Een boekenkast zelf maken

Een boekenkast zelf maken

De meest eenvoudige boekenkast kwam ik tegen in een studentenkamer. De student had zes lange planken van een pallet en een aantal bakstenen tegen de muur achter zijn werktafel omgevormd tot een boekenkast.
Het geheel was niet erg stabiel en nadat een van de bakstenen een deuk in zijn hoofd had gemaakt heeft hij een “echte” boekenkast gekocht.

Wanneer je even verder zoekt kun je bij een groothandel in frisdranken, of in de schuur van je grootouders, nog wel een paar oude houten kratten vinden. Die werden vroeger veel gebruikt om flessen in te vervoeren, voordat het plastic ook die markt veroverde. Er worden overigens ook nieuwe kratten gemaakt, als accessoires en, precies, om een boekenkast van de maken. Gebruik houtschroeven en een goede houtlijm om de kratjes met elkaar de verbinden.

Om pallets te gebruiken voor het maken van een boekenplank zul je ze moeten demonteren. Dat is niet zo eenvoudig, pallets staan er om bekend nogal stevig in elkaar te zitten.
Voor de afstand tussen de planken kun je de klossen gebruiken van de pallets, of een 4 bij vier balkje in stukken laten zagen bij een doe het zelf zaak. Let op dat je de lengtes goed opgeeft.

Die balkjes kunnen verschillend zijn. Met verschillende lengtes maak je boekenplanken van verschillende hoogten, klein voor bijvoorbeeld woordenboeken, tot groot voor die oude Bos Atlas uit je lagere school tijd, of was die van de middelbare school? En ook de fotoalbums vinden daar een plekje.

boekenkast zelf maken

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior Insider