Houten kozijnen: de voor- en nadelen en tips!

Houten kozijnen: de voor- en nadelen en tips!

Zeker bij historische woningen of monumentale panden komt het belang van het vervangen van de kozijnen een keer om de hoek kijken. Ook bij landelijk gelegen woningen en panden is een authentieke uitstraling heel belangrijk om de mooie staat van het huis of de woning te waarborgen. Het is dan ook een belangrijke keuze of men voor houten of kunststof kozijnen kiest. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje en voorzien je van tips in je keuze!

Voordelen houten raam kozijnen
Houten kozijnen hebben een natuurlijke, mooie uitstraling en bieden vele voordelen:

  • lange levensduur
  • mooie, authentieke uitstraling
  • makkelijk te bewerken

Nieuwe kozijnen zijn een grote investering met een lange levensduur. Dat doe je niet zo maar. Je kiest voor een bepaald soort hout en uitstraling. Hardhout is bijvoorbeeld een duurzaam en sterk materiaal, goed bestand tegen extreme weersomstandigheden. Hardhouten kozijnen hebben ook een zeer lange levensduur – tot wel 75 jaar. De meest populaire houtsoorten die gebruikt worden voor kozijnen zijn Afzelia, Merbau en Meranti.

Zachthouten kozijnen daarentegen zijn vochtgevoeliger en minder duurzaam dan de hardhouten kozijnen. Ze worden dan ook meestal binnenshuis gebruikt en gaan zo’n 25 jaar mee. De meest gebruikte materialen zijn Grenen, Vuren en Lariks.

Nadelen houten kozijnen
Ondanks de vele voordelen van houten kozijnen zijn er natuurlijk ook nadelen, daar zijn we eerlijk in. Ze vragen wel meer onderhoud dan kunststof kozijnen en het is aan te raden om ze om de twee jaar te verven. Als je voor hardhouten kozijnen kiest is om de vijf jaar verven voldoende. Ook is het verstandig om houten kozijnen regelmatig te checken op zwakke plakken. Door ze op te schuren en te verven voorkom je dat het hout gaat rotten.

Tips
Vindt je houten kozijnen prachtig bij je huis passen en wil je niet anders? Door de warme en authentieke uitstraling vermeerdert wel de waarde van je huis. Ook de inrichting van je huis komt beter tot zijn recht en als je regelmatig onderhoud pleegt, houd je het goed bij. Zeker bij vrijstaande woningen, landelijk gelegen herenhuizen of monumentale panden staat het vooral gaaf! Om over de rijke uitstraling niet te spreken… Houten kozijnen worden door de specialist vervaardig en staan bekend om hun mooie uitstraling alleen hangt daar vaak wel een bijbehorend prijskaartje aan. De gemiddelde prijs per voor een houten kozijn varieert tussen de € 750 en € 900 per M2. Dit is dan wel inclusief btw, montage en HR++ glas. Het prijsverschil heeft te maken met het soort hout en het soort raam. Ook de verschillende prijsaanbieders hebben onderling een groot verschil. Vaak worden houten kozijnen op maat gemaakt en moet je rekening houden met het soort raam of je wensen.

Meer informatie op houten kozijn.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door