Verschillende soorten binnendeuren

Verschillende soorten binnendeuren

Je hebt goed nagedacht over je interieur, de kleuren zorgvuldig uitgekozen en na veel wikken en wegen toch dat grote schilderij opgehangen waar de expressie vanaf spat. Je interieur is helemaal naar je zin. Passen daar gewone binnendeuren bij?

openslaande tuindeuren inspitratie | Interior Insider

Finishing touch

Er zijn veel verschillende soorten binnendeuren. Een binnendeur is vooral functioneel, maar kan ook voor net iets extra’s zorgen binnen je interieur. Wat voor soorten binnendeuren bestaan er en waar moet je op letten?

Vlakke binnendeuren

De bekendste en goedkoopste binnendeur is een vlakke binnendeur. Hij bestaat uit één plaat zonder glas, inkepingen of schilderingen. Deze wordt, net als alle binnendeuren, vaak in wit of off-white geschilderd. Heb je een klein budget of vraagt je interieur in de kamer al veel aandacht, dan is het een prima keuze. Ben je de deur na een paar jaar zat of wil je er vanaf het begin iets speciaals mee doen? Dan is deze deur ook zeer geschikt, je kunt hem makkelijk beschilderen. Je maakt van de deur dan een schilderij. Ook kan je er heel goed een muursticker op plakken vanwege de vlakke ondergrond, denk bijvoorbeeld aan een leuke quote. Een andere optie is om de deur te behangen, ook dat geeft een verrassend effect. Dat kan met gewoon behang, maar ook met fotobehang. Door fotobehang kan je de kamer groter laten lijken, zeker als je een landschap kiest.

Reliëfdeur

Een reliëfdeur heeft een patroon in de deur zoals bijvoorbeeld een lijst, waar ook een raam in zou kunnen zitten. In plaats van glas is de binnenkant van de lijst gewoon van hout, dit hout is echter minder dik dan de lijst zelf. Hierdoor krijg je een leuk schaduweffect. Een reliëfdeur staat chic, maar oogt nog steeds rustig. Als je interieur veel aandacht vraagt en je wilt toch iets speciaals met je deur, is dit een heel goede optie. Er zijn verschillende soorten reliëfdeuren. Reliëfdeuren met één lijst, meerdere smalle of brede lijsten of diverse vormen.

Raamdeuren

Sommige binnendeuren hebben één of meerdere ramen. Dat is erg praktisch als je een hal hebt waar geen ramen in zitten. Als je vervolgens kiest voor allemaal raambinnendeuren, heb je toch natuurlijk licht in je hal. De ramen in deze deuren kunnen afgeplakt worden met een matte sticker zodat je wel lichtdoorval hebt, maar geen doorkijk. Je kunt kiezen voor gewone ramen of ramen met een glas-in-lood. Dat glas-in-lood kan een sticker zijn, of daadwerkelijk glas-in-lood. De kleuren van het glas-in-lood kun je laten aansluiten bij de overige kleuren van je interieur.

harmonica deuren voorbeeld inspiratie | Interior Insider

Opdekdeur of stompe deur?

Let op of je een opdekdeur of een stompe deur nodig hebt. Anders heb je misschien een heel mooie deur, maar past hij niet bij je deurkozijn. Een stompe deur verdwijnt, als hij dicht zit, volledig in het kozijn. Een stompe deur ligt aan één kant ‘op’ het kozijn als hij dicht zit. De vorm van een stompe of een opdekdeur is anders. Vaak zijn deuren zowel als stompe deur en als opdekdeur te bestellen.

 

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door