Oven schoonmaken tips

Oven schoonmaken tips

Een aangekoekte oven schoonmaken en het schoonmaken van je ovenplaat is een vervelend klusje, maar het moet toch gebeuren! Gelukkig zijn er tal van snelle en simpele tips waarmee jij je oven schoon kunt houden. Het kost even een half uurtje van je tijd, maar daarna kun jij weer lekker aan de slag met jouw schone oven. Lees je mee?

First things first

Allereerst zorg je dat alle kruimels en losse restjes uit de oven zijn verwijderd. Dit kun je het beste doen met een stofzuigerslang of handstofzuiger. Zorg daarbij dat je ook goed in de hoekjes komt, daar kunnen ook veel restjes en kruimels gaan zitten!

oven schoonmaken keuken

Aangekoekte oven schoonmaken met soda

Het schoonmaken van je oven met soda is snel en gemakkelijk. Wat moet je hiervoor doen? Verwarm de oven voor op 250 graden.

  • Vul een ovenschaal met water en voeg hieraan een kopje soda toe.
  • Zet dit vervolgens in de oven en laat dit minimaal 30 minuten staan. Let op: zet de oven NIET uit!
  • Laat de oven afkoelen en houd de deur gesloten.
  • Haal de schaal uit de oven en veeg de oven schoon met een vochtige doek.

Ja, zo makkelijk is het! Het vocht en de soda zorgen ervoor dat aangekoekte vlekken zacht worden, waardoor je deze gemakkelijk weg kunt vegen. Vergeet niet om ook de ovenplaat schoon te maken!

oven schoonmaken citroen

Aangekoekte oven schoonmaken met citroen

Naast het gebruik van soda, kun je de aangekoekte vetresten in de oven ook schoonmaken met citroen. Dit doe je zo:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de citroen in plakjes en leg enkele plakjes in een ovenvast schaaltje.
  • Zet dit schaaltje voor 10 minuten in de oven.
  • Neem de oven af met een doekje
  • Laat de oven goed drogen

Net zoals bij de soda, zijn de vlekken en vetresten zacht geworden en kun je deze zo afnemen. Vergeet niet om ook de ovenplaat schoon te maken! En extra fijn: citroen laat een frisse geur achter. Ideaal!

Ovenreiniger

Wil je liever op een snelle manier de oven schoonmaken? Dan kun je natuurlijk ook altijd een ovenreiniger aanschaffen voor het schoonmaken van de oven. Je hebt vele verschillende merken en soorten, dus kijk even welke het beste is voor jouw oven. Lees voor gebruik wel goed het etiket door, zodat je zeker weet dat je alles doet zoals het voorgeschreven staat. Het is niet gezegd dat het kopen van een ovenreiniger beter werkt dan onze natuurlijke oven schoonmaak tips.

Zelfreinigende oven

Moet je er niet aan denken om aan de slag te gaan met het schoonmaken van oven en ovenplaat? Tegenwoordig zie je steeds vaker zelfreinigende ovens, oftewel een pyrolyse. Een oven met pyrolyse maakt zichzelf schoon, is gebruiksvriendelijk en reinigt grondiger dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Er zijn vele verschillende soorten, dus kijk goed welke in jouw keuken past. Je keuken schoonhouden wordt wel heel makkelijk zo!

oven schoonmaken

Heb jij nog een goede tip voor het schoonhouden of schoonmaken van je oven?

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Hi, ik ben Martje! Eigenaar van de webshop www.namedfashion.nl en dol op schrijven, interieur en winkelen. Ik geef je graag woontips en inspiratie, lees je mee?