Scandinavisch interieur

Een Scandinavisch interieur ontstond in de jaren 1950 in de Scandinavische landen Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. Het is een ontwerp beweging die wordt gekenmerkt door eenvoud, minimalisme en functionaliteit.

Het idee dat mooie en functionele alledaagse voorwerpen niet alleen betaalbaar zouden moeten zijn zijn voor de rijken, maar voor iedereen, is een kernthema in de ontwikkeling van het modernisme en functionalisme. Dit is waarschijnlijk het meest volledig gerealiseerd in de naoorlogse Scandinavisch interieur. De ideologische achtergrond was het ontstaan van een bepaalde vorm van Scandinavische sociaaldemocratie in de jaren 1950, en de verhoogde beschikbaarheid van nieuwe goedkope materialen en werkwijzen voor massaproductie. Bij een Scandinavisch interieur wordt vaak gebruik gemaakt van geperst hout, kunststof, geanodiseerd of geëmailleerde aluminium of geperst staal.

Het concept van een Scandinavisch interieur is het onderwerp van vele wetenschappelijke debatten, tentoonstellingen en van de marketing agenda geweest gedurende de laatste 50 jaar, maar veel van de democratische idealen die het centrale thema van de beweging waren hebben overleefd en zijn terug te vinden in de hedendaags Scandinavisch interieur.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior Insider