Zelf een stoel maken

Zelf een stoel maken

Een stoel ziet er meestal redelijk eenvoudig uit, vier poten, een zitting en een rugleuning. Maar om van een aantal stukken hout, plastic, staal of ander materiaal een dragend geheel te maken is een kunst. Het probleem ligt meestal in het woordje “dragend”. Hoeveel kilogram kan een persoon wegen en welk draagvermogen moet een stoel dus hebben?

Begin eens te bedenken dat de achterste poten van een stoel en de rugleuning een geheel kunnen vormen. Dat wil zeggen dat je maar twee poten nodig hebt, en twee langere balkjes, om maar even bij hout te blijven. Om die vier onderdelen te verbinden met de zitting heb je vier planken nodig, twee in de breedte van de zitting en twee in de lengte. Opeen lager niveau heb je ook nog vier balkjes nodig, die hoeven niet zo breed te zijn. Deze vier balkjes dienen om de poten en de rugleuning te verbinden. Probeer geen stoel te maken met spijkers maar gebruik altijd houtschroeven en een houtlijm van goede kwaliteit!

Door met de vormen en lengte van de poten en rugleuning te spelen kun je een stoel zelf ontwerpen en er een uniek werkstuk van maken. Door de verbindingen in elkaar te laten vallen en goed te verlijmen voeg je stabiliteit toe aan je meubel. Welke houtsoort je wilt gebruiken bepaal je zelf. Bovendien raden we aan de sloel op tekening te ontwerpen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat alle maten kloppen. Schuurpapier en verf of lak zijn de belangrijkste gereedschappen voor een goede meubelmaker.

Zelf een stoel maken

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior Insider