Bohemian inrichting

Bohemian inrichting

Wat valt er onder bohemian inrichting?

Het woord bohemien komt oorspronkelijk uit Frankrijk en werd daar gebruikt als een woord voor de Roma, zigeuneurs. Bij zigeuneurs denk je misschien meteen aan een groep mensen die in hun woonwagens het land door trekken. Wees niet bang, de bohemian slaapkamer of woonkamer houdt niet in dat jouw kamer eruit ziet als de binnenkant van een woonwagen. Sommige (decoratieve) aspecten van de bohemian inrichting stijl zul je wel herkennen uit de woonwagens.

De bohemian interieurstijl vloeit voort uit de bohemian leefstijl, die staat voor een onbezorgd en ongedwongen leven. Dit zie je dan ook terug in het interieur. De bohemian interieurstijl is ideaal voor mensen die er niet van houden als alles helemaal netjes en geordend is. Een interieur met bohemian invloeden ziet er uitnodigend, gezellig en sfeervol uit.

Kleur

Misschien is kleur wel het allerbelangrijkste in een bohemian interieur. In veel interieurstijlen kom je alleen lichte kleuren en natuurtinten tegen, maar in het bohemian interieur is hier geen sprake van. Een kamer is niet af zonder een beetje kleur! Het gemakkelijkste is om uit te gaan van een basis met wel een kleur zoals wit omdat de rest van het interieur al heel druk is. Gebruik wit voor de muren, plafonds, eventueel de vloer en de deur en de kozijnen. Kleuren die je veel ziet in dit interieur zijn warme kleuren zoals rood, paars, okergeel en oranje maar ook koelere tinten zoals donkerblauw en groen.

bohemian kleur

Materiaal

Bij het bohemian interieur is kleur eigenlijk belangrijker dan het materiaal. Net als dat er veel verschillende kleuren gebruikt worden in deze interieurstijl kunnen er ook veel verschillende materialen worden gebruikt. Vaak zie je sowieso hout terug in een bohemian interieur, het liefst hout dat er een beetje verweerd en niet gloednieuw uitziet. De vloer van een kamer in deze stijl is vaak gemaakt van hout, het meest gebruikt is of donker hout of wit geverfd hout. Materialen met een hele strakke en moderne uitstraling kun je beter vermijden. Verder komt in het bohemian interieur een grote diversiteit aan stoffen voor, combineer allemaal stoffen met elkaar en je hebt binnen no time de onbezorgde en gezellige sfeer in huis.

Bohemian inrichting voorbeelden

Hieronder staan een paar voorbeelden van bohemian interieurs. De stijl is vooral erg populair in de slaapkamer, zoals je ziet als je de afbeeldingen hieronder. De bohemian interieurstijl is erg divers, elke kamer maakt gebruik van andere kleuren en de ene kamer heeft een subtiel bohemian tintje en andere zijn helemaal voluit bohemian.

bohemian9

bohemian10

bohemian11

bohemian12

bohemian13

bohemian14

bohemian15

bohemian16

bohemian8

bohemian7

bohemian5

bohemian

bohemian1

bohemian3

Meubels en woondecoratie

Moderne en strakke meubels kom je in deze interieurstijl zeker niet tegen. Veel meubels zijn gemaakt van hout, zoals tafels, kastjes en de frames van het bed of van de bank. Het is een bohemian kamer beter dan meubels er een klein beetje ouderwets uitzien in plaats van gloednieuw.

Als je een kamer wil met een subtiele bohemian sfeer is het verstandig om de grote meubels neutraal van kleur te houden zoals bijvoorbeeld wit of houtkleurig. De kleurrijke bohemian aspecten kun je dan toevoegen door middel van accessoires en decoraties. Wil juist wel er helemaal voor gaan en zoveel mogelijk kleur in de kamer, dan kun je ook in de meubels kleur terug laten komen.

Met decoraties en woonaccessoires kun je in deze stijl helemaal losgaan. Vooral op het gebied van kussens en plaids kun je uitpakken, in een bohemian kamer heb je hier nooit genoeg van. Combineer kussens en plaids met verschillende kleuren en patronen op het bed of op de bank voor het optimale effect. Een doek met een mandala of een soortgelijke print ophangen aan de muur of boven het bed is ook een goede keuze. Ook een mooi vloerkleed zie je vaak in een bohemian kamer.

Als decoratie is een mooie grote dromenvanger eigenlijk onmisbaar in een kamer in de bohemian stijl. Kies een dromenvanger in neutrale kleuren zoals wit of bruin, van die felgekleurde dromenvangers zien er al snel iets te kitsch uit.

Verder zijn planten ook een belangrijk onderdeel van het bohemian interieur. Eigenlijk kun je op het gebied van planten nog bijna alle kanten op. Een grote plant in de hoek van de kamer is leuk, maar ook kleine cactussen in leuke potjes komen regelmatig voorbij in dit interieur.

Winkelen

De wereldwinkel is een hele goede plek om spullen te kopen voor een bohemian interieur. De meeste wereldwinkels hebben uitgebreide collecties met dromenvangers, decoratieve stenen en beeldjes van boeddha’s en olifanten. Op de website Etsy zijn ook veel bohemian spulletjes te vinden!
spul

Poef Arabic , €89,95

spul1

 

Kussen Oosters, €4,99

spul2

Dromenvanger wit met zilveren spiegeltjes, €14,95

Volgende blog:
Vorige blog:
Geschreven door

Editor bij Interior insider