Verschillende soorten buitendeuren

Verschillende soorten buitendeuren

De buitendeur geeft een eerste indruk van de stijl van je woning, je interieur en natuurlijk je persoonlijkheid. Ga je voor klassiek, een vintage koperen raamwerk voor het glas, een originele deurknop of brievenbus? Er is van alles te krijgen.

Budget

De eerste keuze die je moet maken bij het kiezen van een buitendeur is je budget. Een buitendeur is er werkelijk in alle prijsklassen, je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Als je je budget hebt vastgesteld, kun je kijken welke soort buitendeuren er in die prijscategorie vallen.

Met raam?

Veel buitendeuren hebben een raam. Wil je dat? Een raam kan een stijlvolle touch geven aan het uiterlijk van je buitendeur. Je kunt het raam afplakken met een matte sticker zodat een collectant en dergelijke niet naar binnen kunnen kijken. Dan weet je zeker dat je op zaterdagmorgen met je net-uit-bed-hoofd in je ochtendjas door de gang kunt lopen. Een raam kan bovendien in allerlei maten en stijlen worden toegepast in een buitendeur. Denk aan een smal, heel lang raam van boven naar beneden voor een moderne stijl. Een rechthoekig raam wat verdeeld is in kleine raampjes door middel van houten spijlen voor een romantisch en gezellig effect. Wil je echt chic klassiek? Ga dan voor een groot, rechthoekig raam met een gietijzeren raamwerk ervoor. Dat is ook gelijk een veilig idee, het glas kan niet zomaar kapot gemaakt worden.

Kleur

Buitendeuren zijn er in veel verschillende soorten kleuren. Tegenwoordig zie je zelfs oranje, groene en gele voordeuren, je kunt het zo gek niet bedenken. Welke kleuren hebben je raamkozijnen, de buitenmuur, de dakgoot? Kies een kleur voor je voordeur die daarbij past. De deur moet één geheel vormen met het huis. Veel mensen kiezen een voordeur die dezelfde kleur heeft als hun raamkozijnen. Je kunt de kleur van je raamkozijnen in overleg met een schilder natuurlijk ook aan (laten) passen aan je voordeur.

Achterdeur

Een achterdeur is vaak een simpelere uitvoering dan een voordeur. Wil je dat de achterdeur bij je voordeur past of maakt dat je helemaal niets uit? Ben je helemaal weg van een voordeur die net iets te duur is? Misschien kan je iets besparen op je achterdeur.

Veiligheid

Denk bij de voor- en achterdeur niet alleen aan het uiterlijk. Ook veiligheid speelt een belangrijke rol. De functie van een voor- en achterdeur is lieve mensen binnen laten en minder lieve mensen buiten houden. Vooral als je op vakantie bent of lekker ligt te slapen is het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over inbrekers. Is de voor- en achterdeur die je in gedachten hebt ook geschikt als beveiliging voor je huis? Welke sloten en/of knippen kunnen er op geïnstalleerd worden en hoeveel kost dat? Vergeet die kosten niet mee te nemen in je berekening, anders kan je een stuk duurder uitkomen dan je had verwacht.

De straat

Voor je je uiteindelijke deur kiest, loop dan nog even een blokje om. Welke voordeuren zie je allemaal in je buurt? Misschien doe je nog leuke ideeën op of blijkt je buurman 3 huizen verderop ook precies die originele deur te hebben. Een voordeur is niet zomaar een voordeur, het is de toegang tot je thuis, tot de plek waar je helemaal jezelf mag zijn.

Lees ook: schuifpui en kunststof kozijnen goedkoop.

 

 

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door