Een betonlook linoleum vloer als hippe vloerbedekking

Een betonlook linoleum vloer als hippe vloerbedekking

Het uitkiezen van een nieuwe vloer voor jouw huis is natuurlijk leuk en de kans is groot dat je niet gelijk aan een linoleum vloer denkt als nieuwe vloerbedekking. Als je het hebt over een linoleum vloer of marmoleum vloer dan denken veel mensen aan de vloer zoals ze die kennen van klaslokalen in een school. Die vloer wil men dan liever niet in huis hebben.
Echter ook de linoleum vloer is met zijn tijd meegegaan, waardoor hij prima past in het hedendaagse interieur. Betonlook is tegenwoordig helemaal in en ook daar kan je linoleum prima voor gebruiken.

Hoe wordt een linoleum vloer gemaakt?

Linoleum bestaat al sinds halverwege de negentiende eeuw en werd in 1899 voor het eerst in Nederland geproduceerd. Linoleum wordt gemaakt uit lijnzaadolie wat wordt ingekookt zodat het oxideert. Vervolgens wordt er kleurstof, hars, hout- of kurkmeel aan toegevoegd. Kalk zorgt ervoor dat het linoleum extra stevig wordt. Het product wordt daarna gewalst op een weefsel van jute.

Marmoleum of linoleum?

Eigenlijk hebben we het over hetzelfde product. Want marmoleum is de naam die door Forbo, één van de oudste linoleum producenten, aan hun linoleum is gegeven. De reden dat Forbo voor deze naam heeft gekozen is dat het patroon, wat we allemaal kennen uit de klaslokalen, op marmer lijkt. Tegenwoordig heeft Forbo de meest moderne en strakke designs in haar marmoleum vloeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Piet Boon collectie.
piet boon marmoleum linoleum betonlook
De producten linoleum en marmoleum bestaan dus voor 97% uit natuurlijke grondstoffen. 67% hiervan is te recyclen waardoor het ook nog eens een milieuvriendelijk product is. Dit wordt dan weer aangegeven met een keurmerk.

Linoleum betonlook en andere kleuren

De linoleum vloer wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als vloerbedekking in slaapkamers, Maar ook aan de woonkamer kan het een strakke en moderne uitstraling geven. Want de linoleum vloer anno 2017 is verkrijgbaar in allerlei kleuren, tinten en designs. Je kan het zo gek niet bedenken. Zo kan je kiezen voor een linoleum vloer grijs en daarmee een soort linoleum betonlook creëren.
betonlook marmoleum woonkamer
Of wil je liever een paarse of gele vloer? Zelfs roze voor de meidenkamer is geen enkel probleem. Zo kan je kiezen voor een strakke effen vloer of wordt het toch een gemarmerde uitvoering (marmoleum).

forbo betonlook

Forbo vloer

Je hebt ook de keuze uit allerlei leuke designs en patronen. Wat dacht je van een houtlook, betonlook, spikkels, strepen of bloemen. Teveel om hier allemaal op te noemen. Je kunt voorbeelden van vloeren online bekijken of je bezoekt een showroom. Door het bekijken van foto’s krijg je een betere indruk van de moderne linoleum vloer.

Linoleum vloer prijs

De prijs van linoleum of marmoleum begint vaak bij 30 euro per vierkante meter. Daarmee is het niet de goedkoopste keuze voor een vloer want dan kan je beter voor laminaat kiezen dat soms voor minder dan een euro per meter wordt verkocht.
linoleum betonlook keuken

Voordelen linoleum vloeren

Heb je eenmaal voor een linoleum vloer gekozen dan merk je al snel dat de linoleumvloer makkelijk schoon te maken is en tegen een stootje kan. Een andere eigenschap is namelijk dat bacteriën ophouden met zich te vermenigvuldigen op een linoleumvloer. Daarom is deze vloerbedekking dan ook zeer geschikt voor astmapatiënten of kinderen met astmatische aandoeningen.

Linoleum is een duurzame vloer omdat deze warmte aantrekt en te combineren is met vloerverwarming. Daarnaast is de vloer bestand tegen zware objecten die erop worden geplaatst of rijdende objecten zoals bureaustoelen. Krassen vallen niet op dus ideaal voor gezinnen met kinderen. Een ander voordeel is dat een linoleumvloer niet verkleurt door het zonlicht, wat je met tapijt of houten vloeren wel hebt.

Als je een nadeel van linoleum zou moeten noemen, het is een natuurproduct dus het kan krimpen. Het is niet bestand tegen water. Met een vochtige doek dweilen kan natuurlijk wel, maar je moet geen emmer omgooien. En je moet bij een linoleumvloer moet om de zoveel tijd een nieuwe waslaag aanbrengen. Is dat te veel werk, dan kan je beter voor een PVC vloer kiezen.
linoleum vloer leggen

Een linoleumvloer leggen

Linoleum kan overal op worden gelegd. De enige voorwaarde is dat de ondergrond vlak moet zijn. Bij verschillen van meer dan 2 millimeter moet de ondergrond eerst nog worden geëgaliseerd. Het linoleum wordt vastgelijmd aan de ondergrond en vervolgens worden de delen aan elkaar “gelast”.
Daarom kiest men tegenwoordig eerder voor linoleum tegels met een kliksysteem. Linoleumtegels zijn gemakkelijk zelf te leggen net zoals een laminaat vloer. Maar natuurlijk kun je als je het geld ervoor over hebt ook de hulp van een specialist inschakelen die de linoleumvloer vakkundig kan leggen.

linoleum kinderkamer
marmoleum betonlook linoleum
marmoleum modern betonlook
linoleum vloer
marmoleum vloer
marmoleum of linoleum

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door