Thuiskantoor

Thuiskantoor

Ben je bezig met een forse studie, ben je net je eigen bedrijf begonnen of heb je een hobby die uit de hand begint te lopen? Slingeren er overal spullen en zit je dan aan de keukentafel en dan weer op de bank te werken? Een thuiskantoor biedt uitkomst.

Kantoor aan huis

Een thuiskantoor hoeft niet veel ruimte te vragen. Als je een klein kamertje ‘over’ hebt in huis, is dat fantastisch en kan je die gebruiken. Geen kamer over en een klein appartement? Ook dan kan je een thuiskantoor inrichten. Kies een plekje wat makkelijk afgeschermd kan worden. Scherm het af met mooie kamerschermen of hang een gordijn over het plafond wat jouw stukje thuiskantoor afschermt van de rest van de kamer. Als je dat netjes doet en met een mooi scherm, doet het niet af aan je interieur.

interieur kantoor huis

\

Inrichting

Een (klein) bureau, een goede bureaustoel en planken waar je boeken, orders en dergelijke op kunt plaatsen zijn van het grootste belang. Veel bureaus bieden bergruimte door middel van lades en/of kastjes, dan kan ruimtebesparend zijn. Hang een paar leuke posters en quotes aan de muur die te maken hebben met je werk of die je motiveren. Berg je spullen geordend op en houd je thuiskantoor schoon. Het voordeel is dat je je eigen werk serieuzer neemt als je een thuiskantoor hebt ingericht, en dat vertaald zich in een hogere motivatie en betere prestaties. Heb je een vensterbank in je thuiskantoor? Zet er dan wat groene planten neer. Planten zorgen voor frisse lucht en geven een levendige sfeer wat je werkhouding ten goede komt. Geen ruimte voor planten? Koop dan een paar leuke hangpotten en vul deze. Een cactus is ook goed, je hebt er bijna geen omkijken naar, maar het staat toch gezellig en fris.

Daglicht en ventilatie

Zorg dat je genoeg daglicht hebt in je thuiskantoor. Daglicht is minder vermoeiend voor je ogen dan lamplicht en daglicht houdt je langer scherp waardoor je goed geconcentreerd kunt werken. Een raam waardoor daglicht naar binnen valt, het liefst op je werk, is ideaal. Zeker als die raam ook open kan, zet hem minimaal op een kier. Is het buiten koud? Zet het raam dan op een kier terwijl jij aan het lunchen bent of een halfuur voor je aan het werk gaat. Zo heb je frisse lucht als je aan het werk bent, dat voorkomt hoofdpijn en vermoeidheid.

Verlichting

De dagen in de winter zijn kort en donker en het gebeurt vast wel eens dat je tot ’s avonds laat doorwerkt. Goed licht is ook dan belangrijk. Welke lichtvoorziening is er nu, en is dat voldoende? Spotjes in het plafond zorgen voor een goede verlichting, maar als je een stukje van je woonkamer hebt afgeschermd kun je moeilijk het plafond open breken. Kies dan voor een bureaulamp die er niet alleen mooi uitziet, maar ook een goede lichtsterkte heeft. Een bureaulamp alleen is niet genoeg, zorg dat je daarnaast nog een andere lichtbron hebt. Anders wordt het verschil tussen licht en donker in de ruimte te groot en raken je ogen vermoeid.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door