Tips voor het onderhouden van teak tuinmeubelen

Tips voor het onderhouden van teak tuinmeubelen

Zeer veel mensen kiezen er vandaag de dag voor om gebruik te maken van teak tuinmeubelen. Kiezen voor een dergelijk materiaal zorgt er dan ook voor dat u kunt rekenen op een bijzonder aantrekkelijke uitstraling die na verloop van tijd ook nog eens erg mooi zal verouderen. Bent u ook van plan om teak tuinmeubelen in huis te halen of heeft u ze reeds aangekocht, maar bent u op zoek naar interessante tips om deze te onderhouden? In dat geval zal de informatie uit dit artikel voor u ongetwijfeld het lezen meer dan waard zijn.

Natuurlijke verkleuring

Het eerste waar u rekening mee dient te houden is dat het volledig normaal is dat teakhout na verloop van tijd zal verkleuren. Dit geldt bovendien niet uitsluitend voor teakhout, maar wel voor nagenoeg alle verschillende soorten tropisch hout. Na een periode van verschillende jaren zullen deze allen een grijze kleur krijgen. Veel mensen hebben hier geen enkel probleem mee en zien er de charme van in. Geldt dat eveneens voor u? In dat geval zult u merken dat het onderhouden van zo’n tuinset kinderspel is. Gewoon even een standaard zeepsopje combineren met een zachte borstel is dan voldoende. Let op, zorg er wel voor dat de meubelen & tuinstoelen na afloop grondig worden afgespoten door middel van een tuinslang. Geef ze daarna ook rustig de tijd om op te drogen.

Kleur van tuinmeubelen van teakhout opfrissen

Bent u toch op zoek naar een mogelijkheid om de kleur van uw teakhout tuinmeubelen op te frissen en / of de zwarte vlekken te verwijderen? In dat geval is het in eerste instantie noodzakelijk om de tuinmeubelen zoals hierboven beschreven schoon te maken. Op het ogenblik dat ze goed zijn opgedroogd (dit is erg belangrijk) kiest u er voor om door middel van een zachte vod een speciaal reinigingsmiddel voor teakhout of tropisch hout in te wrijven. U kunt een dergelijk middel in principe in alle tuincentra terugvinden.

Laat het reinigingsmiddel vervolgens gedurende een periode van 48 uur indringen en spoel het er daarna af. Laat de meubelen dan terug opdrogen en strijk er overheen met een laagje teakolie. Het wordt aangeraden om dit laatste opnieuw te doen wanneer het einde van de zomer in zicht is. Op deze manier blijven de oorspronkelijke kleuren van uw teak tuinmeubelen zo lang mogelijk behouden.

Let op voor eventuele metalen onderdelen!

Bevatten uw teak tuinmeubelen ook één of meerdere metalen onderdelen? In dat geval is het altijd opletten geblazen! Verschillende speciale reinigingsmiddelen die zijn bestemd voor het reinigen van tropisch hout bevatten namelijk eveneens chloor en oxaalzuur. Deze staan er om bekend metaal aan te kunnen tasten. Wil dit zeggen dat u er beter aan doet om geen speciaal reinigingsmiddel voor teakhout te gebruiken? Uiteraard niet. U moet er in principe alleen maar voor zorgen dat de metalen onderdelen goed worden afgedekt. Alleen op deze manier kunt er immers echt honderd procent zeker van zijn dat er geen beschadigingen optreden waardoor u ten volle kunt blijven genieten van uw prachtige teakhouten tuinmeubelen!

teak tuinmeubelen2

teakhout tuinmeubelen

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door