Ontdek de Spannendste Keukentrends van 2020

Ontdek de Spannendste Keukentrends van 2020

Keukentrends veranderen elk jaar met de regelmaat van de seizoenen. Wat van toepassing is op kleding en schoenen is niet veel anders met keukentrends. Er is echter een groot verschil: als het gaat om keukenontwerp, zit je er meestal jarenlang aan vast.

Ongebruikelijke materialen

Als je naar moderne designkeukens kijkt, zul je zien dat de klassieke materialen die je bij keukenfronten, werkbladen en apparaten verwacht, nu zijn vervangen door zeer ongebruikelijke materialen. Sommige oppervlakken zijn duurder dan andere en niet voor iedereen haalbaar maar desondanks blijft de keukentrend doorgaan met ongebruikelijke materiaalkeuze.

Je kunt bij voorkeur uit vier materialen kiezen, namelijk marmer, gehard glas, beton en keramiek. Dit lijkt inderdaad wat ongebruikelijk, omdat keramiek eerder in de badkamer en beton in de garage en kelder te vinden is. Maar toch is het volkomen logisch om het in de huidige keukentrends te gebruiken. Het klassieke marmer geeft een zeer hoogwaardige uitstraling. Oppervlakken van gehard glas voegen een glanzende afwerking toe aan de hele keuken en kunnen, in combinatie met de juiste verlichting, voor geweldige kleureffecten zorgen. Bovendien zijn glazen oppervlakken zeer kras bestendig en hygiënisch.

Beton zorgt voor een robuuste industriële uitstraling en keramiek scoort met een onuitputtelijke hoeveelheid aan mogelijkheden.

Aangepaste kleuren

Het kiezen van de kleur van keukens is altijd lastig. In een tijd waarin open keukens steeds meer versmelten met de woonkamer, is het steeds belangrijker om de kleuren goed op elkaar aan te passen. Kleuren zijn al lang niet meer gericht op de felle kleuren van het verleden.

Hoewel natuurlijke kleuren weer populairder worden, worden ze gedomineerd door donkere tinten grijs, bruin en zelfs zwart. Als je het moeilijk vind om een keuze te maken maar je wel voor een spetterende kleur wilt gaan, dan kun je kleinere details in een felle kleur kiezen zoals frames, handgrepen en werkbladen. Daarnaast wordt de verlichting die je kiest ook steeds belangrijker, zeker omdat moderne LED toepassingen wonderen kunnen doen. De juiste verlichting kan het verschil maken tussen harmonieus en teveel van het goede.

Eetkeukens: gezelligheid en functionaliteit

De gebruikelijke indeling van de keuken is al lang verdwenen. En als we eerlijk zijn, is dat eigenlijk niets nieuws wan teen groot deel van het leven heeft zich altijd rond de keuken afgespeeld. Een goed feest eindigt altijd in de keuken, toch?

Vandaag de dag hoef je niet meer te kiezen in welke kamer je de gasten ontvangt. Moderne keukenconcepten met vrijstaande keukeneilanden, een bar en comfortabel interieur maken het verblijf in de keuken net zo comfortabel als de woonkamer. Steeds vaker passen de mensen hun meubels uit de keuken aan op de woonkamer, zodat je een smaakvol totaal creëert.

Ondanks alle liefde voor de laatste visuele trends, is de functionaliteit van minstens zo groot belang. Als je in de keuken werkt en kookt, wil je het liefst kasten en laden die zo praktisch mogelijk zijn en de vereiste efficiëntie bieden. Als je ze niet gebruikt, moet je apparaten en kookgerei uit het zicht kunnen opbergen. Ontspanning betekent ook dat je niet constant aan je werk wordt herinnerd.

Meer technologische snufjes

Als je denkt dat alleen verlichting en keukenapparatuur elektriciteit gebruiken, heb je het mis. Moderne keukens hebben meer en meer elektronische gadgets. Niet altijd functioneel, maar vaak erg praktisch. Kasten met rolluiken zijn bijvoorbeeld erg populair. Deze vullen de gebruikelijke keukenkastjes aan of kunnen ze soms zelfs compleet vervangen. Uiteraard elektronisch bestuurd.

De aanwezigheid van flatscreens, smart home-koelkasten en andere technologie is geen uitzondering meer. De moderne afzuigkap wijkt ook steeds vaker af van de klassieke oplossingen. Inlaatsystemen zijn in de werkoppervlakken geïntegreerd en dampen en geuren kunnen rechtstreeks naar beneden worden gezogen. Dit is vooral handig bij kookeilanden, waar je ze vaak moeilijker kunt installeren.

Superverlichting

De grootste veranderingen zitten absoluut in de verlichting. De keukentrend gaat van standaard verlichting van de werkbladen naar hele selectieve accentverlichting van bepaalde gebieden. Zeker in keukens die overlappen met de woonkamer. Verlichting wordt tegenwoordig zelfs als een hoofdkenmerk gezien bij het ontwerpen van moderne keukens.

En er zijn veel leuke effecten die je met verlichting kunt bereiken. Een keukeneiland kan bijvoorbeeld optisch zwevend worden of de gehele keuken en alle detailverlichting kan met een knop gedimd worden. Jouw grootste voordeel bij moderne verlichting zijn de keuze van kleur en helderheid, waarmee je de lichten naar eigen wens volledig kunt aanpassen en optimaliseren. Als je geconcentreerd werkt, gebruik je heldere witte werklampen, die de keuken volledig verlicht. Voor een gezellig samenzijn dim je het licht en zet je accenten op de plekken waar jouw gasten aan de bar of tafel zitten. Je kunt vervolgens van de maaltijd genieten onder weer een andere verlichting stand.

Conclusie

De stilstand van de afgelopen jaren lijkt voorgoed voorbij te zijn. Je ziet een duidelijke verschuiving van felle kleuren naar donkere accenten en contrasten in de rest van het inrichting.

Je kunt bijzondere aandacht besteden aan de keuze van materialen, omdat dit waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de huidige keukentrends is, naast verlichting en de integratie van moderne technologie. Pastelkleuren komen de mensen tegemoet die niet houden van sterke kleurkeuzes. Bekijk hier alle verbouwprijzen.

Het keukenontwerp van deze lente blijft zich vooral ontwikkelen op twee gebieden namelijk functionaliteit en gemak. De stijl van de moderne keuken is een stuk vrijer geworden. Er is de minimalistische benadering, artistieke vintage stijlen, shabby chic voor de liefhebbers en duurzaam ecologisch voor fans van natuurlijke materialen. Niet alleen comfortabel meubilair en de nieuwste huishoudelijke apparaten worden essentieel in het keukenontwerp van dit jaar. Ook ideeën over bruikbaarheid en stijl, taken van het verzorgen van de keuken en het onderhoud van de eigenaren van het huis veranderen geleidelijk. De nieuwe designkeukens zullen nog rationeler worden, en zeker niet ten koste van de esthetiek. Elegante en stijlvolle keukens met gepersonaliseerde apparatuur en meubels vormen zo een comfortabele omgeving waarin je tegelijkertijd kunt genieten van de charme van de omgeving.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door