Wat zijn de interieur kleuren en interieurtrends van 2021?

Met de uitbraak van de Coronacrisis in 2020 zitten veel mensen thuis ofwel ze moeten thuis werken. Na zoveel maanden binnen je vier muren te vertoeven, ben je wel toe aan een kleine verandering in je interieur: een nieuwe kleurtje, nieuwe meubels of misschien een geheel nieuwe stijl? Ben je op zoek naar inspiratie, dan zal dit blog je zeker op weg helpen. In dit artikel zal namelijk de laatste interieurtrends behandeld worden, waarbij eveneens wordt stilgestaan bij de heersende interieurkleuren van dit moment.

De meest gebruikte kleur van 2021

De heersende interieurkleuren en -trends in het eerste kwartaal van 2021 laten een persoonlijk karakter zien. Er wordt verwezen naar gezelligheid en naar de natuur. De meest gebruikte kleur, die je hierbij ziet terugkeren is marineblauw. Je vindt de kleur in veel accessoires terug, maar zelfs in de muren komt de kleur steeds vaker terug. Ondanks de donkerheid van de kleur kan dit in je interieur heel gezellig gemaakt worden met de combinatie met kleuren, zoals geel en lichtbruin. Wit is niet aan te raden als combinatiekleur, omdat dit het contrast te groot maakt wat gezelligheid teniet doet.

Overige kleuren

Grijs is ook een kleur, die anno 2021 weer helemaal hip is. Zeker in moderne interieurs wordt grijs veelal gebruikt. Warme grijstinten zijn helemaal in en wanneer je deze combineert met warme houtsoorten realiseer je een knusse look van je woonkamer. Aangezien de Coronacrisis voorkomt dat we naar het buitenland kunnen reizen, zie je ook veel terracotta kleuren terug in de interieurstijlen van 2021. De warmrode kleur zie je in veel huishoudens terug in bijvoorbeeld terracotta tegels of accessoires. Combineer de kleur met blauwgrijzige of gebroken witte kleuren om een samenhangend geheel te realiseren. Lichtere terracotta kleuren passen ook weer goed bij marineblauw. Ook metallic kleuren zijn nog enorm populair. Metallic zorgt voor een pracht en designers look, zeker in combinatie met bovenstaande kleuren.

De trends van 2021

Het valt in het algemeen op dat in het eerste kwartaal van 2021 veel houten decoraties gebruikt worden en veel houten afwerkingen. Tevens zie je donkere kleuren in combinatie met lichte kleuren, statement pieces, duurzame ontwerpen, opvallend behang, industriële verlichting, Japandi en Boho. Onthoud wel dat: less is more. Hieronder zal op deze trends dieper ingegaan worden.

Warme houtsoorten

Warme houtsoorten worden veelal gebruikt om het huis gezelliger en warmer te doen aanvoelen. We willen immers een gezellige plek thuis creëren nu we hier veel vertoeven. Warme houtsoorten passen qua kleur goed bij wit of cognackleuren. Vooral hout in eettafels en keukens zorgt voor een knusse sfeer in huis.

Duurzame designs zijn helemaal hip

Heel veel mensen maken anno 2021 gebruik van duurzame designs en gerecyclede materialen. Bioplastic doet steeds meer zijn intrede in accessoires, maar ook hout en gerecyclede stofsoorten. Onder duurzame ontwerpen vallen ook het recyclen van oude meubels, meubels kopen bij kringloopwinkels of je meubels zelf in elkaar zetten.

Een statement maken

Een statement piece in huis hoeft niet overdreven groot te zijn. Je kunt ook kleine accessoires kopen, die de aandacht naar zich toetrekken en dus een statement in je interieur maken. Je moet hierbij wel je ruimte niet te druk maken, anders kan je statement piece niet genoeg opvallen.

Opvallend behang is een pre

Behang hoeft niet meer, zoals vroeger weg te vallen in je interieurstijl. Met behang kun je tegenwoordig flink uitpakken. Vooral wanneer je werkt met een accentmuur, kun je jouw behang gewoon laten opvallen.

Industriële verlichting

Industriële verlichting werd afgelopen jaren al steeds meer gebruikt en 2021 wijkt niet van deze trend af. Vooral bij hoge plafonds is dit type verlichting een aanrader, want je moet wel wat ruimte hebben om in te werken. Industriële verlichting komt het meest tot zijn recht in de woonkamer en de keuken. Als je weinig ruimte hebt, kun je ook kiezen voor een industriële leeslamp of vloerlamp.

Japandi

Een aantal jaar terug was de wat drukkere stijl Nordic heel erg in. In 2021 vind je dit ook nog terug in veel interieurs, maar less is more. Daarom wordt deze stijl vaak gecombineerd met de sereniteit van Japan. Warm hout komt meer naar voren en topdesign ook. Glas wordt gecombineerd met lichtere houtsoorten voor rust in je vertrekken.

Bohemien stijl

De Boho stijl zet ook door in 2021. Witte interieurs met oosterse tapijten zijn hierbij kenmerkend. Voor kleur gebruik je vrolijk gekleurde kussens met een patroontje. Grote planten zijn hierbij ook een aanrader. Patronen kun je ook voor andere dingen gebruiken om wat leven in de brouwerij te creëren. Gebruik patronen bijvoorbeeld in je behang of in dekentjes. Gebruik oosterse materialen en combineer alles met de kleur wit om balans in je interieur te behouden.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door