Wat is een brocante interieur?

Wat is een brocante interieur?

 

Brocante is de laatste jaren niet meer weg te denken uit interieurontwerpen. Er zijn zelfs speciale interieurtijdschriften helemaal aan deze stijl gewijd. Een Brocante interieurstijl zou gelijk moeten staan aan gezelligheid, stijl, romantiek en antiek, maar wat is Brocante nu echt? En in welke woonruimte staat deze stijl het mooist? Op deze vragen en meer probeert dit blog een antwoord te geven.

Wat betekent de term Brocante?

Brocante is een Franse term, die staat voor tweedehands of rommelmarkt. Een Brocante interieur wordt dus gekenmerkt door tweedehands spullen of tweedehands uitziende meubels met de voordelen van ongebruikte spullen. Met de Brocante interieurstijl zorg je voor een landelijke en huiselijke sfeer in je woning. Brocante verschilt weer van antiek in die zin dat antieke spullen minimaal vijftig jaar of ouder moeten zijn. De Brocante kleuren zijn veelal een roomkleurig wit, maar worden ook vaak aan de persoonlijke voorkeuren aangepast.

Een Brocante stijl in de woonkamer

De meubels met een Brocante stijl kun je goed plaatsen in een moderne, strakke woonkamer of in een woonkamer die geheel in Brocante stijl is. Er worden vooral neutrale kleuren gebruikt, zoals wit, crème, pastelblauw of warme accentkleuren. Wat betreft de vloer kun je het beste gaan voor hout of tegels. De muur is het mooist, wanneer deze met bakstenen belegd is. Een open haard is ook kenmerkend voor de Brocante stijl. Het liefst moet deze niet afgewerkt zijn, zodat de ruwe materialen goed zichtbaar zijn.

De meubels in een Brocante woonkamer

Een belangrijk kenmerk van een Brocante woonkamer zijn de grote comfortabele banken waarop veel zachte sierkussens in landelijke kleuren en patronen liggen. Ook traditionele kastjes kunnen niet missen in dit interieur, waarbij het niet erg is als er wat verf vanaf bladdert of er wat krassen en scheurtjes in zitten. Brocante staat immers bijna gelijk aan doorleefd. Je kunt die doorleefde look ook zelf creëren door meubels te verven in een neutrale kleur en deze vervolgens licht op te schuren. Wat betreft decoraties in de woonkamer moet je denken aan accessoires als vazen, schalen, melkkannen, oude spiegels, fotolijsten en kandelaren. Alles wat glimt, dat is sowieso goed.

Brocante in je keuken

Pas je de Brocante stijl toe in je keuken, dan ga je voor een romantische sfeer. De kleuren in een Brocante keuken bestaan meestal uit room tinten, wit tinten, warme tinten, grijs tinten, pasteltinten of zacht geel. Combinatie tussen deze tinten is goed mogelijk. De meest gebruikte materialen voor de keukenvloer zijn hout, laminaat of zacht tapijt. De keuken zelf is meestal van hout voor een gezellige en warme uitstraling.

Meubels en accessoires in je Brocante keuken

In een Brocante keuken vind je vooral glimmende decoraties, zoals kandelaren, keukenplanken, antiek kookgerei, zilveren lijsten, kristal en leuk servies. Oude, houten meubels met een rommelmarkt look passen perfect bij de Brocante keuken. Denk hierbij aan een tafel van steigerhout of shabby chic stoelen of een antieke vitrinekast om je borden in te bewaren.

Brocante in de slaapkamer

Een Brocante slaapkamer zorgt voor gezelligheid en romantiek, wat bevorderlijk is voor de nachtrust. De basiskleur van de slaapkamer is wit gecombineerd met andere Brocante kleuren, zoals room tinten, warmte tinten zoals zachtroze of zachtgeel en pasteltinten. Er ligt een houten planken vloer met een zacht tapijtje voor de gezelligheid en warmte. Wil je geen houten planken, kun je ook voor laminaat kiezen met een houtdessin. Kies voor het behang voor een authentieke uitstraling.

Meubels en decoraties in de Brocante slaapkamer

In een Brocante slaapkamer werken wat betreft de meubels de combinatie modern versus rommelmarkt goed. Meubels moeten sowieso passen bij het behang dat je hebt uitgekozen. Kies voor een Brocante bed, waarbij je zelf kiest voor echt tweedehands of tweedehands uitziende meubels. Tevens mag een grote kledingkast niet ontbreken en vind je vaker ook antieke kaptafels terug in een Brocante slaapkamer. Ook vind je in Brocante slaapkamers dikke dekbedden, vele sierkussens en weelderige overtrekken op het bed. Nachtkastjes, vensterbanken en kledingkasten moet je ook voorzien van glimmende accessoires. Denk hierbij aan producten zoals kandelaars, zilveren lijsten, fotolijsten of kristallen.

Brocante in de badkamer

In een koele en kille ruimte, zoals de badkamer, kunnen Brocante accessoires voor wat warmte en gezelligheid zorgen. Een Brocante wandrekje of een wandkastje met een emaillen kan eraan zorgt al snel voor een sfeervolle uitstraling. Een paar verweerde luiken, een tweedehands stoel om je kleren overheen te hangen of een oud dressoir als badkamermeubel zijn ook een must have in een Brocante badkamer. Houten planken en rustieke tegels maken je Brocante badkamer vervolgens helemaal af. Een klassiek vrijstaand bad op pootjes of een zinken bad is een typische Brocante badkuip.

 

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door