Zelf de muren in je woning schilderen

Zelf de muren in je woning schilderen

Als de muren in je huis toe zijn aan iets nieuws kun je voor verschillende manieren kiezen om ze op te frissen. Je kunt er bijvoorbeeld een leuk nieuw behangetje opdoen maar ook nieuw stucwerk behoort tot de mogelijkheden. Ook een goed idee is schilderen want dat kan in nagenoeg alle kleuren en dan vind je altijd wel iets dat goed bij je interieur past.

Kies de juiste soort verf

Kijk voordat je gaat schilderen eerst hoe groot het oppervlak is. Als het een heel grote muur betreft die meteen in het oog springt als je binnenkomt kies je het beste voor een neutrale kleur. Je hebt verschillende soorten muren in huis dus niet iedere verf is even geschikt. In nieuwbouwhuizen wordt vaak tijdens de bouw behang aangebracht dat overschilderbaar is zodat de verf beter hecht. Sommige muren zuigen de verf op als een spons. Als je de muur met latex wilt behandelen kies je daarom het beste eerst voor een voorstrijkmiddel zodat de verf beter hecht. Anders loop je kans dat je de muur meerdere keren dient te schilderen omdat de verf er zo inloopt.

Lees ook: handige tips verven.

Houd rekening met de ruimte

Als je op zoek bent naar verf kijkt dan eerst goed naar de ondergrond waarop je deze aanbrengt. In de bouwmarkt of bij een verfwinkel heb je veel keus en laat je daarom eerst goed voorlichten welke verf je het beste kunt gebruiken voor een bepaalde klus. Lees ook altijd goed op de verpakking waarvoor de verf geschikt is. Denk hierbij bijvoorbeeld ook eens aan het schilderen van de muren in de badkamer. In een vochtige ruimte gebruik je andere verf dan in een ruimte waar het droog is. Houd daarom ook altijd rekening met welk vertrek je schildert.

Kies een geschikte kleur

Als je weet wat voor verf je nodig hebt dan ben je er nog niet. Hierna kies je namelijk de kleur. Verf bestaat in allerlei standaardkleuren maar je kunt ook verf laten maken in de kleur die jij wilt. Zorg er altijd voor dat je voldoende laat maken want als je later bij laat maken bestaat de kans dat de kleur net iets afwijkt van het eerdere mengsel.

Wat voor effect wil je bereiken?

Kijk naar wat voor effect je wilt bereiken met de kleur. Als je graag wilt dat het vertrek hoger lijkt kies je het beste voor een lichtere kleur want dit doet ruimtelijker aan. Als je de kamer groter wilt laten lijken is het slim om zowel het plafond als de muren in nagenoeg dezelfde kleur te schilderen. Een kleinere kamer schilder je beter niet in te donkere kleuren want dan lijkt het nog kleiner dan het al is. Als je een lange en smalle kamer hebt is het een goed idee om een paar muren in een andere, goed afstekende kleur te schilderen. Kijk altijd goed welke muren je wilt schilderen. Ze hoeven niet allemaal in dezelfde kleur te zijn maar je kunt ook voor variatie zorgen. Ook hoeft een muur niet effen te worden, een streeppatroon is ook mogelijk maar hou er dan wel rekening mee dat het drukker aandoet. Doe eerst ideeën op voordat je de kleur kiest en kijk wat voor effect het kan geven.

Denk aan de eigenschappen van bepaalde kleuren

Als je eenmaal weet welke muren je wilt schilderen kies dan de kleur die je mooi vindt maar die ook positief uitpakt voor de ruimte. Zorg er ook voor dat de kleur bij de rest van het interieur past. Wit kan altijd maar doet wel erg steriel aan. Je kiest dan beter voor een tintje minder hard zodat het allemaal wat minder koud aandoet. En wit kun je werkelijk met alle andere kleuren combineren. Als je kiest voor een bepaalde kleur denk er dan aan dat iedere kleur bepaalde eigenschappen heeft. Bepaalde kleuren werken rustgevend terwijl andere juist voor meer energie zorgen. Kijk goed in welk vertrek je een bepaalde kleur kiest. Koop bij de verf ook altijd de juiste en bijpassende materialen om te kunnen schilderen want er is niets zo vervelend als werken met ondeugdelijke spullen. Zo kun jij je woning ook omtoveren tot een mooi geschilderd paleisje.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door
Er zijn 2 reacties op dit blog
 1. De graaf op 12:05 am

  “Als je graag wilt dat het vertrek hoger lijkt kies je het beste voor een lichtere kleur want dit doet ruimtelijker aan”
  Ik vraag mij af hoe dit mogelijk is. Ik merk dit natuurlijk ook op, alleen gaat het mijn verstand te boven. Kan er hier wat uitleg over komen?

  • De Groot Schildersbedrijf op 8:10 am

   Ik ben een schilder bij schildersbedrijf de groot, en wil je graag antwoord geven op deze vraag. Ten eerste is het natuurlijk een geval: het lijkt of de kamer groter oogt, dit is natuurlijk niet zo dus het heeft vooral betrekking op de weerkaatsing van het licht. Invallend licht zoals zonlicht, weerkaatst het meest op een heldere en vooral bij een witte kleur. Dit in tegenstelling met een donkere of zwarte kleur, deze kleuren laten minder licht door en de kamer oogt dan kleiner.
   Heb je zo antwoord gekregen op je vraag?