Zelf poort maken

Zelf poort maken

Een poort voor je zelf maken is een leuke aangelegenheid. Het is niet moeilijk maar je moet wel de juiste stappen nemen en bepaalde regels in acht nemen. Een tuinpoort is, zoals het woord het al zelf eigenlijk aangeeft, het deel van de tuinomheining dat je kan gebruiken om de tuin te betreden of om hem te verlaten. Een belangrijke vereiste is dat een poort zodanig wordt gemaakt dat hij bij het geheel past en dat hij natuurlijk gemakkelijk te openen en te sluiten is. De tuinpoort dient ook om indringers buiten de poort te houden.

Tuinpoorten kun je van vele soorten materialen maken. Het is vooral het frame dat de stevigheid van de poort bepaalt. Nu zal in de meeste gevallen een houten framewerk voldoende zijn maar wanneer je in een onveilige buurt woont, is het beter om het frame van staal te maken. Om bij een metalen frame ook weinig onderhoud te hebben is het belangrijk het framewerk, indien mogelijk, vooraf te laten verzinken. Om de veiligheid te waarborgen is het belangrijk dat je de juiste scharnierophanging en sloten gebruikt.

Maken van de poort

Op de eerste plaats ga je berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Je kan een poort maken die een plank dik is of kiezen voor een poort waarbij het frame tussen de planken is verwerkt. Hierbij krijg je natuurlijk een dikke zware deur. Maak hierbij eerst het frame. Vergeet niet de schoor om inzakken van de deur te voorkomen. Zou je namelijk de schoor vergeten te plaatsen dan zal de deur uitzakken en niet meer soepel open kunnen. Hij loopt dan snel vast op de ondergrond. Een zelf gemaakte deur heeft die uitstraling die u zelf wenst. Hierbij kun je kiezen voor de houtsoort, geschilderd of niet geschilderd wat de sfeer beïnvloed.

Plaatsen van de poort

Het plaatsen is een zeer secuur karwei. De poort moet waterpas en op de hoogte gehangen worden. Het ophangen van de poort moet zodanig zijn dat het gebruikersgemak en veiligheid is gewaarborgd. Om uithangen te voorkomen is het ook belangrijk dat u drie scharnieren gebruikt. Probeer tijdens de montage ook een windhaak te bevestigen zodat het dichtvallen van de poort kan worden voorkomen. Voordat u de poort installeert kan je hem beter eerst vooraf eerst goed in de beits te zetten.

houten poort zelf maken

houten tuinpoort maken

tuinhek maken

zelf een poort maken

Zelf poort maken

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door