Buitenzonwering: Soorten & kosten rolluiken

Buitenzonwering: Soorten & kosten rolluiken

Iedereen heeft behoefte aan zon, zeker na een koude winter. Toch kan zon ook vervelend zijn, bijvoorbeeld als het té warm is, waarbij de zon ook nog eens fel schijnt. Misschien wil je op zo’n moment wel eens verkoeling en schaduw. Om daar voor te zorgen kan je kiezen voor buitenzonwering. Hoewel men bij zonwering denkt aan de zomer, kan het ook in de winter prima functioneren. Zo is er voor ieder budget wel buitenzonwering te vinden, waarmee je op elk moment van het jaar kan genieten van comfort, afkoeling of juist extra sfeer rondom je huis. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten die aan zonwering zijn verbonden? Lees dan snel verder.

rolluik

Wat is buitenzonwering zoals een rolluik?

Zonwering kan je plaatsen aan de binnen- of buitenkant van je huis. Binnen gaat het in het geval van zonwering vaak om jaloezieën of roosters, maar voor de buitenkant van je huis is nog veel meer mogelijk. Door goede zonwering bescherm je jezelf tegen de felle zon, want de lichtinval wordt er door afgeremd. Tevens is buitenzonwering energiezuinig, omdat het een isolerende werking heeft. Zonwering houdt het zonlicht tegen, zodat de warmte van de zon in de zomer minimaal in huis komt en het lekker koel blijft. Daarbij is voor buitenzonwering ook een mogelijkheid tot extra beveiliging van je huis, of kan je een knikarmscherm plaatsen, waar je in elk jaargetijde zonder zorgen onder kunt zitten.

Kostenopbouw rolluik

Er zijn vier factoren die samen de uiteindelijke kostprijs van buitenzonwering bepalen. Voordat je overgaat tot de aanschaf en installatie van buitenzonwering, is het aan te raden om tenminste 6 offertes aan te vragen, zodat je soms wel tot 40% kunt besparen op de kosten. Daarnaast zijn bedrijven bereid om over de offertes te onderhandelen, bijvoorbeeld met het oog op kwantumkorting en bij een combinatie van aanschaf en arbeid bij hetzelfde bedrijf.

  • Materiaalkosten: De grootste kostenpost van buitenzonwering zijn de materiaalkosten. Hierbij moet je denken aan alle onderdelen van het zonweringssysteem, waaronder schakelaars, stof, bedieningssystemen en gereedschap. Circa 48% van de totale prijs gaat op aan materiaalkosten. Hier kan je dus ook voldoende winst behalen als je offertes nauwkeurig vergelijkt.
  • Arbeidskosten: De volgende kostenpost zijn de arbeidskosten (45% totaalprijs). Dit zijn de kosten voor het gespecialiseerde bedrijf dat je in huis haalt. Opnieuw kunnen voldoende offertes zorgen voor een gunstige prijs, terwijl een combinatie van arbeidskosten en materiaalkosten tevens kan zorgen voor een scherpe prijs.
  • Afvoerkosten: Puin, gebruikt materiaal, eventueel verwijderd materiaal. Vaak zorgt het bedrijf dat de plekken waar de buitenzonwering is aangebracht netjes achterblijven, maar je kan ook zelf de afvoerkosten op je nemen. 5% Van de prijs.
  • Voorrijkosten: Worden niet altijd in rekening gebracht, tenzij het bedrijf een grote afstand moet afleggen om bij je huis te komen. In dat geval komt er bijvoorbeeld 0,20 cent per kilometer bovenop de prijs van het project (2% van totaal).

Wat heeft nog meer invloed op de prijs?

Naast de gebruikelijke vier factoren zijn er nog andere elementen die invloed kunnen uitoefenen op de prijs voor aanschaf en installatie van buitenzonwering.

  • Kwantiteit en kwaliteit: Diverse aanbieders, diverse typen, diverse merken. Afhankelijk van je budget kies je voor een type buitenzonwering. Over het algemeen geldt dat de prijs daalt in combinatie met een grotere klus. Ofwel, als je voor meer ramen gebruik wilt maken van zonwering, dan daalt de prijs per vierkante meter (m²).
  • Bediening: Wil je een gunstige prijs voor je buitenzonwering, dan kies je voor de meest simpele manier van bediening, namelijk handmatig. Naast handmatige bediening worden veel zonweringen tegenwoordig geleverd in combinatie met elektrische bediening, of zelfs met afstandsbediening. De indicatieprijs per type bediening staat in onderstaande tabel.
    Handmatige bediening 30 euro
    Elektrische bediening 175 tot 200 euro
    Elektrisch + Afstandsbediening 250 euro
  • Montage: Dit element houdt vaak verband met de arbeidskosten. Het gespecialiseerde bedrijf dat je in huis kan halen voor de installatie van de buitenzonwering heeft vaak aanvullende mogelijkheden. Voor meerdere vormen van montage kan je een meerprijs betalen.

