Op zoek naar kookinspiratie? Kijk eens over de grenzen!

Op zoek naar kookinspiratie? Kijk eens over de grenzen!

Iedere dag opnieuw een maaltijd bereiden: dat kan best lastig zijn. De kans is groot dat je op een zeker moment tegen een gebrek aan inspiratie aanloopt. Wat moet ik nu weer maken? Op zo’n moment kan het leuk zijn om eens over de grenzen te kijken. Hier vind je nog volop gerechten die je nog nooit eerder hebt gemaakt, en die je weer wat energie geven om de keuken in te duiken. En natuurlijk mag je daar best je eigen draai aan geven!

Iedere week hetzelfde?

Bijna iedereen heeft wel een paar ‘succesgerechten’. Gerechten die regelmatig worden bereid. Omdat ze zo snel en makkelijk te maken zijn, omdat ze bij iedereen die aan tafel zitten in de smaak vallen. In heel veel huishoudens zijn er bovendien een soort vaste dagen voor bepaalde gerechten. Niet meer zo streng als vroeger, waar woensdag steevast gehaktdag was, maar bepaalde gewoontes zijn vaak nog wel te bespeuren. Op zaterdag altijd een vers visje, bijvoorbeeld, of op vrijdag altijd pasta.

Het lastige aan iets dat je iedere dag doet, is dat er al snel een sleur kan ontstaan. Dat is iets dat veel mensen bij het koken ook ervaren. Iedere dag maar weer die keuken in en iets lekker op tafel zetten. De kans is groot dat je uit gemak maar weer hetzelfde maakt als je al zo vaak gedaan hebt, zonder daar iemand eigenlijk nog echt een plezier mee te doen. Maar ja, wat moet je anders?

Een beetje hetzelfde, een beetje anders

Door eens te kijken hoe ze in andere landen hun dagelijkse maaltijden bereiden, kun je aardig wat inspiratie opdoen. Vaak zijn de verschillen niet eens zo heel groot, maar zorgen de verschillen in bereiding er wel voor dat je weer wat geïnspireerder in de keuken staat en weer net eens iets anders op tafel kan zetten.

Zo zijn in de Marokkaanse keuken tajines bijvoorbeeld populair. Ze worden vooral gebruik om stoofpotjes in te bereiden, iets wat natuurlijk ook prima in de Nederlandse keuken past. Bereid jouw gerecht eens in een tajine, of zoek naar een wat meer traditioneel Marokkaans gerecht om erin te bereiden, en je zet weer iets heel anders op tafel.

Ook met de wok kun je een gerecht een net iets andere draai geven. Een wok kennen we bijna allemaal wel, en ook wokpannen, lekker makkelijk uitgevoerd met een steel, zijn populair. Ook hierin kun je gerechten weer net wat anders bereiden dan je gewend bent, zeker als je eens kijkt hoe deze pannen in de Oosterse keuken precies gebruikt worden. Andere kruiden of sauzen kunnen vaak al een groot verschil maken, en ervoor zorgen dat je je maaltijdenrepertoire een heel stuk uit kunt breiden. En dat is wel zo fijn, want iedereen is toch dol op een beetje afwisseling op zijn bord?

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door