Inspirerende Lente Trends voor de Tuin van 2020

Inspirerende Lente Trends voor de Tuin van 2020

De winter is voor de tuinliefhebber een tijd van plannen en zoeken naar nieuwe verfrissende ideeën. Om inspiratie op te doen, hebben we een selectie van stijlen voor je geselecteerd die je in het seizoen van 2020-2021 kunt gebruiken.

Drukke agenda

Mensen die van ’s morgens tot ’s avonds op het werk zitten, willen maximaal comfort uit de tuin halen en zo min mogelijk tijd besteden aan de verzorging. Het eenvoudigste antwoord hierop is het minimalisme. De belangrijkste kenmerken zijn eenvoud, een rustig kleurenpalet, functionaliteit en expressiviteit. Minimalisme blijft ook in de komende jaren een van de meest modieuze en gewilde stijlen van landschapsontwerp.

Het past daarnaast ook het beste bij moderne architectuur. Het idee van een dergelijke tuin is het combineren van groene zones met slimme leefruimte. Tegenwoordig is het steeds gewoner om de tuin met volwaardige zomerkeukens, woonkamers en patio’s uit te rusten. Gezellige en comfortabele plekken waar je kan lunchen, gasten kan ontvangen of gewoon met een laptop kunt zitten.

Tuinhuisjes, terrassen, barbecue zitjes met eenvoudige geometrische vormen zijn nu ongekend populair. De onderdelen moeten wel een hoge mate van functionaliteit en aanpassingsvermogen bezitten zoals bijvoorbeeld bij paviljoens met panoramische beglazing, moderne kookruimtes en pergola’s met een schuifdak. Wat betreft de beplanting voor een minimalistische tuin zijn vaste planten, sierheesters, coniferen en granen het meest geschikt. Daarnaast blijven weelderige bloembedden, fruitbomen en paden van gesneden boomstam ook populair.

Japanse stijl

De Europeanen worden sinds oudsher al aangetrokken tot de cultuur van het verre Oosten. De energie van rust en harmonie met de natuur, die zo ontbreekt in een verstedelijkte samenleving speelt hierbij een grote rol. Maar omdat het ontwerp van de tuin altijd ondergeschikt is aan de stijl van het huis en de Europese architectuur weinig gemeen heeft met traditionele Japanse huizen, uit de Japanse stijl zich vooralsnog in de vorm van afzonderlijke hoeken of eilanden in de tuinen. Deze trend houdt aan.

De belangrijkste elementen van de Japanse tuin zijn het stilistisch gebruik van water, stenen en planten. Elk van deze onderdelen vertegenwoordigt een bepaald element en de compositie heeft veel innerlijke betekenis en symboliek. Als deze tuinen met succes worden samengesteld, groeien ze vaak uit tot een waar kunstwerk.

In moderne tuinen hebben veel Japanse elementen een plaats gevonden. Het gebruik van rotspartijen, grind en beekjes vind je overal in de Europese tuinen terug. Om het landschap in Japanse stijl te brengen, kun je er ook voor kiezen om een grote rotstuin te maken, zoals dit gebruikelijk is in het land van de rijzende zon.

Advies nodig? Schakel een hovenier in.

Rustgevende waterpartijen

Een ander basiselement van de Japanse tuin dat je dit jaar kunt toepassen is het creëren van een vijver. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Het kan een kleine vijver zijn, schilderachtig begroeid met kroos, een stroom met een “bultrug” brug eroverheen gegooid of een fontein in de vorm van een kleine waterval met continu stromend water.

De Japanse tuin is geschikt voor een diverse aanbod aan planten. passen verschillende Je kunt ene keuze maken uit coniferen, esdoorns, buxus, spirea en rododendrons. Maar als je het iets grondiger wilt aanpakken kies dan voor varens, granen, bergclematis en lelies. En wat is een Japanse tuin zonder irissen en Japanse chrysanten!

Verschillende keuzes in de Japanse tuin van 2020

In het kort zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen als je een Japanse tuin wilt aanleggen namelijk de rotstuin, bloementuin en de tuin van kleur.

– Rotstuin: de belangrijkste rol hier, zoals de naam al aangeeft, wordt gespeeld door grote keien, monolieten en kiezelstenen. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat je de stenen en zandstromen willekeurig kunt plaatsen maar dergelijke composities zijn altijd zorgvuldig doordacht en samengesteld in overeenstemming met de principes van het Zenboeddhisme. Als je kiest voor een Japanse tuin dan is het misschien wel net zo leuk om je hier goed in te verdiepen en met deze kennis een zo authentiek mogelijke uitstraling te krijgen.

– Bloementuin: de samenstelling van de planten van een bloementuin worden zo gekozen dat er op de meeste momenten van het jaar wel een of meerdere planten invloei staan of voor kleur zorgen. Maar meestal is het wel zo dat ze van dezelfde kleur of tinten samengesteld zijn, bijvoorbeeld alleen wit of rood.

– Tuin van kleur: hierbij denkt men snel aan een tuin met een uitbundige bloemenpracht maar meestal wordt ook hier alleen ontworpen vanuit slechts één kleur zoals wit of groen maar dan in verschillende tinten. Tuinen worden beschouwd als een echt meesterwerk waarin alle planten een bijdrage leveren aan de gekozen hoofdkleur. Het blijft dus een compositie met subtiele overlopen, die je eindeloos kunt blijven bewonderen.

Geniet van de Scandinavische stijl

Scandinavische stijl is van hetzelfde minimalisme, maar dan uit het noorden. Scandinaviërs hebben een stuk minder gezegend met de zon en weelderige vegetatie. Daarom zijn ze misschien wel gevoeliger voor de natuur en het waarderen van haar schoonheid. Noordelijke tuinen zijn eenvoudig, functioneel, maar tegelijkertijd magisch en ongewoon gezellig.

Populaire Scandinavische elementen in het komende seizoen zijn onder meer:

– Grote groene gazons met enkele grote bomen of beplantingen.

– Bogen, priëlen of pergola’s van hout, met klimop of clematis.

– Hagen.

– Gazons met wilde planten zoals granen, heide of wilde bloemen.

– Houten beelden

Altijd relevant: Engelse stijl

Maar wat de nieuwe trends ook zijn, er zijn stijlen die de trends ontstijgen, omdat ze altijd lijken te werken. De Engelse landschapsstijl is daar een voorbeeld van. Met een opzettelijk verwaarloosde, ietwat slordige look is het in werkelijkheid een zorgvuldig doordachte en goed verzorgde tuin waarin het heerlijk toeven is. Hetzelfde kan gezegd worden van de klassieke regent stijl met zijn duidelijke verhoudingen, strakke geometrie van bloembedden en paden en spiegelsymmetrie.

De mode is wispelturig en moeilijk om bij te houden. Maar als jouw tuin in de eerste instantie in stijl en in harmonie met het omliggende landschap is ontworpen, zal deze altijd in trend zijn. We hopen dat de onze tips je zullen inspireren om zo’n tuin te creëren. Een tuin waar je even kunt wegdromen uit de hectiek van de dag.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door