Zelf een bed maken van steigerhout

Zelf een bed maken van steigerhout

Wanneer we op zoek gaan naar goedkoop bouwmateriaal komen we pallets tegen, gebruikt hout en steigerhout. Steigerhout is wel het sterkste en meest duurzame van de drie. Maar de lengte en het gewicht kunnen een nadeel zijn. Een meubelstuk maken van steigerhout kan heel handig zijn, maar wanneer je gaat verhuizen moet het wel weer uit elkaar te halen zijn. Gebruik dus nooit spijkers om meubels te maken maar altijd houtschroeven.

Voordat je begint moet je natuurlijk eerst besluiten wat voor soort bed je wilt gaan bouwen, een persoons of twee persoons. Heb je weinig ruimte dan kan een hoogslaper een oplossing zijn, je werkplek met bureau op de begane grond en daarboven je bed. Ideaal voor de studentenkamer, ook als je bed eens niet zo netjes opgemaakt is.

Een eenpersoons bed is over het algemeen 90 cm breed en 180 cm lang. Tenzij je zelf langer bent dan de gemiddelde Nederlander is het verstandig de standaard maten aan te houden, de matras moet je namelijk wel kopen. King size is voor langere mensen, 200 cm.

Twee planken van 20 cm breed bij 180 cm lang. Op een afstand van 2,2 cm van de randen zet je, met houtschroeven, een klosje van 4 bij 4 cm en 20 cm lang. Kies de onder en bovenkant van de randen van je bed. Aan de onderkant schroef je een lat van 4 bij 4 cm met een lengte van 175,6 cm.

Nog eens twee planken van 20 cm bij 90 cm. Die zijn voor het hoofdeind en het voeteneind.
Schroef de vier planken aan elkaar en zet klosjes onder de hoeken voor zwenkwieltjes. De twee voorste zwenkwieltjes zouden een slot moeten hebben.
Nu heb je acht of negen planken nodig van 90 cm lang. Die vormen de bodem van je bed dus hier hoef je niet het mooiste hout voor te gebruiken
Eigenlijk is je bed nu klaar. Maar steigerhout is nogal ruw dus de bed randen zou je met schuurpapier kunnen bewerken om het geheel af te ronden.

Zelf een bed maken van steigerhout

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior Insider