Welk soort spouwmuurisolatie kies ik?

Welk soort spouwmuurisolatie kies ik?

Het isoleren van de spouwmuur kan je doen door gebruik te maken van verschillende soorten isolatiematerialen. Aan elk type isolatiemateriaal zijn uiteraard specifieke voor- en nadelen verbonden. Bovendien spreekt het voor zich dat ook de kostprijs sterk afhankelijk is van het door jou gekozen isolatiemateriaal. Om er voor te zorgen dat je een duidelijk beeld hebt van de verschillende soorten spouwmuurisolatie die op de markt zijn terug te vinden hebben we ze alvast op deze pagina even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Drie vaakst gebruikte soorten spouwmuurisolatie

Er zijn op de markt door de jaren heen bijzonder veel verschillende soorten isolatiematerialen verschenen. Wanneer je jouw spouwmuurisolatie wenst te isoleren is het in eerste instantie altijd van belang om na te gaan op welke manier dit isoleren zal gebeuren. Kies je er met andere woorden voor om de spouwmuur tijdens de bouw te isoleren? Dan brengt dit geen enkel probleem met zich mee, ook niet wat betreft mogelijk bouwafval dat in de spouw terecht komt. Bij het na-isoleren van de spouwmuur moet er niet alleen rekening worden gehouden met de aard van het isolatiemateriaal, maar ook met een controle voorafgaand aan het isoleren. Doorgaans wordt hiervoor geen extra kost in rekening gebracht. Lees ook: spouwmuur isoleren.

Glaswol als spouwmuurisolatie

Glaswol is een isolatiemateriaal dat is gemaakt van gerecycleerd glas. Voor spouwmuurisolatie geldt dat men er voor kiest om gebruik te maken van glaswolvlokken die worden ingeblazen in de muur. Dit betekent dat er doorgaans geen gebruik wordt gemaakt van de traditionele matten van glaswol die wel worden toegepast bij dakisolatie. Dit kan eventueel wel wanneer de spouwmuur meteen tijdens de bouw er van wordt geïsoleerd. Echter bemoeilijkt dit het op een zeker ogenblik verwijderen van het isolatiemateriaal (in de verre toekomst). Hou er bovendien rekening mee dat glaswol tegenwoordig in verschillende uitvoeringen bestaat. De beste soorten presteren volgens de zogenaamde HR++ norm. Glaswol werkt niet uitsluitend als thermische, maar bovendien tevens als akoestische isolatie.

Voordelen van glaswol als spouwmuurisolatie:

  • Glaswol is een relatief voordelig isolatiemateriaal;
  • Glaswol kan perfect worden gerecycleerd waardoor het milieuvriendelijk is;
  • Er wordt niet alleen een goede thermische, maar ook akoestische isolatie gerealiseerd;

Nadelen van glaswol als spouwmuurisolatie:

  • Er is een vrij groot boorgat vereist;
  • De minimale, vereiste spouwbreedte is vrij aanzienlijk;

Polystyreen isolatiekorrels of parels

Polystyreen korrels of parels (EPS parels) zijn kunststof bolletjes die over een zeer licht gewicht beschikken. Ze worden net als de glaswolvlokken gewoon in de spouwmuur geblazen. Het basis ingrediënt waaruit polystyreen is opgebouwd is aardolie. Er bestaan verschillende kwaliteiten die door de kleur duidelijk wordt gemaakt. Zo onderscheiden we de witte van de zwarte bolletjes. Op thermisch vlak staan de zwarte bolletjes er om bekend over een aanzienlijk betere isolatiewaarde te beschikken.

