Verticale tuin aanleggen

Verticale tuin aanleggen

Heb jij een balkon en ben je jaloers op mensen die een tuin hebben? Dan hebben wij nu goed nieuws. Tegenwoordig zie je steeds vaker plantwalls. Dat zijn muren of zijkanten van gebouwen die bedekt zijn met planten. Dit is een trend die veel wordt toegepast bij kantoren maar ook onder particulieren steeds meer fans krijgt die zo hun eigen verticale tuin maken. Eigenlijk is de trend van verticaal tuinieren niet nieuw maar geïnspireerd door het wereldwonder van de hangende tuinen van Babylon. In dit artikel vind je tips om zelf een leuke, mooie en sfeervolle verticale tuin te creëren.

Wat is een verticale tuin?

Een verticale tuin is ideaal voor als je weinig ruimte hebt en graag veel planten en bloemen wilt. Heb je bijvoorbeeld een kleine tuin of alleen maar een balkon of dakterras, dan kan je met een verticale tuin een leuke sfeer creëren. Een verticale tuin is eigenlijk niets anders dan een met planten en bloemen begroeide muur of groene gevel. Soms wordt het ook wel een muurtuin genoemd. Jouw lelijke muur of schutting wordt zo ineens een stuk mooier.

Is een verticale tuin aanleggen moeilijk?

Als je groene vingers hebt ga je vast graag de uitdaging aan om een andere vorm van tuinieren uit te proberen. Maar als je er geen ervaring mee hebt dan vraag je je zeker af of een verticale tuin aanleggen moeilijk is. Eigenlijk is het antwoord daarop erg eenvoudig. Je kunt het aanleggen van de verticale tuin zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Als je graag tuiniert, kun je een plantenbak voor aan de muur en een irrigatiesysteem zelf maken. Je kunt ook een verticale tuin systeem met irrigatiesysteem voor aan de muur kant-en-klaar kopen. Maar je kunt ook verticaal tuinieren door middel van een pallet rechtop te zetten, een kast of trapje te gebruiken. Als je op ‘Pinterest vertical garden’ zoekt vind je leuke ideeën. Je kunt ook een verticale moestuin creëren (eetbare tuin).

De verticale tuin: een nieuwe tuintrend

Hoe maak je een verticale tuin DIY?

De makkelijkste manier om een verticale tuin DIY eenvoudig zelf te maken is door gebruik te maken van bloembakken. Je hangt de bloembakken vlak onder elkaar zodat als de planten en bloemen eenmaal gaan groeien de muur verdwijnt.
Een andere makkelijke manier om een verticale tuin DIY te maken is door PVC dakgoten te gebruiken. Deze hang je ook weer onder elkaar aan de muur om zo een dicht begroeide wand te creëren.
verticale tuin dakgoten
Wat je ook vaak ziet bij verticale tuin DIY projecten is door een rooster of kippengaas aan de muur te bevestigen. Dat wordt dan bekleed met jute of vilt waar de plantenwortels in kunnen groeien en niet gaan rotten.
De bloemen en planten kan je gewoon in de aarde zetten, maar kies dan voor potgrond met een goede kwaliteit en zorg ervoor dat deze vast blijft zitten. Je kan ook lichtgewicht substraat gebruiken dat in sommige tuinwinkels verkrijgbaar is.

Een verticale tuin ziet er niet alleen mooi uit maar heeft ook als voordeel dat het ruimtebesparend is, geluiddempend en isolerend.

Verticale tuin irrigatie

Natuurlijk wil je dat jouw planten en bloemen het overleven en dan is water geven belangrijk. Ook wil je geen natte voeten krijgen bij het water geven of dat de muur nat wordt.
Bij de kantoorpanden en andere gemeenschappelijke gebouwen wordt vaak gebruik gemaakt van een irrigatiesysteem voor de verticale tuin waar geen omkijken naar is. Met behulp van een sensor, computer en pompen krijgen de planten automatisch water.
Koop je een kant-en-klaar systeem dan zit daar vaak een irrigatiesysteem bij.

Is dit voor jou te duur? Dan kun je ook een handmatig irrigatiesysteem creëren, bijvoorbeeld door middel van een repen bevloeiingsmat en een reservoir dat is aangesloten op de regenpijp, zoals de Sint Jansschool in Amsterdam heeft gedaan. Je kunt natuurlijk ook sproeien met de tuinslang maar zorg dan dat je geen natte voeten krijgt.
verticale tuin aanleggen schutting

Welke planten in een verticale tuin?

De planten die geschikt zijn voor jouw verticale tuin hangt eigenlijk af van het verticale tuin systeem wat je gebruikt hebt om de verticale tuin te maken. Hebben de planten veel aarde of juist weinig aarde om in te groeien. Bij voldoende aarde kan je eigenlijk alle soorten planten en bloemen gebruiken. Denk er wel aan om voldoende water te geven.

Heb je geen irrigatiesysteem en wil je niet regelmatig water geven, denk dan aan vetplanten. Je kunt eigenlijk veel verschillende soorten planten gebruiken maar houd er dan wel rekening mee dat ze sneller uit kunnen drogen. Want het gaat om veel planten bij elkaar met weinig aarde of substraat en weinig water. Een irrigatiesysteem is dan het beste.
Belangrijk is wel om je tuin niet te zwaar te maken.

Plantwalls

We hebben nu de verticale tuinen voor buiten besproken, maar deze trend is er ook voor binnen. Sterker nog, om het welzijn van de medewerkers te bevorderen ziet men tegenwoordig in kantoren nu ook in plaats van de wat meer standaard kamerplanten een verschuiving naar hele muren vol met groen.
plantwalls binnen woonkamer
De plantenmanie combineert goed met de minimalistische en industriële trends. Dit wordt urban gardening genoemd. Groen in huis maakt jouw interieur warmer, persoonlijker en het geeft de woonkamer een rustigere uitstraling. In showrooms zien we de verticale tuin ook al in de huiskamer verschijnen, bijvoorbeeld in plaats van een schilderij.

Inspiratie verticaal tuinieren

Ben jij benieuwd geworden naar voorbeelden van verticaal tuinieren voor jouw eigen zelf gemaakte tuin?
Er zijn heel veel mooie voorbeelden van te vinden van over de hele wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Santalaia vertical garden in Bogota (Colombia), het Central Park in Sydney, het Caixa Forum in Madrid en de muur van het Centro Commerciale Fiordaliso (een winkelcentrum in Milaan).
Ook in Nederland is er genoeg inspiratie te vinden, zoals de wand van het meest duurzame kantoor ter wereld Geelen Counterflow of het kantoorpand Lunetzorg.
Heb jij al zin om te beginnen met verticale tuinieren?
verticaal tuinieren inspiratie
strakke verticale tuin aanleggen

verticale tuin zelf maken
Lees ook hoe jouw kamerplanten het vanaf nu wel gaan overleven >>>

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door