Zelf een serre maken

Zelf een serre maken

Zelf een serre maken is een eenvoudiger dan je denkt! Het idee van een serre is simpel, maar geniaal: het zonlicht kan binnen in de kast, maar de warmte kan moeilijk buiten. Zo creëer je makkelijk zelf een zuiders klimaat voor je planten.

Hoe zelf een serre maken?

Al wat je nodig hebt is een frame en een transparant materiaal om het frame mee op te vullen. Je kan zelf een serre maken van materiaal dat andere mensen als afval beschouwen: resthout, het hout of metaal van een afgedankt meubel, … Dat is heel ecologisch en sowieso de meest budget vriendelijke manier om eens een (proef) serre te bouwen.

Veel makkelijker is het natuurlijk om in een tuincentrum een serre in bouwdoos te kopen, of het nodige materiaal te gaan kopen in een doe-het-zelf winkel.

Ook als transparant materiaal om de ramen mee te maken kan je uit verschillende materialen kiezen. Je kan een stevige serre bouwen met echt glas, zoals dat bij professionele serres gebruikt wordt. Maar er zijn ook goedkopere en lichtere oplossingen, zoals spanplastiek of plexiglas.

Waarom een serre maken?

Het klimaat in de lage landen is helaas niet altijd even geschikt voor allerlei soorten planten, groenten en fruit. In het midden van de negentiende eeuw werd daar gelukkig wat op gevonden: de glasteelt. In een serre kan je in de zomer planten telen die eigenlijk enkel in een veel warmer klimaat kunnen overleven, en in de winter kan je zo zelfs sommige planten laten overleven die normaal de winter in onze streken niet kunnen overleven.

In een serre kan je ons klimaat toch planten kweken die hier eigenlijk niet zo goed groeien, zoals tomaten, paprika’s, aubergines en nog veel meer. Een serre kan ook ideaal zijn om spectaculaire cactussen in op te kweken. Je moet het gewoon eens proberen: zelf een serre maken!

houten serre zelf maken

serre zonwering zelf maken

serre zelf maken

zelf veranda bouwen

zelf serre maken

serre zelf bouwen

zelf serre bouwen

wat kost een serre

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door