Plafond schilderen

Plafond schilderen

Het is misschien wel het meest onprettige schilderwerkje: plafond schilderen. Dat komt omdat je boven je hoofd werkt wat vaak zwaarder is en het schilderwerk zelf vaak wat troep veroorzaakt. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat het plafond schilderen in één keer goed gebeurt. Onderstaand hebben we stucwerk verven tips zodat je op een goede manier je plafond kunt witten.

Voorbereiding plafond schilderen

Wil je dat de verf ook alleen maar op het plafond zit en niet door heel de kamer? Dan is een goede voorbereiding essentieel.

 1. Als eerste haal je de spotjes uit het plafond (als je die hebt). Voordat je dit doet kun je maar beter de stroom uitschakelen. Verwijder hierna de spotjes of plak ze af met schilderstape.
 2. Dek de vloer af met bijvoorbeeld afdekfolie (aan te schaffen bij alle kluswinkels). Plak de folie vast aan de plinten zodat het niet telkens verschuift en goed blijft zitten.
 3. Maak ruimte op de vloer zodat je kunt lopen
 4. Plak bovenaan de muur de randen af met tape. Heb je behang en wil je niet dat dit beschadigd? Kies dan voor speciale sensitive afplaktape. Zorg ervoor dat je het afplakken netjes doet, zeker wanneer de muren een andere kleur hebben.

Gele vlekken plafond verwijderen

Gele vlekken van je plafond verwijderen kun je het beste doen met een vlekken voorstrijkmiddel. Er zijn diverse voorstrijkmiddelen te verkrijgen. Bij bepaalde ondergronden is het nodig om de vlekken eerst met iets anders te behandelen. Hier wat stucwerk verven tips bij vlekken:

 • Zuigende ondergrond? Breng eerst gewone voorstrijk aan en daarna de vlekkenvoorstrijk
 • Korrelige of poederige ondergrond? Breng eerst een fixeermiddel aan (voorstrijk fixeer) en dan de vlekkenvoorstrijk.

Plafond witten: eerst de randjes

Roer eerst de plafondverf goed door anders krijg je een hele rare kleur. Giet hierna de verf in een speciale verfbak. Schilder eerst met een blokkwast en een kleine kwast de randen. Doe dit niet meteen met de roller, de kans dat je uitschiet is namelijk vrij groot. Ben niet te zuinig met de verf, maar gebruik altijd voldoende zodat je geen strepen krijgt. Als je alle randen hebt gedaan pak je de verfroller erbij. Als je het plafond gaat schilderen is het handig om een verfroller aan te schaffen met een lange telescoopsteel. Dan hoef je niet om de minuut weer de ladder te verplaatsen.

Hoe wit je een plafond zonder strepen en vlekken?

Hoe wit je een plafond zonder strepen? Dat is heel makkelijk door de volgende stappen en onze plafond witten tips op te volgen:

 • Probeer altijd met daglicht te schilderen zodat je beter kunt zien waar je al bent geweest.
 • Rol de roller eerst uit over het rooster dat bij je verfbakje hoort zodat de verf gelijkmatig op je roller komt (dat is al de eerste stap om strepen te voorkomen)
 • Begin aan de buitenkant van de ruimte en schilder telkens in denkbeeldige vlakken. Laat deze vlakken elkaar een beetje overlappen
 • Als je de verf hebt aangebracht rol je altijd nog een keer dwars over de baan heen om de verf goed te verdelen
 • Plafond schilderen moet je in één keer doen. Zo krijg je nat over nat en dat voorkomt strepen.

Kosten plafond schilderen

De kosten van een plafond schilderen lopen heel erg uiteen. Het is ook afhankelijk van de oppervlakte van het plafond en dus de hoeveelheid verf die je nodig hebt. Daarnaast speelt de keuze van de verf ook een rol. Ga je voor dure Historverf of kies je een huismerk? Als je een budget gaat opstellen houdt er dan rekening mee dat je de volgende materialen ook nodig hebt:

 • Roller
 • Verfbak (met rooster)
 • Telescoop steel
 • Blokkwast en kleine kwast
 • Schilderstape
 • Plafond verf
 • Voorstrijkmiddelen
 • Afdekfolie

Wil je echt het beste resultaat dan kun je het natuurlijk altijd een schilder inschakelen! Dan weet je zeker dat het goed en mooi gebeurd.

plafond schilderen gele vlekken plafond verwijderen

plafond schilderen roller

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door