Ruimte creëren met spiegels

Ruimte creëren met spiegels

Veel mensen hebben een hekel aan de lift. Sowieso is het gezonder om met de trap te gaan, maar als je in een rolstoel zit of naar de bovenste verdieping moet van een flat met 20 verdiepingen, ben je toch blij dat er een lift is.

Spiegelwand

In de meeste liften zitten spiegels. Vaak is één of meerdere wanden volledig een spiegel, en dat is niet voor niets. Een lift is een benauwd hokje, en stel dat die spiegel er niet was geweest? Dan leek het allemaal nog veel kleiner. Ook al heb je geen last van claustrofobie, dan zou je het spontaan bijna krijgen. De spiegel in de lift is handig om even te checken of je haar goed zit, maar hij heeft dus vooral een ruimtelijke functie.

Ruimtelijke functie

Die functie kun je ook benutten in je interieur. Heb je een klein appartement? Of een kamertje wat eigenlijk te klein is voor het mooi? Maak dan gebruik van die ruimtelijke functie van spiegels en houdt je gezichtsvermogen voor de gek.

 

Licht en ruimte

In een spiegel zie je natuurlijk alles weerspiegeld, dat wekt de suggestie dat er meer diepte is. Dat is natuurlijk niet zo, maar daardoor krijg je het gevoel dat de kamer ruimer is. De ruimte lijkt gewoon door te lopen. Een ander voordeel is dat een spiegel al het licht ook weerkaatst, zowel het licht van een lamp als het licht wat door het raam naar binnen komt. Daardoor is er extra veel licht in de kamer aanwezig, en hoe meer licht, hoe groter de ruimte lijkt.

 

Vintage

Je kunt kringloopwinkels afstruinen en op zoek gaan naar een hele verzameling vintagespiegels. Die spiegels hang je dan her en der over de muur. Hoe meer verschillende vormen en kleuren je hebt, hoe beter het is. Je hebt dan gelijk een fashionable muur die de kamer ook nog eens groter laat lijken.

Spiegelmuur

Je kunt ook de afmetingen van de muur opmeten en op zoek gaan naar een spiegel die precies de hele muur bedekt. Vaak moet je de spiegel dan op maat laten maken bij een bedrijf die daarin gespecialiseerd is. Er komen dan vanzelfsprekend meer kosten bij kijken. Maar het resultaat is schitterend, de kamer lijkt dan helemaal door te lopen waardoor hij twee keer zo groot lijkt.

 

Schilderijspiegel

Wat je ook kunt doen, is kiezen voor een schilderijspiegel. Dat is een levensgrote spiegel met een schilderijlijst eromheen. Het hoeft geen ouderwetse schilderijlijst te zijn, je kunt er ook zelf één om een spiegel heen maken van bijvoorbeeld steigerhout. Zo lijst je je eigen kamer in, dat is het toch zeker waard. Ook hierbij krijg je de illusie dat de kamer twee keer zo groot is.

Het plaatje compleet

Ruimte heb je niet altijd zomaar tot je beschikking, maar je kunt haar ook zelf creëren. Zet je bank of een eyecatcher stoel voor de spiegel zodat het zo natuurlijk mogelijk overkomt. Een hoge, vintage vaas met bloemen of planten maakt het plaatje helemaal compleet.

Bekijk ook de mogelijkheden om je zolder te vergroten door middel van dakkapellen.

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door