Turkse tapijten en patchwork vloerkleden

Turkse tapijten en patchwork vloerkleden

Bij Turkse tapijten denk je misschien niet meteen aan de woorden ‘hip’ of ‘trendy’, maar dat zijn ze wel! Nu alles met het label ‘vintage’ als zoete broodjes nogmaals over de toonbank gaan, geldt dat ook voor Turkse tapijten. Want deze zijn zeker vintage en daarnaast ook uniek, bijzonder en zeker een aanvulling op elk soort interieur. Dus voordat je met een boog om een Turkse tapijt winkel loopt, is het misschien goed om eens een kijkje te nemen. Het aanbod verschilt van oma’s Perzische tapijten tot ontzettend hippe vloerkleden, vintage vloerkleden en patchwork vloerkleden met prachtige kleuren.

Wat maakt Turkse tapijten zo uniek?

Als je over vintage praat, dan heb je het zeker over Turkse vloerkleden, deze hebben namelijk al een geschiedenis van meer dan 3000 jaar! Maar dat is niet het enige wat deze tapijten zo bijzonder maakt. Turkse tapijten zijn als enige met een dubbele knoop gemaakt. Daarnaast bevatten ze prachtige kleuren en gaan ze een stuk langer mee dan andere tapijten die met de hand zijn geknoopt.
Wil je zeker weten dat je vakmanschap koopt en niet een fabriekswerkje? Kijk dan even bij de franjes aan de rand van het tapijt. Als je hieraan trekt moet de draad door het hele tapijt meegeven. Bij machinaal gemaakte tapijten zijn de franjes aan het tapijt genaaid.

Diverse soorten Turkse vloerkleden

Wellicht heb je één beeld in je hoofd van Turkse vloerkleden, zo eentje die misschien je oma nog had, zoals in de afbeelding van deze post. Je weet wel dat Perzische tapijtje dat ook wel eens als tafelkleedje werkt gebruikt. Maar er zijn heel veel verschillende soorten.
Zo heb je grove tapijten puur van wol gemaakt. Maar er zijn ook tapijten met fijnere patronen. Bij deze tapijten is wol op katoen geknoopt. Wil je het beste van het beste (en tevens ook duurste), kies dan voor Turkse tapijten die gemaakt zijn van zijde. Vaak zijn deze kostenposten gemaakt in het Hereke gebied. Daar komen de beste Turkse tapijten vandaan. Zowel van katoen, maar dus ook van zijde. De meeste van deze tapijten hebben een prachtig bloemenmotief.

Patchwork vloerkleden en tapijten

Patchwork tapijt is helemaal van deze tijd. De patchwork vloerkleden zijn ook handgeknoopte tapijten, maar bestaan uit verschillende stukjes tapijt die vakkundig aan elkaar zijn geknoopt. Hierdoor krijg je verschillende soorten vlakken van diverse kleuren. Tegenwoordig zijn patchwork kleden razend populair omdat ze uniek zijn in hun soort.
Er bestaat er altijd maar één van. De kleuren zijn vaak wat ingetogener dan andere Turkse tapijten waardoor ze werkelijk in elk interieur passen.

Je huis stylen met Turkse tapijten

Turkse tapijten zijn een plaatje in een wit en licht interieur. Heb je bijvoorbeeld een witte of betonnen vloer en kan deze wel wat warmte gebruiken? Een Turks vloerkleed is hier erg geschikt voor. Het vloerkleed haalt de koelte naar beneden. Tevens benadrukt een lichte vloer de prachtige kleuren en patronen van het kleed. Wil je iets meer rust? Kies dan voor een patchwork vloerkleed. Deze hebben vaak wat koelere kleuren. Andere leuke ideeën:

  • Hang een Turks tapijt aan een lange muur.
  • Een Turks vloerkleed aan het voeteneinde van je bed geeft je slaapkamer een gezellige en huiselijke sfeer.

turkse tapijten vintage vloerkleden

patchwork vloerkleed

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door