Kamerplanten verzorgen: Zo overleven ze het!

Kamerplanten verzorgen: Zo overleven ze het!

Een beetje groen in het interieur doet wonderen voor het creëren van meer sfeer en kleur. Helaas lukt het niet altijd om de kamerplanten te laten leven. Want dan geef je weer te veel water en een andere keer had je toch wat meer moeten geven. Het lijkt soms simpel, maar kamerplanten verzorgen is soms moeilijker dan het lijkt. Zeker omdat ze niet allemaal dezelfde zorg nodig hebben.

Uiteraard kun je altijd om tips vragen bij de bloemenzaak of tuincentrum, maar meestal vergeet je dat weer. Of ben je het überhaupt vergeten te vragen toen je de kamperplanten kocht. Hoe je het ook went of keert: met deze tips maak je van plantjes die telkens doodgaan, bloeiende kamerplanten waarvan je nog een tijdje kunt genieten. Zo heb je ook meteen waar voor je geld!
planten in het interieur ideeen

Als je dit ziet heb je te veel water gegeven

Ben je enthousiast in de weer geweest met je gieter en zie je na een tijdje gele bladeren die zacht aanvoelen? Dan heb je dus te veel water gegeven. Het beste is om altijd even de aarde te voelen voordat je er weer een plens water bij gooit. Is de aarde nog vochtig? Dan is water geven natuurlijk niet nodig. Check ook of de pot waar de plant in zit een gaatje in de bodem heeft. Dit is nodig om het te veel aan water weg te laten lopen.
kamerplanten verzorgingstips

Dorre blaadjes? Pak die gieter!

Ziet je kamerplant eruit of hij zijn beste tijd wel heeft gehad en zijn de blaadjes dor, bruin en wat krokant? Voel dan eerst even aan de plant aarde, als deze heel droog aanvoelt is je plant echt toe aan wat water. Giet er dan behoorlijk wat bij totdat het water onderuit de bodem komt. Let er wel op dat je hierna weer niet te veel geeft. Optimaal je kamerplanten verzorgen betekent: voelen aan de aarde en kijken naar de blaadjes. Gelukkig weet je nu wat de symptomen zijn van te veel of te weinig water geven!

Kamerplanten verzorgen is vaak moeilijker dan het lijkt.

Insecten gevaar? Dood ze met alcohol

Of water geven niet al genoeg problemen kan veroorzaken bij kamerplanten verzorgen, zijn er nog andere factoren die bloeiende kamerplanten kunnen uitroeien. Of je nu een kwetsbare of sterke kamerplant hebt: insecten kunnen alles verpesten.
Bespeur je spinnenwebben of kleine insecten bij je kamerplant? Zet deze dan eerst apart zodat andere planten veilig zijn. Mix vervolgens 1 eetlepel alcohol (of een sterke drank met een hoog percentage zoals wodka) met 2 kopjes water. Veeg met dit mengsel de blaadjes goed af en herhaal dit 1 keer per week gedurende 3 weken. Zorg er daarnaast ook voor dat de kamerplant uit het zonlicht en op een niet te warme plek staat.
planten verzorgen tips interieur

Kamerplanten verzorgen en toch slappe blaadjes?

Is de aarde van je kamerplant niet te nat of te droog maar mooi vochtig? Dan zijn de slappe blaadjes misschien niet het gevolg van te veel of te weinig water geven, maar is het probleem de plant aarde zelf.
Wanneer je een plant koopt zit deze met wat aarde in een potje. Deze plant aarde bevat voeding, maar helaas raakt deze voeding ook een keer op. Dat is de reden dat ook de meest makkelijke kamerplanten het soms begeven.
Geef je plant dan dus wat extra voeding door de plant aarde te vervangen of wat koffiedik toe te voegen.
kamerplanten in elk interieur
kamerplanten vezorging interieur
kamerplanten in de tuin

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door