Natuurlijke inrichting

Natuurlijke inrichting

Er zijn zoveel interieurstijlen dat het soms niet meer duidelijk is wat welke stijl is en waar de ene stijl ophoudt en de ander doorgaat. In de Interior Guide vind je alle informatie over een stijl overzichtelijk bij elkaar. Van kleurkeuze tot materiaal gebruik en ideeën voor meubels en accessoires. Deze Interior Guide gaat over de natuurlijke inrichting.Wat valt er onder natuurlijke inrichting?
De term natuurlijk inrichting kun je heel letterlijk nemen. Een huis of kamer met een natuurlijke inrichting heeft een interieur dat geïnspireerd is op de kleuren, materialen en vormen uit de natuur. Je moet hier natuurlijk niet in doorslaan. Dat de natuurlijke inrichting gebruik maakt van natuurlijke materialen betekent niet dat je een stuk natuursteen van 120 kilo in de woonkamer hoeft neer te zetten, of zoveel planten in de woonkamer hebben dat het wel een jungle lijkt. De natuurlijke woonstijl richt zich op het rustige en het pure van de natuur.

Vaak wordt er een verband gelegd tussen de natuurlijke inrichting en de Scandinavische woonstijl en Scandinavische interieur designers. Houd jij van rustige kleuren, natuurlijke materialen en niet te veel poespas? Dan zou de natuurlijke woonstijl nog wel eens heel goed bij jou kunnen passen.

Kleuren
In een natuurlijke woonstijl komen, zoals verwacht, veel kleuren uit de natuur voor. Denk hierbij aan bruine aardetinten, beige, zand, leem, crème en grijs- en groentinten voor. Vaak worden grijs, bruin of crème tinten als basiskleur voor op de muren gebruikt. Wil je iets meer kleur toevoegen aan je natuurlijke inrichting? Kies dan voor een warme kleur zoals okergeel of roodbruin.

Materiaal
Qua materiaal kun je helemaal los gaan tijdens het inrichten van je huis. Alle natuurlijke materialen passen perfect bij deze inrichting, en erg zijn heel veel natuurlijke materialen dus dat betekent veel keuze! Bekende natuurlijke materialen die je vaak zit terugkomen in een natuurlijke inrichting zijn: hout, bamboe, rotan, natuursteen, riet, kokos, katoen, vilt en wol. Belangrijk is dat de materiaal zo puur en onbewerkt mogelijk zijn. De materialen mogen best een beetje imperfect zijn. Barsten in het houten, beschadigingen op stenen en geknapte stukjes riet in gevlochten manden hoort bij deze stijl en zorgt ervoor dat het huis tot leven komt. Ook dierlijke materialen en planten zie je veel terug in een natuurlijke inrichting.
Qua vloer zijn de materialen hout of natuursteen een goede keuze voor een natuurlijke uitstraling.

Natuurlijke inrichting voorbeelden
Hieronder staan een paar voorbeelden van natuurlijke interieurs. In elk interieur komen de natuurlijke elementen terug, maar toch zijn ze net allemaal een beetje anders. Door deze collage zie je hoe divers het natuurlijke interieur is en dat je deze stijl kan aanpassen aan jouw huis en voorkeuren.

De natuurlijke inrichting is dus heel afwisselend. Je kunt de natuurlijke inrichting minimaal houden met weinig kleur en veel ruimte in huis, of juist kiezen voor een natuurlijke inrichting met ethische invloeden.

Meubels en woondecoratie accessoires
Ideaal is om ook de kleuren en materialen uit de natuur te verwerken in de meubels van het huis. Natuurlijk moeten de meubels wel comfortabel blijven, dus een houten of stenen bank is misschien niet de beste keus. Kies voor een bank met een linnen of katoenen bekleding in een rustige kleur. Kleed de bank aan met zachte kussens, een wollen plaid en een schapenvacht.

Sloophout of steigerhout heeft een mooie doorleefde uitstraling en is het ideale materiaal voor een bijzettafel of kastje. Een bank gemaakt van pallets met daarom grote linnen kussens en een plaid met ethisch patroon is ook perfect voor in de natuurlijke inrichting.

Het is vanzelfsprekend dat ook de accessoires en de woondecoraties zo natuurlijk mogelijk zijn. Hout, steen en edelsteen zijn de perfect basis voor gave woonaccessoires, en ook hier geldt: des te ongepolijste, des te beter.
Voorbeelden van leuke woonaccessoires zijn gevlochten rieten manden, een dierenvel op de bank of op de vloer, robuuste houten sculpturen en hangende planten.
Ook kun je heel gemakkelijk leuke DIY’s (Design It Yourself) maken voor in een natuurlijk interieur. Omdat de materialen het liefst zo ongepolijst en rauw mogelijk zijn hoef je, je geen zorgen te maken over beschadigen op hout bijvoorbeeld. Juist dit soort  imperfecties horen bij de natuur.

Ga tijdens het decoreren wel voor een bepaalde stijl. Je kunt bijvoorbeeld voor ethische rieten manden aan de muur gaan, maar kies daar liever geen kussens bij met totaal andere kleuren en printjes. Een natuurlijk interieur is rustig en vredig, denk hieraan bij het uitkiezen van de accessoires.

WinkelsBen je na dit artikel ervan overtuigd dat een natuurlijk interieur helemaal jouw stijl is? Hieronder staan een paar winkels die items in hun collectie hebben die bij de natuurlijke stijl passen  en je alvast een beetje op weg helpen bij het aanpassen van je interieur.
HK Living, Ferm Living, Hay, Bloomingville, Raaf kussens. Een andere tip is de wereldwinkel. Vaak hebben dit soort winkels veel decoraties die gemaakt zijn van pure en natuurlijke materialen.

Lees ook: waterontharders info 

natuurlijke-inrichting

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior insider