Voordelen van polystyreen of EPS parels als spouwmuurisolatie:

  • Ze kunnen perfect worden ingeblazen in een kleine spouw vanaf 30mm;
  • EPS parels zijn volledig recycleerbaar;
  • Het betreft een relatief voordelige vorm van spouwmuurisolatie;

Nadelen van polystyreen of EPS parels als spouwmuurisolatie:

  • Een minder goede kierafdichting in vergelijking met glaswol en PUR;

PUR schuim als spouwmuurisolatie

Het zogenaamde polyurethaan schuim, waar vaak ook naar wordt verwezen als zijnde gespoten PUR wordt als vloeistof in de spouwmuur ingespoten. Nadat het isolatiemateriaal is ingespoten vindt er een bijzonder snelle expansie plaats. Dit zorgt er voor dat alle naden en kieren in de spouw op efficiënte wijze worden afgedicht. Mede door dit gegeven is PUR schuim misschien wel één van de beste isolatiematerialen op de markt om een spouwmuur mee te isoleren.

Voordelen van PUR schuim als spouwmuurisolatie:

  • PUR schuim levert de beste prestaties als spouwmuurisolatie;
  • Zorgt voor een perfecte afdichting van naden en kieren;
  • Een uitstekende, vochtwerende werking;
  • Ook geschikt om in te blazen in een kleine spouw vanaf 30mm;

Nadelen van PUR schuim als spouwmuurisolatie:

  • Het betreft een relatief duur isolatiemateriaal;
  • Er zou tijdelijk wat geuroverlast kunnen ontstaan;
  • PUR schuim is niet recycleerbaar;

Andere soorten spouwmuurisolatie

Buiten de hierboven aangegeven soorten spouwmuurisolatie zijn er ook nog verschillende andere opties op de markt terug te vinden. Het gaat hierbij niet alleen om steenwol, maar ook om vlasisolatie, kurk en het zogenaamde UF-schuim. Vooral deze laatste wordt eigenlijk haast zelden toegepast in een spouwmuur, ondanks het feit dat ze zich er nochtans wel voor zou lenen. Wil je dus met andere woorden niet voor één van de klassieke spouwmuurisolatiematerialen kiezen? In dat geval kunnen deze alternatieven bijzonder interessant zijn!

De kosten van de verschillende soorten spouwmuurisolatie

Ondertussen heb je ongetwijfeld een goed zicht op de verschillende soorten spouwmuurisolatie die er op de markt zijn terug te vinden. Dat zegt echter nog niets over de kosten die er aan verbonden zijn. Wanneer je er zeker van wenst te zijn dat je kan genieten van zo laag mogelijke kosten is het altijd aan te raden om te kiezen voor glaswol. Op vlak van prijs-kwaliteit zouden we dan ook kunnen stellen dat dit zeker één van de beste spouwmuurisolatiematerialen op de markt is. In ieder geval hebben we de kosten die verbonden zijn aan de verschillende soorten spouwmuurisolatiematerialen even voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

Type spouwmuurisolatiemateriaal Gemiddelde kostprijs
Glaswol spouwmuurisolatie Gemiddeld tussen 15 & 20 euro per vierkante meter
Polystyreen spouwmuurisolatie Gemiddeld tussen 15 & 25 euro per vierkante meter
PUR schuim spouwmuurisolatie Gemiddeld tussen 25 & 35 euro per vierkante meter

Je moet er wel altijd rekening mee houden dat de kostprijs van de spouwmuurisolatie evenals de kosten die in rekening worden gebracht voor de plaatsing er van sterk afhankelijk kunnen zijn van het isolatiebedrijf in kwestie. Omwille van deze reden wordt het dan ook altijd aangeraden om een objectieve vergelijking uit te voeren tussen de verschillende bedrijven. Door het uitvoeren van een dergelijke vergelijking is het op het einde van de rit mogelijk om een besparing te realiseren die kan oplopen tot een niet onaardige 30 procent op de totale kostprijs. Eender naar welk type van spouwmuurisolatiemateriaal je voorkeur dan met andere woorden uitgaat, je zal je investering altijd enigszins kunnen drukken.

Voor meer informatie over de prijzen ga je naar: isolatie prijzen of vloerisolatie kosten.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door