Rust in je slaapkamer: dieper slapen

Rust in je slaapkamer: dieper slapen

Wat is er lekkerder dan na een drukke dag je dekbed open te slaan en er gauw onder te kruipen? Je doet je ogen dicht en denkt: hehe, de dag is weer voorbij. Rust, warmte en gewoon, lekker slapen. Alle drukte laat je los en je komt tot rust.

Rust in je slaapkamer: dieper slapen

Ogen dicht en slapen

Maar rust begint niet pas in de slaapkamer. Vaak zitten we zelfs in bed nog druk te appen of even onze mail te checken. Daarna leggen we onze telefoon aan de oplader, ogen dicht, en slapen. Onze hersenen worden er doodmoe van.

Melatonine, het slaaphormoon

Om in slaap te vallen heb je melatonine nodig. Dat is een bepaald hormoon wat ons lichaam automatisch aanmaakt als het donker wordt. Vroeger was het heel normaal om even een halfuurtje te ‘schemeren’ voor je naar bed ging. En nog veel eerder, toen er nog geen lampen waren, gingen de mensen naar bed als de schemer voorbij was. Wat betekende dat ze in de winter veel meer uren slaap kregen dan ’s zomers. En dat was juist goed om een sterke weerstand op te bouwen voor de koude maanden.

De schemertraditie

Tegenwoordig hebben we lampen en zijn we de schemertraditie helemaal vergeten. Het hormoon melatonine werkt echter nog steeds hetzelfde. Veel mensen die niet kunnen slapen, slikken slaappillen. In die pillen zit niets anders dan melatonine. Maar eigenlijk kan je lichaam dat gewoon zelf aanmaken. Als je hersenen er aan gewend raken dat je van heel veel licht in één klap naar het donker gaat, hebben ze geen tijd om melatonine aan te maken. Vooral blauw licht verstoort de aanmaak van melatonine. En laat blauw licht nu net komen uit schermpjes? Smartphones, tablets, laptops… Je ogen vangen enorm veel blauw licht op. Je wordt niet slaperig, je valt moeilijk in slaap of je slaapt niet lekker, en dat probleem verergert zich.

Wake-uplight om te gaan slapen

Op een gegeven moment wordt je bijna nooit meer uitgerust wakker of je raakt verslaafd aan slaappillen. Zonde, want hoe minder pillen hoe beter en hoe meer je uitgerust bent, hoe meer je kunt presteren gedurende de dag. Richt je slaapkamer daarom zo in, dat je hersenen de tijd hebben om melatonine aan te maken. Leg een fijn tijdschrift (geen spannend boek, want dan kan je niet meer stoppen) op je nachtkastje en koop een lamp met dimlicht. Een wake-uplight die je ‘andersom’ gebruikt werkt het allerbeste, omdat deze het natuurlijke licht imiteert. Je laat hem dan van fel naar donker gaan in bijvoorbeeld 20-30 minuten.

Natuurlijke rust

Wedden dat je lekkerder slaapt? Je lichaam raakt er weer aan gewend om melatonine aan te maken waardoor je lichaam optimaal voorbereid is om te slapen. Tijdens je slaap verwerken je lichaam en je hersenen alles wat het de vorige dag heeft meegemaakt. Als dat op een goede manier gebeurt, voel je je de volgende dag uitgerust. Ook heb je de dag echt afgesloten, je bent niet met de haast  nog in je bloed in bed gevallen. Dat geeft rust. En rust is het tovermiddel naar grote prestaties de volgende dag.

Tip: Maak met jezelf de afspraak dat er geen schermpjes in de slaapkamer aan mogen staan na 21:30, leg je telefoon desnoods op de gang.

Lees ook: smarpthone prijzen, sim-only prijzen en alles in 1 prijzen voor de beste prijzen.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door