Themakeuken

Themakeuken

De keuken is een belangrijke plek in huis, elke dag worden daar boterhammetjes gesmeerd, salades gemaakt, thee gezet, er pruttelt een bakje troost, en er hangt een heerlijke geur tijdens het koken. Allereerst is de keuken praktisch ingericht: hij moet makkelijk schoon te houden zijn, het liefst veel aanrechtblad en natuurlijk ruimte voor alle keukenapparatuur, voorraad en servies. Maar dat is natuurlijk nog niet alles.

Aantrekkelijke keuken

Het uiterlijk van je keukeninterieur speelt ook een grote rol. Een keuken die er mooi uitziet en gezellig oogt is nu eenmaal aantrekkelijker dan een keuken die dat niet doet. En wat gebeurt er als je keuken er fancy uitziet? Dan heb je automatisch veel meer zin om eens dat ingewikkelde recept uit te proberen of zelf koekjes te bakken als er visite komt. En wat is er nu lekkerder dan zelfgebakken koekjes?

Restaurants als inspiratiebron

Een goede plek om inspiratie op te doen voor je nieuwe keuken is in restaurants. Hoe zijn die ingericht? Welke kleuren gebruiken ze? Wat spreekt je aan en wat niet? In een restaurant staat lekker en goed eten en gezelligheid centraal. Ze hebben goed nagedacht over hoe ze dat in het interieur kunnen laten weerspiegelen. Daar kun je natuurlijk je voordeel mee doen!

Je eigen receptenboek als inspiratie

Maar ga ook te rade bij jezelf. Wat kook je het liefst? Eet je het liefst Italiaans? Of kook je vooral Aziatisch? Hoe gaaf is het dan om de inrichting van je keuken daarop af te stemmen? Als je vooral Aziatisch kookt kun je spelen met bruid-rode kleuren, amandelbloesem, of een muursticker met mooie patronen, Aziatische tekens of landschap. Zo geef je je keuken een unieke sfeer mee en wedden dat die noedels nog veel lekkerder smaken?

Het eten centraal

Heb je geen bepaald thema als je kijkt naar je eigen kook- en bakwerk? Dan kan je natuurlijk altijd inspiratie halen uit het eten zelf. Koop bijvoorbeeld een enorme bestekset en hang die als decoratie aan de muur, een mooie quote over koken of kookgrapje (zoals ‘Kook van jou’) maken je keuken tot een fijne plek.

Materiaal centraal

Een ander idee voor een themakeuken is om een bepaalde kleur of bepaald materiaal te kiezen. Houd je van de robuuste uitstraling van hout? Verwerk dan op zoveel mogelijk manieren hout in je keukeninterieur. Je kunt afwisselen met bepaalde kleuren hout, verschillende structuren of ze op verschillende manieren (laten) afwerken.

Kleur bekennen

Een kleur kiezen doet ook wonderen. Ben je bijvoorbeeld fan van geel en groen? Alles kan! Laat de kleur op verschillende manieren terugkomen, bijvoorbeeld in de kastjes, de handvatten van de kastjes, potjes, tegels, op de muur of in een gekke magneet op de koelkast. Kies een tweede kleur die je als tegenhanger gebruikt. Wit geeft een licht en ruim effect, zwart geeft een chique uitstraling.

Complete look

Om je themakeuken helemaal compleet te maken, kun je ook je servies, je voorraadpotjes en je theedoeken op je thema afstemmen. Zo wordt een keertje bij jou (uit) eten echt een belevenis en heb je zelf optimaal plezier tijdens het koken en bakken. Eet smakelijk!

 

 

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door