Scandinavische inrichting

Scandinavische inrichting

Er zijn zoveel interieurstijlen dat het soms niet meer duidelijk is wat welke stijl is en waar de ene stijl ophoudt en de ander doorgaat. In de Interior Guide vind je alle informatie over een stijl overzichtelijk bij elkaar. Van kleurkeuze tot materiaal gebruik en ideeën voor meubels en accessoires. 

Deze Interior Guide gaat over de Scandinavische inrichting.

Een Scandinavisch interieur is, zoals je waarschijnlijk al verwacht, overgevlogen naar ons land vanuit Scandinavië. Een Scandinavisch interieur krijg je niet door simpelweg de Ikea te plunderen en je huis hiermee volzetten. Je kunt natuurlijk wel bepaalde meubels van Ikea gebruiken om deze stijl in huis te creëren, hier is niks mis mee.

In een Scandinavisch interieur staan comfort en functie voorop. De kamer moet mooi en fijn zijn, maar het belangrijkste is dat de kamer leefbaar is. De Scandinavische woonstijl stamt af van de minimalistische woonstijl, maar is net wat zachter. Hou jij wel van een zacht en licht interieur, dan kan je Scandinavische inrichting de perfecte match zijn.

Kleuren

In Scandinavische landen wordt het in de winter al snel donker, daarom proberen de mensen het licht zo lang mogelijk vast te houden. Dit doen ze door vooral lichte kleuren te gebruiken bij de inrichting van hun huis. Vooral wit voert de boeventoon uit. De lichte kleuren worden afgewisseld met andere neutrale tinten en natuurlijke kleuren zoals grijs, bruin en beige.
Als contrastkleur wordt er vaak gebruik gemaakt van pastelkleuren maar ook een felle kleur mag in deze interieur stijl.

scandinavische inrichting kleuren

scandinavische inrichting kleuren 2

 

Materialen

Natuurlijke materialen zijn belangrijk voor een Scandinavische inrichting. Vooral hout is erg geliefd en wordt veel gebruikt, dit komt omdat er een overshot is van dit materiaal in Scandinavië. Hout kan eigenlijk overal voor worden gebruikt, je ziet het terug op de vloer, de muur, in meubels en in accessoires. Vaak wordt het hout zo min mogelijk bewerkt zodat het de natuurlijke lichtheid behoudt. Andere materialen die je tegenkomt zijn linnen, leer, katoen en metaal. Behang en tapijt op de gehele vloer zie je vrijwel nooit terug in deze interieur stijl.

Voorbeelden Scandinavische inrichting

Hieronder staan een paar voorbeelden van kamers met een Scandinavische inrichting. Je ziet dat de eerder genoemde kleuren zoals wit, grijs, bruin en pastels terug komen in de foto’s. Ook is in elk interieur wel een dosis hout te bekennen.

scandinavische inrichting voorbeeld scandinavisch interieur voorbeeld igsc2 igsc3 interieur scandinavisch licht interieur idee scandinavisch scandinavisch interieur impressie lichte scandinavische kamer

Je ziet in de foto’s dat je met de basis van lichte kleuren en natuurlijke materialen toch nog best veel verschillende soorten kamers kan creëren.

Meubels en woondecoratie

Een Scandinavisch interieur moet comfortabel, functioneel en leefbaar zijn. Een lekker zachte bank is dan ook een essentieel onderdeel van de woonkamer. Kies voor een bank in een natuur- of neutrale tint. Lekkere kussens met een leuke print zijn zeker aan te raden voor op de bank.

Als je graag decoraties met prints erop aan een Scandinavisch interieur wil toevoegen, kijk da eens naar geometrische prints en patronen. Geometrische patronen en vormen en opvallende prints is iets waar Scandinavië bekent om staat. Deze print mag dus zeker niet missen in jouw woning!

Verder komen de natuurlijke materialen terug in de meubels en de woonaccessoires. Vooral hout is immens populair voor meubels. Wat je in deze interieur stijl ook ziet zijn houten meubels die voor een deel wit of in een pasteltint zijn geschilderd.

Deze interieur stijl komt voort uit de minimalistische stijl dus pas op met de accessoires. Zet je kamer niet vol met onnodig veel opvallende en grote decoraties en woonaccessoires. Wanneer je dat wel doet gaan het rustige karakter van deze woonstijl verloren.

Winkels

Ben jij overtuigd van de pracht van een Scandinavisch interieur en kan je niet wachten om de woonkamer te herinrichten? Vergeet dan niet op de merken hieronder even te bekijken, deze merken hebben mooie meubels en accessoires in Scandinavische stijl in hun assortiment.
FERM Living, Bloomingville, Hay, Gubi, Norman Copenhagen

product scandinavisch design

 

Bloomingville mand/bijzettafel lichtroze, €68

product1 scandinavisch

House Doctor nature snijplank – set van 2, €44,95

 

product2 scandinavisch kussen

 

Bloomingville kussen hout, €84

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior insider