Plafond rozet

Plafond rozet

Rozetten. Misschien heb je er al eerder van gehoord, misschien ook niet. Rozetten zijn sierornamenten voor op je plafond. Het is de bedoeling dat het snoertje van je lamp door het gaatje van de rozet gaat, waardoor het zo tegen het plafond aan kan plakken. Dit kan eigenlijk alleen als je een hangende lamp hebt. Het geeft een klassiek effect in de gehele kamer.

Er zijn verschillende vormpjes van de rozetten. Ze zijn bijna allemaal gekruld. Er zitten diverse motieven in, het is heel erg barokstijl. Bekijk de stijl van je kamer en de lamp. Pas hier de rozet op aan. Denk ook aan de grote van je lamp, er zijn namelijk kleine en grote rozetten. Ze zijn bijna altijd wit of crème kleurig. Je kan ze dus ook een andere kleur geven. Let wel op welke soort verf je koopt hiervoor. Maak er je eigen ding van door verschillende kleuren te gebruiken en de kleine details te accentueren. Het materiaal waar het meestal van gemaakt is, is piepschuim of gips. Die van gips zijn vaak steviger, dan die van piepschuim.

We zien rozetten veel terug in de architectuur, waar ze gebruikt worden ter decoratie of als vormgever onder lampen en kroonluchters. Het is een gestileerd embleem van een roos of andere plant, het symboliseert liefde en perfectie. In alle ruimtes zijn rozetten probleemloos toe te passen in alle soorten en maten. Het is voor iedereen persoonlijk, daarom is het handig om zelf in te schatten wat het mooist staat.

plafond rozet

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior insider