Een marmeren vloer polijsten

Een marmeren vloer polijsten

Een marmeren vloer is prachtig in je woning. Dit sterke natuursteen van hoge kwaliteit is werkelijk een lust voor het oog. Het is alleen jammer dat de vloer niet altijd even mooi blijft. Gelukkig is het vrij eenvoudig om je vloer weer als nieuw te krijgen. Bijvoorbeeld door je vloer te schuren of je marmeren vloer te polijsten. Lees in deze blog de basis van een marmeren vloer polijsten. Alvast één tip: als je hier geen ervaring mee hebt, is het misschien beter om een professional in te schakelen.

Wanneer is polijsten van marmer nodig?

Marmer is prachtig en sterk en leent zich prima als natuurstenen vloer. Maar ook al is het nog zo sterk, het kan schade oplopen. Denk aan krasjes. Deze krasjes worden veroorzaakt door zand, de stofzuiger of stoelen en banken die schuiven over de vloer. Daarnaast kan de vloer ook zijn glans verliezen, die niet meer terugkomt na de reiniging van de vloer. Dit is bijna onontkomelijk en gebeurt langzaamaan door de jaren heen. Zonde natuurlijk, maar als je marmer gaat polijsten zal je zien dat de vloer weer als nieuw wordt. Polijsten is effectief tegen ondiepe krassen en geeft de vloer de natuurlijk glans weer terug.

Hoe kun je jouw marmeren vloer polijsten?

Als je de vloer wilt polijsten, dit geldt overigens voor het polijsten van alle natuursteen vloeren, heb je hiervoor een speciale polijstmachine of boenmachine nodig en diverse polijstpads. Vervolgens verloopt het polijsten in 3 fases waarbij je gebruik maakt van een grove, middelgrove en fijne polijstpad.
Als eerste wordt de bovenste laag lichtjes geschuurd. Zo wordt de vloer egaal en verdwijnen de ondiepe krasjes. De volgende stap is de vloer behandelen met de middelgrove polijstpad waarbij er een begin wordt gemaakt aan de nieuwe toplaag. Tevens zal dan de glans al iets terugkomen. Als laatste zorg je voor een goede afwerking waarbij de glans weer helemaal hersteld is. Vaak wordt deze afwerkingsfase meerdere keren herhaald voor een optimaal resultaat. Bekijk ook: gietvloer.

Marmeren vloer opknappen bij diepe krassen

Heb je diepe krassen in je vloer? In dat geval is het polijsten van de marmeren vloer niet genoeg. Je kunt er dan voor kiezen om je vloer te schuren. Tijdens het schuren wordt er een grotere laag van de marmeren vloer geschuurd waardoor ook diepe krassen verdwijnen. Vaak wordt er na het schuren ook nog gepolijst. Schuren is een tijdrovende klus. Zeker omdat er na het schuren nog gepolijst wordt en de vloer tevens nog wordt geïmpregneerd. Het is beter om vaker onderhoud te verrichten aan je vloer door regelmatig te polijsten en hierna de vloer te impregneren (aanbrengen beschermlaag), zodat schuren niet nodig is.

marmeren vloer polijsten reinigen opknappen

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door