Een herdenkingsplek

Een herdenkingsplek

Die ene dag dat een gezinslid overlijdt, verandert je leven totaal. Je wordt als gezin door elkaar geschud en het is moeilijk om je eigen plekje weer te vinden. De overledene herdenken is een fijne en goede manier om de herinnering aan hem of haar levend te houden.

Getroost door herinneringen

De een wil het het liefst zo snel mogelijk vergeten, terwijl de ander zich getroost voelt door foto’s en herinneringen. Dat is lastig om mee om te gaan. Vragen waar je helemaal niet over na wilt denken dringen zich aan je op: laten we zijn of haar kamertje zoals het is of doen we er iets anders mee? Welke spullen moeten worden opgeruimd en wanneer ben je daar aan toe? Ben je daar ooit aan toe?

Een speciaal plekje voor hem/haar

In huis kun je een speciaal plekje inrichten om hem of haar te herdenken. Dat kan bijvoorbeeld in de woonkamer als al je gezinsleden dat fijn vinden. Vindt iemand dat te moeilijk? Dan kan je de herdenkingsplek afschermen met een mooi kamerscherm, of de kamer van de overledene inrichten als herdenkingsplek. Zo heeft ieder de kans om zich even terug te trekken en alleen te zijn.

Foto’s houden herinnering levend

Op de herdenkingsplek kan je foto’s neerzetten of aan de muur hangen van de mooiste momenten met je overleden broer of zus, je vader of je moeder. Welke momenten mogen nooit vergeten worden? Welke foto’s laten zien hoe hij of zij was in een gekke bui? Wat waren belangrijke momenten in zijn of haar leven? Zoals toen hij of zij een diploma in ontvangst nam, grote broer of zus werd of een hobbyclubje oprichtte met zijn of haar vrienden.

Lievelingstrui

Je kunt ook speciale spullen een plek geven. Zoals zijn lievelingstrui of haar ballerinaschoenen. Een lievelingsknuffel, zijn lievelingsspeelgoed of plaatjes van wielrenners als hij of zij van wielrennen hield. Zo creëer je een plek waar je altijd even naar terug kunt, om nog even zijn of haar leven in te ademen, zo was het… Mooie herinneringen van hoe het was vóórdat het gebeurde helpen je om het nu vol te houden.

Je eigen dagboekje

Op de herdenkingsplek in je huis kun je ook je eigen dagboekje neerleggen. Zo kan je af en toe wat opschrijven over hem en haar. Wat had je hem nog willen vertellen? Of om welke uitspraak van haar moest je altijd lachen? Je kunt een gedichtje maken over je verdriet of over je leven nu, je kunt vertellen wat je meemaakt of waar je zo graag zijn of haar advies over had gewild. Niets is gek, want het boekje is alleen van jou en iedereen rouwt op zijn eigen manier.

Lees ook: tv en internet vergelijk

Niet vergeten

Je kunt op elk gewenst moment naar de herdenkingsplek in huis. Je hoeft niet naar buiten of helemaal met de auto, je kunt vijf minuutjes voor je gaat slapen er nog even naar toe gaan. Dat maakt de drempel laag. Het is vaak ook een heel fijn gevoel om een plekje in huis speciaal voor hem of haar te reserveren. Het is een bevestiging dat jullie hem of haar niet zullen vergeten.

Lees ook: verbouw prijzen

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door