Franse tuin voorbeelden

Franse tuin voorbeelden

Een Franse tuin kan overal

Het bekendste voorbeeld van een Franse tuin, die oorspronkelijk geïnspireerd werd door de Italiaanse tuinen uit de Renaissance, is ongetwijfeld deze van het kasteel van Versailles. In tegenstelling tot wat sommigen denken betekent dit echter helemaal niet dat je over een kasteel of minstens een aanzienlijke villa moet beschikken om een Frase tuin aan te leggen. Het komt er vooral op aan de principes en schaalverhoudingen van dit soort tuin te respecteren.

Principes van een Franse tuin

Het basisprincipe van een Franse tuin is de regelmatige structuur van het ontwerp, waarbij een strakke symmetrie, vertrekkend vanuit een centraal punt, een belangrijke rol speelt. In de klassieke Franse tuin wordt deze symmetrie bereikt door het aanleggen van grote grasvelden en strakke bloemperken, afgezoomd door geschoren hagen en buxussen. Als accent om de puurheid die in het ontwerp weerspiegeld wordt te benadrukken, voegt men hier dikwijls witte beelden, geïnspireerd op mythologische figuren, marmeren fonteinen en dergelijke aan toe.

Voor- en nadelen van een Franse tuin

Als je een kant-en-klare tuin met traditionele planten wil, kan de kostprijs hiervan hoog oplopen. Het is echter best mogelijk met andere, minder dure planten die hetzelfde effect geven, te werken. Een tweede mogelijkheid om de prijs te drukken is het aanplanten van heel jonge planten, je moet dan wel wat geduld hebben tot je tuin zijn volle schoonheid bereikt, maar je bespaart heel wat. Over de jaren heen is een Franse tuin trouwens helemaal niet duurder dan een andere. De hogere prijs bij het aanleggen wordt immers ruimschoots gecompenseerd door het feit dat je quasi uitsluitend met vaste planten werkt, waardoor je de jaarlijkse kost van seizoensplanten uitsluit. Een Franse tuin vraagt ook minder onderhoud dan je zou denken. Het belangrijkste werk, het zorgvuldig bijhouden en trimmen van heggen en gazon, kan je al grotendeels voorkomen door het aanplanten van soorten die iets trager groeien. Blijft enkel nog het wieden over, wat je sowieso in elk tuin moet doen, en wat door de strakke vormgeving eigenlijk makkelijker is dan bij een wilde of Engelse tuin.

Kiezen voor een Franse tuin

Je uiteindelijke beslissing is natuurlijk niet enkel praktisch maar zal altijd gebaseerd op wat je zelf mooi vindt. Als je valt voor de Franse tuin voorbeelden, laat je dan vooral niet tegenhouden en weet dat zowel de prijs als het onderhoud, mits een beetje creativiteit, best wel meevallen.

Franse tuin voorbeelden

Franse tuin voorbeelden 1

Franse tuin voorbeelden 2

Franse tuin voorbeelden 6

Franse tuin voorbeelden 5

Franse tuin voorbeelden 4

Franse tuin voorbeelden 3

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door