantal tips behandelen hoe je rust in je interieur realiseert.

Pre: rustgevende kleuren

Kleuren zijn voor een woningstijl erg belangrijk om sfeer te bewerkstelligen. Te veel kleuren door elkaar of juist erg felle kleuren gebruiken, zorgen in je woning voor een chaotische, drukke sfeer. Dit is dus geen aanrader, als je juist een kalmerende, rustige sfeer wil hebben. Wat voor een kleuren dan wel aan die eisen voldoen, is deels zelfbepalend. Je moet de kleuren kiezen die jou op je gemak stellen. Dit kunnen zowel lichte als donkere kleuren zijn.

Als je het maar egaal houdt zonder drukke patronen.

Donkere versus lichte kleuren

Met donkere kleuren zal veel licht geabsorbeerd worden. Je leefruimte voelt hierdoor kleiner aan, maar tegelijkertijd ook knusser. Lichte kleuren daarentegen maken een ruimte juist groter en geven de ruimte een frisheid. Een combinatie van licht en donker is het beste wat je kunt doen. Een donkere wand kun je bijvoorbeeld het best gebruiken voor de wand, waar je je televisie plaatst. Dat is minder vermoeiend voor je ogen.

Zorg dat je naar buiten kunt kijken

Kleine ruimtes kunnen voor knusheid zorgen, maar sommige mensen voelen zich er juist door beklemd. Als zij hun hoofd willen ledigen, dan kijken ze het liefst in de verte. Je ogen moeten kunnen dwalen en niet vastgehouden worden op een punt, waarop je je gaat concentreren. Open daarom je gordijnen of verwijder ze helemaal, zodat je je blikveld kunt verruimen.

Weg met die meubels

Een druk interieur ontstaat vaak door een overvloed aan meubels. Je meubels in aantal reduceren is echter niet zo simpel, want vaak heb je meubels in je kamers staan die ook gebruikt worden. Wat je in dit geval kunt doen, is donkere meubels lichter maken en er minder decoraties op zetten of bij te hangen. Zo zal je zware meubels niet direct de aandacht opeisen. Vervangen van je meubels kan ook. Kies dan voor natuurlijk materiaal, want dit realiseert ook rust. Kies ook liever voor een groot meubel meerdere kleinere meubels. Zo blijft je rotzooi opgeruimd, maar creëer je wel meer rust in je toko.

Less is more

Niet alleen meubels moeten gereduceerd worden, ook de hoeveelheid decoraties en accessoires kun je tot een minimum brengen. Het hebben van deze spullen geeft ook wel warmte en gezelligheid aan een woning, maar kunnen al gauw voor drukte zorgen bij een teveel. Een schilderij is bijvoorbeeld in orde, want dit geeft een woning persoonlijkheid. Je moet echter niet elke vierkante meter van je muren behangen met schilderijen.

Aangename verlichting

Rust creëren kun je ook doen middels je verlichting. Gebruik in een rustgevend interieur zachte verlichting, die aangenaam voor je ogen is. Fel licht dat in je ogen schijnt, voorkomt dat je hersenen af kunnen schakelen. Kies daarom voor zachter licht. Gebruik tevens kaarsjes of een sfeerhaard. Een schemerlamp in je interieur verwerken of ingebouwde verlichting zijn ook geen overbodige luxe.

Balans in huis brengt balans in hoofd

Evenwicht is in je interieur voor het creëren van rust ook belangrijk. Je hoeft hierbij niet alles in een stijl in te richten. Zorg er echter voor dat alles op elkaar aansluit. De materialen die je gebruikt, de afmetingen en je kleurkeuze moeten in evenwicht zijn. Ook de positie waarin je spullen staan, zorgen voor balans. Schuif daarom rond met ze tot jij tevreden bent.

Je moet je kunnen bewegen

Dit punt sluit eigenlijk aan bij niet teveel meubels en decoraties. Zet niet teveel spullen in een ruimte. Een kamer die volgebouwd staat, komt heel chaotisch over. Zorg ook dat je rotzooi direct opruimt om die rust te behouden. Lage meubels geven daarnaast een rustige indruk. Tevens moeten doorgangen vrij van belemmeringen zijn.

Comfortabel zijn is een must

Ook je stoelen en banken moeten aan bepaalde eisen voldoen. Als je zit in huis, wil je lekker kunnen zitten. Daarom moeten je banken en stoelen comfortabel aanvoelen. Verwijder zetels en stoelen die niet langer comfortabel zijn of die hun beste tijd wel gehad hebben. Verwijder ook materialen die niet prettig aanvoelen. Werk met zachte materialen, zeker in kussens, plaids en vloerkleden. Gebruik ook hout, want hout voelt heel natuurlijk en knus aan.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door