Zelf je eigen tuin renoveren?

Zelf je eigen tuin renoveren?

Door je tuin te renoveren blaas je nieuw leven in een oud en verwaarloosde tuin waardoor het aanzicht van je woning wordt verbeterd. Heb je groene vingers en beschik je over enige mate van ervaring met het werken in de tuin? Dan zou je zelf je eigen tuin kunnen renoveren. Maar wat zijn de zaken waar ik rekening mee moet houden als ik mijn eigen tuin ga renoveren en is dit ook wel echt aan te raden? Je leest het allemaal hieronder.

Het renoveren van een tuin

Heb je onlangs een nieuw huis aangeschaft en wil je graag de hele tuin aanleggen? Of wil je de verouderde tuin van je huidige woning een flinke opknapbeurt geven om zo een nieuwe sfeer aan te brengen? Dan is het renoveren van je tuin een goed idee. Door je tuin te renoveren krijgt je tuin een verfrissende, mooiere en nieuwere uitstraling wat wel belangrijk is aangezien je tuin het visitekaartje is voor de rest van je woning. Er zijn verschillende manieren om je tuin te renoveren. Je kunt je tuin bijvoorbeeld omtoveren tot een landelijke tuin, een mediterrane tuin, een moderne, een strakke of een onderhoudsarme tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat houdt tuinrenovatie in?

De allereerste stap bij tuinrenovatie is het voorbereiden van de grond. Hierbij dient de oude tuin eerst vlak gemaakt te worden. Dit wordt ook wel egaliseren genoemd, en maakt het eenvoudiger om een nieuwe tuin aan te leggen. Tuinrenovatie is een breed begrip en houdt allerlei klusjes in om je tuin op te knappen. Denk zo aan het verwijderen van boomstronken, het snoeien van bomen of struiken, het aanvoeren of afvoeren van grond, het plaatsen van schuttingen of het beplanten van de tuin. Daarnaast kan je ook een zwembad, pergola, vijver, terras, houten vlonder of tegels laten aanleggen in je tuin. Vooral sinds de start van de Corona crisis in februari 2020 zijn veel Nederlanders massaal gaan investeren in het renoveren van hun eigen tuin.

Kosten van tuinrenovatie

Hoeveel je gaat betalen voor het renoveren van je tuin hangt af van wat je precies wilt gaan doen en de oppervlakte van je tuin. Ga je je eigen tuin renoveren? Dan kan je rekenen op het volgend kostenplaatje:

Werkzaamheden tuinrenovatie

Kosten

Leeghalen oude tuin

9 – €14

Aanleggen nieuwe tuin

9 – €12

Uitgraven tuin

9 – €23

Ophogen tuin

14 – €25

Hou wel rekening dat dit niet de enige kosten zijn als je je eigen tuin gaat renoveren. Je dient bijvoorbeeld ook te betalen voor het afvoeren van het tuinafval. Zie ook kosten hovenier.

Voordelen van zelf je eigen tuin renoveren

Alhoewel het renoveren van je eigen tuin geen eenvoudige taak is, kan je toch profiteren van een aantal voordelen wanneer je je eigen tuin renoveert. Deze voordelen zijn als volgt:

  • Je bespaart flink wat geld aan de kosten voor het inhuren van een hovenier door je eigen tuin te renoveren.

  • Je maakt zelf het tuinontwerp, wat dus inhoudt dat je tuin precies eruit komt te zien zoals je dat in je gedachten hebt.

  • De waarde van je woning gaat omhoog met een onlangs gerenoveerde en goed onderhouden tuin.

  • Een gerenoveerde tuin vergt veel minder onderhoud.

  • Het aanzicht van je huis wordt veel mooier.

Zijn er ook nadelen verbonden?

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen te benoemen als het om het zelf renoveren van je tuin gaat. Zo dien je een eigen tuinontwerp te maken, wat niet eenvoudig is voor iedereen. Daarnaast geeft een hovenier terplekke professioneel advies en dien je nu dus je eigen beslissingen te nemen. Verder moet je je eigen tuinafval afvoeren en moet je zelf zorgen dat je alle apparatuur voor de tuinrenovatie in huis hebt.

Zelf je tuin renoveren of een specialist inhuren?

Een gemiddelde hovenier rekent €35 tot €70 per uur. Daarnaast kost het laten maken van een professioneel tuinontwerp rond de €250 tot €500 per ontwerp en dien je rekening te houden met ongeveer €50 tot €100 per m2 voor het aanleggen van een tuin door een hovenier. Door je eigen tuin te renoveren bespaar je op al deze kosten en nog veel meer. Heb je geen verstand van tuinrenovatie, ben je niet zo handig ingesteld, beschik je niet over de juiste apparatuur, heb je niet voldoende tijd en heb je eigenlijk geen groene vingers? Schakel dan liever een specialist in om je tuin te renoveren.

Bespaartips eigen tuin renoveren

Er zijn een aantal manieren om te besparen op de kosten van het renoveren van je eigen tuin. Behalve dat je al bespaart door zelf de klus uit te voeren, kan je ook de volgende bespaartips hanteren:

  • Koop niet alles nieuw: Tweedehands tuinonderdelen zijn net zo goed en kunnen vaak nog een ronde meegaan.

  • Verkoop oude materialen: Staat je tuin vol met oude spullen? Verkoop deze dan om je tuin een verfriste uitstraling te geven terwijl je ook nog wat ervoor terugkrijgt.

  • Hou het basic: Je kunt een goedkope en simpele tuinrenovatie uitvoeren waarbij er weinig onderhoud nodig is.

  • Leg de tuin in stappen aan: Zo hoef je niet in één keer de hoge investeringskosten te betalen maar kan je stap voor stap je tuin renoveren.

  • Voordelige planten kopen: Koop zo goedkoop mogelijke planten en wees creatief met de plaatsing hiervan in je tuin.

Wil je zelf je eigen tuin gaan renoveren en omtoveren tot je ideale droomtuin? Je tuin is immers het eerste wat men ziet bij het aanzien van je huis en het is dus van groot belang om hier voldoende aandacht en tijd aan te besteden. Heb je zelf groene vingers, beschik je over de juiste apparatuur, kennis en ervaring? Dan zou je zeker je eigen tuin kunnen renoveren. Is dit niet het geval? Dan is het aan te raden om de diensten van een professionele hovenier in te schakelen om je tuin te laten renoveren.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door