De beste kookplaat voor je keuken kiezen

De beste kookplaat voor je keuken kiezen

Bij het inrichten van een keuken kiezen veel interieurdesigners ervoor om kookplaten te gebruiken in plaats van fornuizen. De reden hiervoor is dat een kookplaat, die losstaat van de oven, je meer flexibiliteit geeft bij de inrichting van de keuken in vergelijking met een fornuis. De beste kookplaat voor je keuken kiezen vereist echter wat kennis van zaken. De twee meest bekende soorten kookplaten werken met een elektriciteits- of gasaansluiting als energiebron. Hoewel er ook alternatieven beschikbaar zijn blijven dit de meest populaire opties. Verder zijn er ook verschillende soorten en maten kookplaten die in de keuken geïnstalleerd kunnen worden. Het is zelfs mogelijk om verschillende energiebronnen en soorten met elkaar te combineren om een oplossing op maat te maken. Om je te helpen de beste kookplaat voor je keuken te kiezen lees je in dit artikel meer over de verschillende opties die je voorhanden hebt.

Elektrisch of gas

Het is moeilijk om gas en elektrische kookplaten met elkaar te vergelijken. De twee energiebronnen zorgen namelijk voor totaal verschillende kookervaringen. Bovendien heeft iedere energiebron ook zijn eigen voor- en nadelen die niet meteen met de kookervaring te maken hebben. Omdat de eerste keuze die je vaak moet maken bij het kiezen van een kookplaat is of je elektrisch of met gas wilt koken behandelen we eerst de verschillen tussen deze twee kookplaten. Vergeet echter niet dat wanneer je dit graag wilt het tegenwoordig ook mogelijk is om beide met elkaar te combineren.

Elektrische kookplaten

Een elektrische kookplaat warmt veel minder snel op en doet er ook langer over om af te koelen. De warmte van een elektrische kookplaat is echter wel veel makkelijker te reguleren en constanter. Een nadeel is dat een elektrische kookplaat zeer veel energie verbruikt. In de meeste woningen in Nederland moet er zelfs een aparte aansluiting en groep in de meterkast worden aangelegd omdat de kookplaat dermate grote hoeveelheden stroom verbruikt. Een voordeel van koken met elektriciteit is echter wel dat je van groene energie gebruik kunt maken.

Gas kookplaten

Veel restaurants en professionele koks kiezen ervoor om gas te gebruiken om op te koken. Dit is ook niet zo gek want gas als warmtebron is veel beter te controleren dan elektriciteit. Een vlam kan geconcentreerd op een bepaalde plek worden gericht en is ook sneller warm dan een elektrische kookplaat. Een nadeel van een gaskookplaat is dat er geen gebruik van groene energie gemaakt kan worden. Gas is echter wel een goedkope energiebron en vooral in Nederland zal er niet zomaar een tekort aan gas ontstaan.

Opleg kookplaat

Voor de verschillende soorten kookplaten maken we onderscheid tussen opleg en inbouw kookplaten. Een opleg kookplaat wordt op het aanrecht geplaatst en kenmerkt zich meestal door de knoppen die bovenop de kookplaat zitten. Een verschil is ook dat een opleg kookplaat vaak minder krachtig is als de inbouw variant. Het is echter wel makkelijk te plaatsen en kan eventueel ook makkelijk weer op een andere plek in de keuken geplaatst worden.

Inbouw kookplaat

Een inbouw kookplaat wordt in het aanrecht geplaatst. Inbouw kookplaten zijn in de meeste gevallen ook meer krachtig dan opleg kookplaten. Een andere kenmerkende eigenschap is dat de knoppen om de warmte van de pitten te controleren vaak aan de voorkant van de kookplaat zitten in tegenstelling tot erop.

beste kookplaat 1

beste kookplaat 2

ATAG_SFEER_HL8271S

beste kookplaat 4

beste kookplaat 5

beste kookplaat

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door