PVC vloeren nadelen

PVC vloeren nadelen

Als je op zoek bent naar een mooie soort vloer, kun je kiezen voor PVC en dan is het handig om te weten of PVC vloeren nadelen hebben. PVC is een kunststof dat tegenwoordig veel gebruikt wordt. Je komt het tegen in buizen, kozijnen en regenkleding en ook in speelgoed wordt het vaak verwerkt. Het is een alledaags product, dat nu ook op de vloer kan worden gelegd. Een PVC vloer lijkt op zeil, maar zeil wordt geleverd in lange banen op een rol, zodat dit lastig zelf te leggen is. PVC vloeren kun je krijgen als stroken, in de vorm van een zelfklevend product of als clickvloer. Hier kun je dus makkelijk zelf mee aan de slag.

Voordelen PVC vloeren

Over de voordelen kunnen we kort zijn. PVC vloeren zijn slijtvast, onderhoudsvriendelijk en vochtbestendig. Ook zijn ze geschikt voor vloerverwarming, en zien ze er natuurlijk uit. Er zijn vele designs, met houtstructuren of natuursteen. Het is ook bekend dat een PVC vloer weinig contactgeluid produceert: hakken of schuivende stoelen hoor je niet erg.

PVC vloeren nadelen

De nadelen van deze vloeren zijn minder bekend, maar wel aanwezig en zeker belangrijk voor je overweging of je zo’n vloer wilt nemen. PVC vloeren zijn behoorlijk duur in aanschaf, bijvoorbeeld vergeleken met laminaat. En als je kiest voor een wat goedkopere variant, zul je merken dat deze kwetsbaarder is en sneller krast. Ook zou een goedkope PVC vloer loodhoudende en andere gevaarlijke stoffen kunnen bevatten.

Andere belangrijke PVC vloeren nadelen is dat PVC dun is, en dat maakt egalisatie van de vloer erg belangrijk. Je kunt het dus misschien wel zelf leggen, maar let hier dan wel heel goed op, anders zullen onregelmatigheden in de vloer direct opvallen. Een van de belangrijkste nadelen is dat het geen natuurproduct is, en het een hoge ecologische impact heeft. Als je milieubewustzijn hoog in het vaandel hebt staan, is het misschien geen goed idee een PVC vloer aan te schaffen. PVC is een kunststof en belast het milieu in de productie en bij de afvoer, als je de vloer niet meer gebruikt.

Enkele kleinere PVC vloeren nadelen zijn dat ze door scherpe objecten snel beschadigen. PVC kan b.v. schade door een mes minder goed opvangen dan hout of kurk. Daarnaast kan PVC niet tegen temperaturen hoger dan 60 graden. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat je de vloer aan dit soort temperaturen zult blootstellen, kun je overwegen of je een vloer wilt die gaat smelten bij 60 graden.

PVC vloer nadelen

Met deze voor- en nadelen kun je zelf beslissen of je kiest voor een PVC vloer. Het is redelijk makkelijk in gebruik, maar duur om aan te schaffen. Het ziet er mooi uit als de vloer goed ligt. Maar het is een kunststof, die door scherpe objecten kan beschadigen en op een zeer effen bodem gelegd moet worden, en de impact op het milieu is groot. De PVC vloeren nadelen zijn belangrijk om bij je keuze voor een vloer in je overweging mee te nemen.

PVC vloeren nadelen 1

PVC vloeren nadelen

PVC vloeren nadelen 5

PVC vloeren nadelen 4

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door
Er is 1 reactie op dit blog
  1. Daphne op 11:34 pm

    Let ook op dat wat voor ondervloer je hebt. De vloer kan niet ademen.
    Wij hebben geen kruipruimte en en de vloer is door vocht omhoog gekomen. Dit komt in oude huizen vaker voor.
    Een jaar van de vloer kunnen genieten.