Wat is een bohemien woonstijl?

Wat is een bohemien woonstijl?

Een bohemien interieur heeft de aankleding hoog in het vaandel staan. Denk aan grafische vloerkleden, wandkleden met etnische tinten en textiel met felgekleurde opdrukken en allerlei franjes. Wat betreft materialen kies je voor natuurlijke materialen in je meubels, zoals riet, hout en rotan. Ook behoren veel tropische planten bij een bohemien stijl. In dit artikel zal per vertrek van je woning kort behandeld worden hoe je een bohemien interieurstijl kunt bewerkstelligen.

Vijf stappen om in een handomdraai een bohemien interieur te realiseren

Je interieur kun je gemakkelijk een exotische make-over geven. Kenmerkend aan een bohemien stijl is dat er geen regels zijn: alles kan en alles mag. Durf daarom met je interieur te verrassen. Pas een smeltkroes aan stijlen toe helemaal naar jouw wensen. Kies daarnaast voor materialen met een hoge gezelligheidsgraad, zoals fluweel en wol. Ook een tropische vibe middels rotan, bamboe en hout zijn geschikt voor een bohemien interieur. Gebruik wel kleuren als verbindende factoren in je interieur. Laat een kleur op meerdere plekken terugkomen, opdat je ook rust en samenhang creëert. Voeg er als laatste een persoonlijke touch aan toe door voor spullen te kiezen, die een verhaal vertellen.

Een bohemien woonkamer van verschillende verhalen

Aangezien de bohemien interieurstijl een mengelmoes van verschillende stijlen is, kun je in een woonkamer meubels uit verschillende stijlen laten terugkomen. Kies bijvoorbeeld voor een industriële kast of lampen afkomstig uit een landelijk interieur, maar laat hierbij wel de kleuren van verschillende elementen vaker terugkeren voor het gevoel van samenhang. Ook vintage meubels passen perfect in een bohemien interieur vanwege het verhaal dat ze met zich meedragen. De bonte, felle kleuren kun je in de woonkamer laten uitkomen door de inrichting of juist in de accessoires, waarbij je de inrichting in neutrale kleuren houdt. Verder komen er kleurrijke, oosterse printen in je woonkamer terug en stel je jouw reissouvenirs tentoon.

De bohemien slaapkamer: een mix van bonte kleuren en natuurlijke tinten

Ook in een bohemien slaapkamer vind je een mix van bonte kleuren en unieke opdrukken. Veel kussens, hier en daar een poef, dromenvangers en vintage meubels zijn vaak kenmerkend voor een bohemien slaapkamer. Zachte en natuurlijke materialen zijn een must, net zoals de natuurlijke tinten, want in een slaapkamer wil je immers rust vinden. Wat betreft de materialen laat je wederom hout, rotan en riet in je meubels en accessoires terugkomen. Maar denk ook aan linnen beddengoed, zacht fluwelen gordijnen en wollen wandkleden.

De bohemien keuken: ingetogen of extravagant?

De keuken is toch wel het hart van je woning en daarom mag deze in een bohemien woonstijl niet achterblijven. Je kunt voor de keuken kiezen voor een ingetogen bohemien stijl, waarbij je met neutrale kleuren werkt en het bohemien aspect in de accessoires terug laat komen, zoals kussens met een oosters printje. Je kunt ook kiezen voor een opvallende statement muur, waarbij je een muur donker maakt en zo je keuken karakter geeft. Laat deze muur nog extra uitkomen met excentrieke accessoires en kruidenplanten. Je kunt ook juist kiezen ervoor om de bohemien stijl uit te laten komen in drukke tegels met allerlei kleuren en oosterse opdrukken. Kies je hiervoor zorg dan wel dat de accessoires kalmer zijn, want je wil ook rust behouden in je keuken.

De bohemien badkamer zoals een oosters badhuis

De bohemien stijl in je badkamer zorgt voor een warme sfeer in een vrij kil en klinisch vertrek. Kies voor oosterse mozaïektegeltjes in verschillende vormen en kleuren. Laat je hierbij inspireren door de Marokkaanse badhuizen. Zorg voor antieke meubelstukken en wereldse accessoires, want ook deze zorgen voor sfeer tijdens het douchen. Zorg ook dat je stof in de badkamer hebt in de vorm van een vloerkleed of gordijnen. Ook in de badkamer kun je zorgen voor een mengeling van stijlen. Mix de antieke meubels bijvoorbeeld met een moderne spiegel. Gebruik in de badkamer ook weer natuurlijke materialen in het badtextiel, zoals linnen douchegordijnen.

De bohemien tuin met veel opvallende decoraties

Kies je voor een bohemien stijl in je tuin, dan kies je voor een mix aan kleuren, stijlen en patronen, waarbij comfortabele hoeken en bijzondere vondsten centraal staan. Een bohemien tuin is een uitgesproken stijl, waarbij natuurlijke materialen en veel tuindecoraties de boventoon voeren. Je maakt gebruik van verfijnde tuinmeubelen, bestaande uit rotan of bamboe. Door middel van de aankleding van je tuin realiseer je de bohemien stijl. Denk hierbij aan buitenkleden, tuinkussens, windlichten en een kenmerkende hangmat. Ronde afwerkingen en hoeken zorgen ervoor dat je een retro tint aan je tuin meegeeft.

 

 

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door