    Mogelijkheid

    Meerprijs per scherm buitenzonwering

    Waarom?

    Hogere verdieping

    50 euro

    Risicowaarborg

    Opmeten

    40 euro

    Specialist meet exacte lengte- en breedtemaat

  • Extra opties: De extra opties hebben betrekking op de materiaalkosten. Je kan bij buitenzonwering gebruik maken van extra opties, die als (kleine) extra kostenpost op de rekening verschijnen, maar ook zorgen voor een duurzamer systeem.

    Extra optie

    Extra kosten

    Waarom?

    Stormvaste armen

    40 euro

    Bij handmatige bediening

    Volant

    25-35 euro

    Extra schaduw

    Cassette (beschermlaag)

    200 euro

    Laag anti-roest

    Muurstrips bij zonwering

    75 euro

    Extra stevige basis

Soorten systemen

Zoals aangegeven zijn er diverse soorten buitenzonwering. In de volgende tabel zijn de diverse zonweringen te zien, inclusief hun prijsindicatie. De breedte geeft aan wat voor oppervlakte er met de zonwering bestrijkt wordt. Zoals je ziet zijn de markiezen en knikarmschermen de producten met het grootste oppervlak.

Type buitenzonwering

Indicatieprijs

Breedte

Uitvalschermen

200 tot 700 euro

1-4 meter

Knikarmschermen

700 tot 1200 euro

4-5 meter

Markiezen

350 tot 800 euro

1-5 meter

Screens

150 tot 300 euro

1-3 meter

Shutters

350 tot 1500 euro

1-3 meter

Rolluiken

300 (kunststof) tot 750 (aluminium) euro

*per rolluik (raam)

Wat zijn dit voor systemen?

  • Uitvalschermen zijn betaalbaar en effectief. Het is de meest gebruikelijke vorm van zonwering, met een roterende beweging rolt het scherm uit. Werkt goed om zonlicht tegen te houden, maar licht in huis te bewaren.
  • Knikarmschermen zie je voornamelijk achter huis. Het is een groot oppervlak zonwering, die als een soort luifel over je terras hangt. Zo heb je geen last van de zon en kun je comfortabel buiten zitten. Wel een duurdere optie.
  • Markiezen zijn een luxe uitvoering van de uitvalschermen. Ze hebben een ronde kop, waardoor ze uitstraling geven aan je huis. De bovenkap van een markies is van hout (125 euro) of aluminium (duurzamer, 325 euro).
  • Screens bieden optimale zonwering van buiten naar binnen, terwijl het zicht naar buiten behouden blijft. Positief punt is dat het extra privacy biedt.
  • Shutters geven een stijlvol impuls aan je interieur. Het is een type rolluik, die zonlicht kan tegenhouden, terwijl de lichtinval in takt blijft. Shutters zijn duurzaam en verhogen tevens de waarde van je woning.
  • Rolluiken zijn hetzelfde als screens, maar dan met veiliger materiaal. De rolluiken bieden alle voordelen van zonwering en zorgen tevens voor betere beveiliging van je huis. Goed te gebruiken als extra inbraakpreventie, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Een duurzame investering, waarbij de kosten worden berekend per rolluik.

Prijsvoorbeelden

Als klusser en verbouwer ken je je eigen budget als geen ander. Om een indicatie te geven van de kosten en baten waar je tegenaan gaat lopen tijdens je zoektocht naar buitenzonwering, hebben we enkele prijsvoorbeelden uitgewerkt.

  • Per vierkante meter: In het meest uitgeklede voorbeeld ga je voor de zonwering per m². Je gaat voor de goedkoopste vorm van buitenzonwering en dat is het traditionele uitvalscherm. Per vierkante meter en inclusief montage ben je circa 475 euro kwijt.
  • Stijlvol en effectief: De markiezen hebben iets meer uitstraling dan de uitvalschermen, waarbij je ook nog kiest voor elektrische bediening. Je bent dan voor 5 meter 800 euro aan materiaal kwijt, 200 euro aan de bediening en maximaal 175 euro voor de montage. Dat maakt in totaal circa 1175 euro.
  • Liever iets meer uitstraling, dan ga je voor de shutters. De shutters geven een stijlvolle impuls aan je huis en interieur. Bij een breedte van 3 meter ben je dan 1500 euro kwijt voor het materiaal, inclusief montage kost je dat circa 1650 euro.
  • Preventie tegen inbraak: Ga je voor ‘top-of-the-bill’, hetgeen betekent én zonwering én inbraakpreventie, dan ga je voor de rolluiken. Rolluiken zijn van het juiste materiaal gemaakt, waardoor inbreken vrijwel onmogelijk is. Daarbij kunnen ze zorgen voor totale verduistering en dat maakt het ideaal voor de slaapkamer. Je kiest voor één raam, kiest voor aluminium in plaats van kunststof en gaat voor plaatsing door een specialist. In totaal ben je dan zo’n 1250 euro kwijt.

