Optisch bedrog in je woonkamer

Optisch bedrog in je woonkamer

Heb je een vrij kleine woonkamer en wil je er toch voor zorgen dat de ruimte die je hebt optimaal ervaren wordt? Houd dan rekening met een aantal zaken die invloed hebben op de belevenis van ruimte in de positieve en negatieve zin van het woord. Hieronder geven we tips die inspiratie bieden om de kleine woonkamer zo optimaal mogelijk in te richten.

Kleurgebruik

De kleur bepaalt voor een groot deel de sfeer en de indruk van de woonkamer. Een kleur geeft warmte af of maakt een ruimte juist kil. Wil je de knusse woonkamer minder klein laten lijken? Gebruik dan lichte, luchtige, koele kleuren. Door lichte tinten te gebruiken, wordt er een gevoel van ruimte gecreëerd. Dit komt doordat lichte kleuren reflecteren en licht verspreiden. Een donkere muur absorbeert juist licht waardoor de ruimte kleiner lijkt. Houd je niet van witte muren? Kies dan voor lichte koele tinten zoals lichtblauw of lichtgroen om de kamer ruimer te laten lijken. Gebruik zo veel mogelijk dezelfde kleuren in je woonkamer. Als meubels en de muur dezelfde tint hebben dan vallen de meubels als het ware weg tegen de achtergrond en lijken ze minder ruimte in beslag te nemen.

interiorinsider.nl 1http://www.maisonbelle.nl/inspiratie-laat-je-huis-groter-lijken/

Met motieven op de muur laat je een kamer ook groter of hoger lijken. Behang of muurstickers met verticale motieven maakt een kamer hoger. Horizontale motieven hebben juist een verbredend effect.

Vloeroppervlak

Vermijd visuele obstakels, het is cruciaal om een rustig en enigszins transparant geheel te creëren. Laat zoveel mogelijk van de vloer zien, dat maakt een woonkamer ruimer. Kies voor een elegante bank en slanke fauteuils op pootjes. Ook voor de kasten geldt dat het verstandig is om hieronder de vloer zichtbaar te houden. Kies voor een lichte kleur vloerbedekking van fijn materiaal.

interiorinsider.nl 2http://www.wehkamp.nl/wonen-slapen/banken/3-zitsbanken/whkmps-own-3-zitsbank-torino/C28_8H1_HB2_532555/

Wil je tegels als vloer? Kies dan voor grote tegels, deze doen de woonkamer groter lijken. Kleine tegeltjes laten een drukke indruk achter. Plaats de tegels in de lengte voor een verruimend effect. Ook de voegen tussen de tegels hebben invloed op de beleving van de grootte van de woonkamer, zorg ervoor dat de voegen zo min mogelijk nadruk krijgen door ze dezelfde kleur te geven als de tegels. Tegels leggen is een lastige klus, het is aan te raden deze klus uit te besteden. Een tegelzetter kost gemiddeld € 30 – € 40 per uur inclusief btw.

Licht

Waar licht is, ontstaat ruimtelijk gevoel. Voor natuurlijk daglicht geldt dit in hogere mate. Naast het feit dat daglicht goed voor lichaam en geest is, geeft daglicht een ruime en frisse look aan je woonkamer. In een kleine kamer is het belangrijk om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten komen. Plaats dus geen kamerplanten of andere decoratie voor de ramen. Zijn er niet veel ramen in je woonkamer? Richt dan lampen op de muur en plafond om het ruimtelijk effect te vergroten. Het is dan wel van belang dat de muur of het plafond een lichte kleur hebben en glad zijn. Wil je een ervaren iemand inhuren om de muur glad te stucen? Een stukadoor kost gemiddeld € 8 – € 15 per m2 inclusief materiaal en btw.

Lees ook de mogelijkheden van een nieuwe aanbouw.

interiorinsider.nl 3make over.nl

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door