Welke kussens zijn perfect voor jouw loungeset?

Welke kussens zijn perfect voor jouw loungeset?

Met een loungebank in je tuin voelt het net alsof je een tweede woonkamer hebt. Je zult zien dat je meer tijd buiten doorbrengt als je een fijne loungeset hebt om op neer te ploffen. Om urenlang buiten te kunnen genieten op een mooie dag heb je goede kussens nodig. De kussens zijn bepalend voor het comfort en ook de uitstraling van je set. Onderschat ze daarom niet. Een aantal aspecten zijn belangrijk om goed te overwegen, zodat je kussens kiest waar je lang plezier van zult hebben.

De kussenvulling

Loungeset kussens er met verschillende soorten vullingen. Welke kussens voor jou ideaal zijn, hangt van een aantal factoren af. De verschillende vulmaterialen die vervolgens worden beschreven, verschillen op deze factoren.

 • Liggen je kussens droog of moeten ze tegen een regenbuitje kunnen?
 • Ruim je de kussens ’s avonds op of liggen ze ’s nachts buiten?
 • Op welke manier verwacht je de kussens te gebruiken? Af en toe, of voor uren buiten chillen?
 • Welke prijsklasse zoek je?

Polyetherschuim

Dit materiaal is het meest standaard voor loungekussens. Het weegt niet veel zodat je de kussens moeiteloos elke avond naar binnen kunt halen. Tegelijkertijd voelt het stevig aan. Daardoor beweegt het materiaal terug naar zijn vlakke vorm zodra je opstaat. Op de lange termijn kun je echter wel wat kuilen gaan zien in het schuim op de plekken waar je het meest zit. 

Polytherschuim bestaat in meerdere varianten die in hardheid verschillen. Je keuze hangt af van het gebruik:

 • Als rugkussen is SG 20 ideaal
 • Voor tuinkussens kies je SG 25
 • SG 35 is optimaal voor zitkussens

Eco schuim

Eco schuim is heerlijk zacht, zodat je er gehele zomeravonden comfortabel op kunt zitten. Het ademende materiaal helpt daar ook bij. Eco schuim gaat lang mee. Bovendien is het een milieuvriendelijke keuze, doordat het deels van plantaardige olie wordt gemaakt. Eco schuim is relatief zwaar. Als je grote kussens hebt die je veel wilt verplaatsen, kan dit een nadeel zijn.

Koudschuim

Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) genoemd. Het is steviger dan eco schuim en heeft mee veerkracht dan polyetherschuim. Daardoor zal je geen last hebben van kuilvorming, zelfs bij intensief gebruik. En, niet onbelangrijk: koudschuim zit lekker. Het materiaal is wel zwaar, dus het sjouwen met kussens is lastiger. 

Net als bij polytherschuim bestaan er verschillende varianten koudschuim. Hoe hard het materiaal moet zijn, hangt ook hier af van het gebruik:

 • Voor rugkussens kies je de HR 30 variant
 • Voor zitkussens is HR 45 optimaal

Quick Dry Foam

Als je kussens onoverdekt buiten liggen en je ze liever ook ’s nachts en in de winter op hun plek laat, dan is dit schuimrubber ideaal. Het materiaal laat lucht en water door, zodat het snel droogt. Je hoeft je geen zorgen te maken over kou, regen of sneeuw. 

loungekussens

Hoe groot moeten je kussens zijn?

Loungesets zijn er in allerlei maten, dus zal je jouw set op willen meten om de juiste afmetingen te bepalen. Daarnaast kun je kiezen in welke modules je de kussens wilt hebben. Denk daarbij aan het volgende:

 • Wil je losse kussens of liever kussens uit één stuk?
 • Moet je je kussens vaak verplaatsen? Een groot kussen kan dan lastig zijn.
 • Hoe ziet je opbergplek voor de kussens eruit? Passen hier ook grote kussens in?

loungekussens2

Kies een stof die bij je eisen en smaak past

Nadat je het materiaal voor de kussenvulling hebt gekozen, kun je bepalen welke stof je hier omheen wilt. Je hebt een hoop keuze. Een aantal populaire opties:

Sunbrella

Het grote voordeel van Sunbrella is dat deze stof tegen alle weersomstandigheden kan. Wind, zon en regen zijn geen probleem dankzij de ademende acryl coating. Water trekt hierdoor niet in het doet, zodat het kussen vrij van vocht blijft en schimmels niet kunnen gaan groeien. Je kunt de stof veilig wassen in de wasmachine. Sunbrella is een aangenaam materiaal dat zacht aanvoelt.

Sunproof

Vooral als je een felle kleur stof kiest en een tuin op het zuiden of west hebt, is verkleuring door de zon een risico. Met een Sunproof stof heb je hier geen last van. De stof kan niet alleen goed tegen de zon, ook regen is geen enkel probleem. De stof voelt door deze eigenschappen wel stug aan.

Flame kunstleer

Deze mooie stof lijkt op leer, maar is gemaakt van kunststoffen zoals polyester. Drinken morsen is daardoor bijvoorbeeld geen probleem. Het materiaal is makkelijk schoon te houden en is jarenlang beschermd tegen verkleuring.

Hoe zit het met onderhoud van de stof?

Omdat de stof voor je kussens tenminste een deel van het jaar buiten is, is onderhoud nodig. Veel stoffen kunnen de wasmachine in. Handig! Ook zijn veel stoffen bestand tegen aggresieve schoonmaakmiddelen, zodat je aan het begin en het eind van het seizoen een goede schoonmaak kunt doen.

loungekussens artikel foto - opmeten

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door