Industriële inrichting

Industriële inrichting

Er zijn zoveel interieurstijlen dat het soms niet meer duidelijk is wat welke stijl is en waar de ene stijl ophoudt en de ander doorgaat. In de Interior Guide vind je alle informatie over een stijl overzichtelijk bij elkaar. Van kleurkeuze tot materiaal gebruik en ideeën voor meubels en accessoires. Deze interior Guide gaat over de industriële inrichting.

Wat valt er onder de industriële inrichting?
De industriële woonstijl is ontstaan tijdens het renoveren van oude panden zoals scholen en fabrieken. Op gegeven moment bedachten de designers dat het misschien wel z’n charme had om de rauwheid en de authenticiteit van de vervallen gebouwen in tact te laten. Niet veel later woonden de eerste mensen in industriële woningen zoals in grote loften in New York.

De industriële woonstijl werd in 2013 ineens enorm populair en nu nog steeds is deze stijl een van de meest geliefde woonstijlen. Hou jij wel van wat rauwe, stoere kantjes in het interieur en ben je gek op metalen details? Dan is de industriële inrichting jou op het lijf geschreven.

Kleur
Bij een industriële inrichting moet je vooral aan basiskleuren zoals zwart, wit en grijs denken. Deze kleuren worden vaak gebruikt voor de vloeren en de muren van de woning. Ook in de grotere meubels ziet je deze kleuren veel terug komen. Een vaak terugkomende detail kleur is bruin, alle verschillende tinten bruin zijn geschikt.
Ook andere donkerdere kleuren zoals donkerblauw en mosgroen komen veel voor. Door het vele gebruik van metalen zie je ook veel brons, zilver en goud in een woning met industriële stijl.

 

Materiaal
Zoals je misschien al verwacht wordt er bij deze inrichting vooral gebruik gemaakt van materialen die je ook in oude fabriekspanden en vervallen gebouwen terugziet. Deze materialen zijn enorm divers en kunnen onderling gecombineerd worden. De meest populaire materialen zijn beton, metaal, steen, canvas, hout en andere ongepolijste, ruwe materialen. Als het beton op de muur afgebladderd is geeft dat niks in deze interieur stijl. Alles mag er versleten en gebruikt uitzien en imperfecties hebben. Ook bakstenen muren doen het enorm goed binnen deze woonstijl, net als gietvloeren. Het metaal komt vooral terug in de decoraties en woonaccessoires van de industriële woning, terwijl hout weer veel voor kleine meubels wordt gebruikt.

Industriële inrichting voorbeelden
Hieronder staan een paar voorbeelden van interieurs met een industriële stijl. je ziet bepaalde elementen zoals kleur- en materiaal gebruik terug komen in alle afbeelding, maar toch zijn ze net een beetje anders door de persoonlijke twist.

 

Meubels en decoraties
We zien de eerder genoemde kleuren wit, zwart, grijs en bruin en andere donkere kleuren weer terug in de meubels en de woonaccessoires. Houten en metalen meubels zijn helemaal niet vreemd in deze woonstijl. Deze materialen zijn op en top industrieel, dus waarom zou je ze niet in de meubels gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan tafels met een ijzer onderstel en een houten tafelblad en oude schoolstoeltjes. Een ander vintage item wat je veel terug ziet in het industriële interieur zijn apothekers- en lockerkasten. Voor deze items hoef je heust niet in een oud pand in te breken, diverse winkels hebben look-a-likes in hun collectie zitten.
Donker buin leren banken en stellingkasten van steigerbuizen zijn ook veel geziene meubels in deze woonstijl.

Qua verlichting ga je natuurlijk voor industrie lampen. Of dit een enorme hangende ouderwetse schijnwerper of juist een ouderwets bibliotheeklampje is, dat licht aan jou. Zolang de lamp er maar oud en industrieel uitziet.

In een industrieel interieur worden constructies en pijpleidingen niet weggewerkt. Hoe meer van deze dingen te zien zijn, des te beter. Dit soort details dragen enorm bij aan de industriële uitstraling, dus probeer ze niet te verstoppen.

Qua decoraties wordt er veel gebruik gemaakt van letters, typografie en stempel-achtige afbeeldingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote betonnen letter als decoratie of een poster met zwart witte typografie. Ook hoekige vormen doen het goed als decoratie. Een heel belangrijk onderdeel van decoraties zijn metalen buizen, die worden zolang het maar kan overal in verwerkt.

Gezelligheid mag natuurlijk ook in een industrieel interieur! Vergeet daarom ook zeker niet wat kaarsen, kussens en lekkere plaids.

Winkels
Wil jij nu je alle ins en outs weet van industrieel wonen jouw huis ook in deze stijl inrichten? Neem dan eens een kijken in de collecties van de onderstaande merken voor leuke industriële decoraties, accessoires en meubels.

Clayre & Eef, House Doctor, Bloomingville, Zuiver, Menu, Serax, Fens Decor, Combitex

industrieel-interieur

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior insider