Soorten laminaat: waar heb je eigenlijk de keuze uit?

Soorten laminaat: waar heb je eigenlijk de keuze uit?

Het kiezen van je vloer is niet iets wat je zomaar doet en ook zeker niet iets wat je vaak doet. Een verkeerde keuze maken is dan niet fijn. Je vloer vormt immers de basis van je interieur. Een gemiddelde vloerenwinkel of woonwinkel heeft vaak tientallen tot honderden soorten, dus laminaat kopen kan best lastig zijn. Laminaat is er in vele soorten, variërend in dikte, breedte, kleur en met of zonder v-groef, en allemaal met hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben daarom alle tips en tricks voor het kiezen van je laminaat.

Dikte

Het meeste laminaat heeft een dikte van tussen de 6 en 8mm. Het voordeel van een vloerdikte van 6mm is dat je hiermee vaak wat voordeliger uit bent. Nadeel is dat een dergelijke vloer minder geluids- en warmte-isolerend is en voor meer contactgeluid zorgt. Laminaat van deze dikte is een prima keuze voor minder belopen ruimtes als je slaapkamer en zolder en eigenlijk de gehele bovenverdieping als je die hebt. Je woonkamer, hal en keuken zijn een ander verhaal. Dit zijn veelgebruikte ruimtes, waarbij je beter kunt gaan voor laminaat van 7 of 8mm dikte voor meer comfort. Bedenk dus goed wat je wensen zijn en in welke ruimte(n) in je woning je laminaat wil leggen, voordat je je gaat oriënteren.

Breedte

Waar de dikte van je laminaat het comfort bepaalt, is de keuze voor de breedte van laminaat een puur esthetische. Over het algemeen geldt: hoe breder je laminaat, hoe luxer en ruimtelijker de uitstraling. Heb je een kleinere woonkamer of wil je graag een wat luxer ogende vloer. Dan is extra breed laminaat een goede keuze.

V-groef of niet?

De v-groef in je laminaat zorgt voor een groef tussen de planken, waardoor het oogt als een parketvloer. De naam v-groef is afgeleid van de ‘v’-vormige groef die hierbij hoort. Bij een v-groef heb je de keuze uit een tweezijdige of vierzijdige groef. In het eerste geval zijn de lange zijden van je planken licht afgevijld, waardoor een groef ontstaat. Bij een vierzijdige v-groef wordt dit rondom de plank gedaan, aan vier zijden dus. Natuurlijk is er ook veel laminaat te koop zonder v-groef, waarbij er dus geen opening zit tussen de planken.

Wanneer kies je voor een v-groef en wanneer niet? Dat hangt af van de uitstraling die je wilt. Laminaat zonder v-groef oogt vaak strakker en moderner en past dus goed bij een moderne woonstijl. Wil je een vloer met karakter? Dan is een v-groef erg geschikt. Een tweezijdige v-groef zorgt voor een ruimtelijk effect, zeker als je de planken in de lengterichting van je woning legt. Een vierzijdige groef is erg geschikt voor een landelijk interieur, door de robuuste uitstraling. Houd er wel rekening mee dat laminaat met een v-groef net wat lastiger schoon te houden is, zeker als je kinderen of huisdieren hebt.

Kleur

Last but not least: het kiezen van de kleur van het laminaat. Wat je het beste kunt kiezen, hangt voor een belangrijk deel af van je interieurstijl en de meubelen die je hebt. Zo kan het bij een klassieke of romantische stijl mooi zijn om te kiezen voor wat donkerder, sfeervol laminaat. Scandinavische of moderne interieurs gaan dan juist weer goed samen met licht, vergrijsd laminaat. Is je stijl landelijk en sfeervol? Dan kan lichtbruin laminaat de perfecte vloer voor je interieur zijn. Het mooiste effect heb je als je zorgt voor een contrast tussen licht en donker in je meubelen en vloer.

interiorinsider

interiorinsider2

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door