Waarom moet je kiezen voor een interieur met landelijke stijl?

Waarom moet je kiezen voor een interieur met landelijke stijl?

De landelijke stijl is voor veel mensen toch wel de gezelligste interieurstijl. De natuurlijke kleuren en veelal natuurlijke materialen, zoals hout, zorgen voor een rustgevende en tijdloze uitstraling, want veel landelijke meubels en accessoires blijven altijd hip en hoef je niet gauw te veranderen. Ze zijn kortom tijdloos. Bij een landelijke stijl denken veel mensen aan boerderijen en landhuizen, maar je kunt deze stijl ook prima toepassen in een nieuwbouwwoning.

Welke kleurkeuzes heb je?

Bij een landelijke stijl wil je een rustgevende omgeving creëren. Daarom kies je als basiskleur wit, taupe, natuurlijke kleuren of diverse bruin- en grijstinten. De muren worden wit gepleisterd of in een kleur als ivoor, grijs, groen of blauw. Heb je zichtbare balken in huis? Dan mag je die bij een landelijke stijl extra laten uitkomen door ze bijvoorbeeld bruin te verven. Immers veel boerderijen hebben deze balken ter ondersteuning van het dak ook.

Uit welke materialen kun je kiezen?

Wat betreft de materialen kies je voor natuurlijke stoffen, zoals linnen, katoen, wol en grove weefsels. Als het maar een aaibare textuur heeft. De opdrukken bestaan uit blokken, ruiten of bloemen. Ook spreien en patchwork komt veelal voor. Ook hout en steen kunnen prachtig in een landelijke stijl gebruikt worden. Hout wordt het meest gebruikt. Je vindt het terug in niet alleen de meubels, maar ook in de woonruimtes op de vloeren en de muren.

De keuken staat centraal

Let op dat bij een landelijke stijl de keuken centraal moet staan. Het moet een belangrijke plek in je huishouden zijn om niet alleen te koken middels een groot fornuis, maar ook om gezellig met je gezin een maaltijd te nuttigen. Daarom mogen meubels, zoals tafels of krukken, in je keuken niet missen om je landelijke stijl compleet te maken. Kies voor veel hout, maar kies voor de wasbak voor keramiek en voor het aanrecht voor natuursteen of het duurdere graniet. In een landelijke woonstijl mag je ook je pannen laten zien, dus deze kun je gemakkelijk ophangen boven het fornuis.

De woonkamer

In de woonkamer staat gezelligheid en knusheid centraal. Je wilt een gevoel van veiligheid en geborgenheid creëren. Kies ook in dit vertrek voor ronde vormen, zoals linnen banken met afgeronde leuningen. Op de bank liggen veel kussens en gehaakte dekentjes mogen ook niet ontbreken. Voor de bank kun je een robuuste salontafel plaatsen. Het mooiste is, als deze van hout is. Een grote houten kast, bijvoorbeeld een bordenkast of boekenkast, kun je ook in de woonkamer neerzetten. De vloer is vaker van hout of tegels.

De slaapkamer

Ook de slaapkamer van een woning in landelijke stijl zal veelal een houten vloer hebben om het gevoel van huiselijkheid te creëren. Het bed heeft eveneens een houten ombouw, maar het ledikant kan ook van smeedijzer zijn. In plaats van gordijnen of rolluiken kun je bij een landelijk interieur het beste kiezen voor ouderwetse luiken.

De badkamer

Het typische kenmerk van een badkamer in landelijk stijl is de veelal houten lambrisering dat doorloopt tot ongeveer een derde van de wandhoogte. Als de ruimte groot genoeg is, kun je een losstaand bad plaatsen met authentieke pootjes.

Accessoires voor een landelijke stijl

Wil je jouw woning echt landelijk maken, dan mogen landelijke accessoires, zoals vazen, absoluut niet ontbreken. Bloemen of takken maken je woning meteen een stuk gezelliger. Daarnaast kun je een klassieke bordenkast goed in je landelijke woning plaatsen of een kruidenrek. Deze zijn nog praktisch ook. Over het algemeen kies je bij een landelijke stijl voor doorleefd uitziende woonaccessoires met een robuuste vorm. Plaats bijvoorbeeld een houtkachel in de woonkamer met de blokken hout ernaast. Verdere accessoires zijn: gevlochten manden, spiegels, porselein met bloemen, keramiek en veel glaswerk.

Meubels in landelijke stijl

Ook je meubels moeten bij een landelijk interieur robuust en grof zijn. Ze hebben geen harde lijnen en geëgaliseerd uiterlijk, maar juist natuurlijke en ronde vormen. De meubels zijn sober doch functioneel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onafgewerkte houten eettafels, eetkamerstoelen met drukknopen en linnen banken. Stoelen hebben veelal een bekleding met een natuurmotief of naturelle meubelstoffen. In de slaapkamer zou dit een houten of smeedijzeren ledikant moeten zijn en in de badkamer een losstaand bad met authentieke pootjes.

Veel licht gewenst

Een landelijke stijl wordt ook gekenmerkt door veel licht. Dit kun je op meerdere manieren bewerkstelligen. Veel ramen plaatsen, die door sluitgordijnen, luiken of vouwgordijnen worden aangekleed. Kunstmatige verlichting is afkomstig van armaturen in smeedijzer, koper of messing. Lampenkappen zijn eenvoudig in vorm en van een naturel stoffering gemaakt.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door