Voordelen van buitenzonwering

Aan buitenzonwering zitten eigenlijk alleen maar voordelen verbonden. Zoals je hebt kunnen lezen heeft dit zowel betrekking op de zonwering, als mogelijk ook op inbraakpreventie of een verhoogde waarde van je woning. Buitenzonwering zorgt voor een stabiele temperatuur in huis, het houdt fel zonlicht tegen en geeft een moderne en strakke uitstraling aan je huis. Enkele andere voordelen van buitenzonwering zijn de volgende:

  • Sfeervolle kleuren: Hoekjes met schaduw in huis zorgen voor meer sfeer en gezelligheid, zeker als je het combineert met de juiste verlichting. Daarnaast zorgt zonwering ervoor dat je meubels in de loop van de jaren niet zullen verkleuren.
  • Energiebesparing: Een belangrijk voordeel van goede zonwering is nog niet genoemd; isolatie. De zonwering zorgt voor betere isolatie van je huis, voornamelijk in de wintermaanden. Rolluiken bijvoorbeeld kunnen de warmte van je woning binnen houden, waardoor de kachels minder hard hoeven te werken. Dit levert een flinke kostenbesparing op.
  • Privacy en inbraak: Een rolluik of screen zorgt voor privacy en in verschillende mate ook voor inbraakpreventie. Screens zorgen ervoor dat mensen niet bij jou naar binnen kunnen kijken, maar jij nog wel steeds je eigen zicht houdt op de buitenwereld.

Nadelen buitenzonwering

Hoewel eerder is aangegeven dat zonwering eigenlijk alleen maar voordelen heeft, kan het toch zijn dat mensen de investering als een struikelblok zien. Buitenzonwering kan in eerste instantie een flinke investering zijn, maar je moet wel in de gaten houden dat dit een duurzame investering is. Daarbij is er ook meer dan genoeg keuze uit de modellen buitenzonwering, waardoor je voor een redelijke prijs toch al kan genieten van het comfort van dit product. Om de investering toch zo laag mogelijk te houden, kunnen we niet vaak genoeg aanraden om zeker 6 offertes aan te vragen. Offertes aanvragen is vrijblijvend en het geeft je een beter beeld van de mogelijkheden en verschillende prijzen. Zo kan je voor jouw budget een mooi systeem van buitenzonwering laten installeren.

Garantie op buitenzonwering

Mocht je overgaan op buitenzonwering, dan is het niet altijd een gegeven dat je recht hebt op garantie. Gespecialiseerde bedrijven die je helpen bij de installatie hebben vaak te maken met certificatie en keurmerken. Deze elementen zorgen ervoor dat je garantie krijgt op je materiaal en buitenzonwering. Zo is de fabrieksgarantie van buitenzonwering de eerste 5 jaar vast. Mocht je dus te maken krijgen met gebreken in het systeem, dan is vervanging of reparatie door het installatiebedrijf kosteloos. Je dient dan echter in jouw geval wel binnen de voorwaarden van de garantie te vallen, hetgeen vaak wel het geval is. Daarnaast is ook service een belangrijk onderdeel van de garantie, dit is het bedrijf als aanspreekpunt wanneer er iets niet meer in orde is. Er is echter ook een uitzondering op de garantie.

Lees ook: certificatie SKGIKOB.

Zelf aan de slag

Die uitzondering op de garantie is te vinden bij het zelf uitvoeren van werkzaamheden. Als je het materiaal voor de zonwering koopt bij een gespecialiseerd bedrijf, maar je gaat deze zelf thuis installeren, dan vervalt in de meeste gevallen alle recht op garantie. Mocht je een beetje klussersinstinct hebben, dan kan je proberen tóch zelf de buitenzonwering te installeren. De kans is echter groter dat je in de opvolgende jaren te maken krijgt met gebreken in het systeem, waardoor je reparatie of vervanging zelf moet bekostigen. Zelf aan de slag gaan is dus een afweging op kostenbesparing in het eerste stadium, maar extra kosten in de jaren daarvoor. Door hulp in te schakelen bij de installatie door een gespecialiseerd bedrijf loop je minder risico.

Bespaartips

Wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee, dan zijn er enkele handige bespaartips.

  • Diverse offertes aanvragen: Vraag zeker 6 offertes aan. Vergelijken kan je soms tot wel 40%(!) doen besparen op de investering.
  • Zelf opmeten: Je kent je eigen huis het beste, het opmeten van de breedte voor buitenzonwering is een betaalde service van het bedrijf die je ook zelf kunt doen.
  • Kwantumkorting: Gooi eens een balletje op bij bekenden in de omgeving! Hoe groter de klus voor een bedrijf, hoe lager de uiteindelijke kosten. Wil je buurman ook zonwering, dan kan je de kosten verdelen en voordeliger uit zijn.

Bron: rolluiken info

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door