Spierwitte versus gekleurde binnenmuren

Spierwitte versus gekleurde binnenmuren

Van tijd tot tijd dien je de muren binnen in je woning te schilderen. De keuze ligt dan bij jou of je gaat voor het ruim en schoon effect van spierwitte muren of voor de warmte van een kleurtje of een combinatie van bepaalde goed passende kleuren. Het kiezen van de juiste kleuren kan namelijk een groot verschil maken voor de bewoners van het huis. Maar wat is nou de beste optie? De binnenmuren wit schilderen of juist gekleurd? Je komt het hieronder te weten.

Het schilderen van de binnenmuren

Het schilderen van de binnenmuren van je woning is één van de belangrijke stappen van het onderhoudsproces van je huis. Na verloop van tijd toont het huidig schilderwerk symptomen dat er onderhoud dient plaats te vinden. Denk zo aan het vormen van blaasjes, scheurtjes, verkleuringen, beschadigingen of wanneer de muur is versleten. De binnenmuren van je woning dienen regelmatig te worden geschilderd om te worden beschermd tegen regen, vuil en slijtage. Ook de levensduur van je kozijnen, deuren en ramen worden verlengd met tijdig onderhoud aan de binnenmuur. Over het algemeen dien je de binnenmuren van je woning minstens 1x per 5 jaar te schilderen.

Voordelen van witte binnenmuren

Wit staat over het algemeen bekend als een veilige keuze, met de keuze uit veel verschillende tinten wit. De voordelen van witte binnenmuren zijn als volgt:

 1. De kleur wit weerkaatst het daglicht op optimale wijze waardoor de ruimte binnen in je woning zo licht mogelijk wordt gemaakt.

 2. Wit heeft een rustgevend effect en geeft een ontspannen sfeer in de woning af. Zo bevordert een witte slaapkamer een betere nachtrust.

 3. Wit zorgt ervoor dat je ruimte veel groter lijkt.

 4. Witte binnenmuren geven een luxe uitstraling.

 5. Door je binnenmuren wit te schilderen krijgt je huis een schone en hygiënische uitstraling.

Voordelen van gekleurde binnenmuren

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het wit schilderen van de binnenmuren van je woning. Denk zo voornamelijk aan:

 1. Bepaalde kleuren geven de binnenkant van je woning een levendige en gezellige uitstraling en kan de sfeer in je huis opfleuren. Denk bijvoorbeeld aan oranje.

 2. Een neutraal kleurenpakket zorgt voor balans binnen in je woning. Ook heldere en opvallende tinten zorgen voor een mooi balans.

 3. Een diepe kleur geeft een warm effect waarbij je extra ruimte creëert. Je kunt ook kiezen om maar één muur te schilderen met een diepe kleur.

 4. Je kunt je je woning meer diepte geven met heftige kleuren.

 5. Er zijn kleuren die zorgen voor een optimistische en vrolijke uitstraling.

 6. Bepaalde kleuren geven een krachtig statement van de binnenkant van je woning.

 7. Een donkere kleur geeft een intiem en warm gevoel. Donkere muren laat de ruimte ook hoger lijken en geven wat extra dynamiek.

 8. Voor een frisse en gemoedelijke uitstraling kan je kleuren met een accent gebruiken.

 9. Je kunt ruimtes optisch verbinden met elkaar middels het verticaal doortrekken van kleuren. Je zou ruimtes ook kunnen scheiden door het toepassen van een verticaal kleurverschil.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan zowel witte als gekleurde binnenmuren. Hieronder kan je nagaan wat de verschillende nadelen zijn van elk.

Nadelen spierwitte binnenmuren

Witte muren dien je regelmatig schoon te houden, aangezien ze veel sneller vuil worden. Daarnaast valt een vuile vloer sneller op als de muren spierwit geschilderd zijn. Ook verandert de kleur wit gedurende de dag afhankelijk van de lichtinval. Verder weerkaatst de kleur wit het zonlicht zo goed dat het een groot contrast afgeeft voor het oog. Dit kan zorgen voor een onrustig beeld waardoor je je minder rustig voelt in je huis.

Nadelen gekleurde binnenmuren

Ga je je binnen woning een kleurtje geven? Zorg er dan wel voor dat je precies weet wat voor effect je wilt creëren en welke kleur daar bij past. Door een verkeerde kleur te kiezen kan je je ruimte juist nog kleiner maken, of de onrust binnen in je woning juist versterken. Het is immers de bedoeling dat je je thuis voelt binnen in je woning en bepaalde kleuren wekken geen rustgevend gevoel op.

Spierwitte binnenmuren of toch liever gekleurd?

Natuurlijk is het ideaal als de kleur wit je binnenruimte veel groter laat lijken, veel schoner, frisser en rustgevender, een luxere uitstraling geeft en meer lichtinval bevordert, toch is de kleur wit niet aan te raden in alle situaties. Helaas geeft wit ook een onpersoonlijk en ongezellige sfeer. Hou je van wit? Kies dan liever voor een licht gekleurde binnenmuur die veel op de kleur wit lijken maar zorgen voor wat extra warmte en gezelligheid. Vooral tegenwoordig gaat men vaak voor een modern en strak interieur waarbij het ideaal is om lichte kleuren met elkaar te combineren om het gewenst effect te krijgen. Kies dus bij voorkeur niet voor een spierwitte binnenmuur, maar ga voor een muur met een licht gekleurd effect.

Bij het schilderen van de binnenmuren van je huis is het belangrijk dat je je prettig voelt met de uitgekozen kleur, aangezien de kleur zorgt voor een bepaalde sfeer in de woning. Iedereen heeft een andere smaak: de één heeft liever het schoon en ruim effect van spierwitte binnenmuren, terwijl de ander liever gaat voor het warme en gezellig effect van een gekleurde binnenmuur.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door