Geld besparen op je woning

Geld besparen op je woning

Vaak wordt een groot deel van het salaris uitgegeven aan vaste lasten. De hypotheek of huur van de woning is vaak de grootste kostenpost. Daarna volgen de andere kosten voor je woning zoals kosten voor gas, water en licht. Een groot deel van je vaste lasten geef je dus uit aan je woning. Het is daarom verstandig om geregeld jouw woonlasten onder de loep te nemen om te kijken of je mogelijk kunt besparen. Geld besparen op je woning kan met de volgende tips en adviezen.

Geld besparen op je hypotheek

Bij aanschaf van een woning kies je een bepaalde hypotheekvorm, lineair of annuïteit, en een rentetype, vast of variabel. Vaak wordt gekozen voor een rentevast periode van 10 of 20 jaar. Na afloop van de rentevast periode kun je zonder kosten voor een andere geldverstrekker kiezen. Dat is een goed moment om bij verschillende geldverstrekkers de maandelijkse kosten en rentetarieven op te vragen. Zo kan je makkelijk geld besparen op je woning.

Een rente van een half procent lager levert al snel een maandelijkse besparing op van honderden euro’s. Daarnaast is het verstandig om bewust te kijken of je kiest voor een lineaire lening of een annuïteiten lening. De maandelijkse lasten bij een lineaire hypotheek zijn in het begin hoger.

Echter kan het op de lange termijn geld opleveren en wel op de volgende manier. De huidige (lage) rente zal naar verwachting enkel gaan stijgen. Met een lineaire hypotheek los je in verhouding met een lening op basis van annuïteit veel meer af in de eerste jaren. Aan het einde van je rentevast periode is met een lineaire hypotheek dus veel meer afgelost. Als je hierna een hogere rente afsluit, merk je hier financieel minder van, omdat het saldo uitgeleend geld lager is.

Geld besparen op je woning door je energiekosten te verlagen

Naast de hypotheekrentes vergelijken is het ook verstandig om dit met de kosten voor stroom en gas te doen. Om te beginnen is het voor een goede vergelijking belangrijk om te weten hoeveel uw huidig verbruik van stroom en eventueel gas is en wat de kosten hiervan zijn. De huidige energieprijzen hoeven namelijk niet gelijk te zijn aan de prijs die u nu als consument betaald omdat vaak voor een langere periode een contract wordt aangegaan en op dat moment ook de prijzen worden bepaald.

Door de verschillende energie aanbieders te vergelijken krijgt u inzicht welke besparing u kunt realiseren. Een vergelijkingssite voor energie vergelijken helpt u hierbij door op een snelle en makkelijke manier de verschillende energieaanbieders met elkaar te vergelijk en laat u in één oogopslag zien wat de goedkoopste energieleverancier is. Vaak is overstappen gratis en levert het direct geld op. Het nadeel is wel dat via een vergelijkingssite het aanmelden vaak iets langer duurt. Als u op zeer korte termijn wordt afgesloten kunt u beter direct contact opnemen met de energieleverancier.
energie besparen tips thuis

Lagere vaste lasten door energiebesparing

Naast het besparen op de energieprijzen kan je ook geld besparen op je woning door de hoeveelheid stroom en gas te beperken. Douche bijvoorbeeld om de dag, niet langer dan vijf minuten. Draai de vaatwasser ’s nachts en draai de wasmachine enkel in het weekend. Laat de temperatuur van de kachel altijd gelijk en zet op je slaapkamer de kachel laag of zelfs uit. Het is beter om in een koele kamer te rusten. Doe ook geen lichten aan in vertrekken waar je niet bent. In deze blog vind je nog meer energiebesparende tips.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door