Verschillende vloeren

Verschillende vloeren

Niet alleen over de kleur van de muren en over de meubels moet je nadenken bij het inrichten van een huis, ook met de vloer kun je heel veel. Kies je voor strakke tegels met een luxe uitstraling, landelijk hout op de vloer of juist voor zacht tapijt? En wat zijn de voor- en nadelen van al deze vloeren?

Tapijt
Tapijt is verkrijgbaar in vaste vloerbedekking of tapijttegels. Het voordeel van tapijt is dat het makkelijk te verhuizen is, het in de winter lekker warm is, het zacht aanvoelt en het geluiddempend is. Dat zijn veel voordelen, maar er zitten ook nadelen aan tapijt, zo is tapijt bijvoorbeeld erg vlekgevoelig, al zijn er steeds meer goede schoonmaakmiddelen hiervoor. Verder is tapijt niet duurzaam en houdt het veel stof vast waardoor je als je allergisch bent voor stof tapijt niet moet kiezen.

Tegels
Bij veel mensen vind je alleen tegels in de keuken en de badkamer, maar ook in de woonkamer kunnen tegels erg mooi staan. Tegels zijn overal toepasbaar maar niet verhuisbaar. Een ander voordeel van tegels is dat ze heel gemakkelijk schoon te houden zijn.

Laminaat
Er komt steeds meer keuze in laminaat, het is gemakkelijk te leggen, overal toepasbaar en ook nog eens verhuisbaar. Laminaat is goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Eigenlijk is het enige nadeel van laminaat dat het heel gehorig is.

Hout
Hout op de vloer is op dit moment erg populair. Hout is gemakkelijk te onderhouden en gaan een leven lang mee, beschadigingen kunnen worden weg geschuurd. Nadelen van hout zijn dat het hout kan verkleuren, het niet waterbestendig is en dat hout net als laminaat gehorig is.

Linoleum en vinyl
Beide vloeropties zijn goedkoop, duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en geluiddempend. Dat zijn veel voordelen, maar hier kleven ook een paar nadelen aan. Het grootste nadeel bij linoleum is dat het niet verhuisbaar is omdat het wordt gelijmd. Vinyl is weer niet te repareren.

Gietvloeren
Gietvloeren zijn gemakkelijk te onderhouden, waterdicht, duurzaam en overal toepasbaar. Ook deze vloer heeft nadelen: de vloer is niet verhuisbaar, de vloer kan verkleuren en is krasgevoelig. Gietvloeren verschillen in kwaliteit en daarmee ook in prijs.

 

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior insider